ΕΛΛΑΔΑ

Πιλότος της ομάδας «Ζευς»: «Η μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα»

πιλότος-της-ομάδας-ζευς-η-μεγαλοσύ-338399

Ρίγη συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας σκόρπισε ο πιλότος του F-16 της ομάδας «Ζευς» της Πολεμικής Αεροπορίας που πέταξε στον ουρανό της Θεσσαλονίκης για να τιμήσει την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

«Καλημέρα Ελληνίδες και Έλληνες, χρόνια μας πολλά. Πέρασαν 81 χρόνια από τότε που η ελληνική ψυχή κοίταξε στα μάτια τον εχθρό και αντιστάθηκε. Πάλεψε και τελικά νίκησε, επαληθεύοντας τα λόγια του Κωστή Παλαμά: «Η μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα…Με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με το αίμα».

Χρόνια πολλά Ελλάδα, χρόνια πολλά Θεσσαλονίκη!» ήταν το μήνυμα του Έλληνα πιλότου.

Στο πιλοτήριο του ελληνικού μαχητικού που «έσκισε» τον ουρανό της Θεσσαλονίκης για την 28η Οκτωβρίου ήταν ο 37χρονος επισμηναγός (Ι) Χριστόδουλος Γιακουμής.

Στον επισμηναγό απάντησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στέλνοντας μήνυμα σε όλους τους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων: «Είμαστε ευγνώμονες στις Ένοπλες Δυνάμεις που μας προασπίζουν σε θάλασσα, αέρα και ξηρά. Χρόνια Πολλά!»

Το F-16 εκτέλεσε αρχικά κατακόρυφους ακροβατικούς ελιγμούς πάνω από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης αλλά και διελεύσεις με μεγάλη ταχύτητα πάνω από την πόλη. Το αεροσκάφος στη συνέχεια έκανε τρεις ελιγμούς γύρω από τον άξονα του επιδεικνύοντας τις δυνατότητες του αεροσκάφους.

O Επισμηναγός (Ι) Χριστόδουλος Γιακουμής είναι Ιπτάμενος επίδειξης της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 «ΖΕΥΣ».

Εισήχθη στη Σχολή Ικάρων το 2002. Το 2007, τοποθετήθηκε στην 116ΠΜ/336 Μοίρα σε αεροσκάφη Α-7Ε Corsair ΙΙ, ενώ το 2009 τοποθετήθηκε στην 115ΠΜ/ΣΜΕΤ σε αεροσκάφη F-16 Block52+. Από το 2010 υπηρετεί στην 340 Μοίρα. Έχει περισσότερες από 1700 ώρες πτήσης, από τις οποίες οι 1300 είναι σε αεροσκάφη F-16.

protothema.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου