ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βολιώτης ηθοποιός στα Οσκαρ

βολιώτης-ηθοποιός-στα-οσκαρ-344752

Σε οσκαρική διαδρομή η βραβευμένη ταινία «Digger» με πρωταγωνιστή τον Βολιώτη ηθοποιό Αργύρη Πανταζάρα. Η ταινία του σκηνοθέτη Τζώρτζη Γρηγοράκη επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 94η διοργάνωση των βραβείων OSCAR της Ακαδημίας Κινηματογράφου των ΗΠΑ στην κατηγορία Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους (πρώην βραβείο Ξενόγλωσσης Ταινίας).

Η επιλογή έγινε κατόπιν πρότασης επταμελούς γνωμοδοτικής Επιτροπής αποτελούμενης από πρόσωπα εγνωσμένου κύρους κυρίως από το χώρο του κινηματογράφου, την οποία έκανε δεκτή ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

Η Επιτροπή πρότεινε ομόφωνα το κινηματογραφικό έργο Digger, καθώς έκρινε ότι πρόκειται για μία ολοκληρωμένη ταινία η οποία μπορεί να απευθυνθεί σε ένα διεθνές κοινό δεδομένου ότι παρουσιάζει όλα εκείνα τα στοιχεία που την καθιστούν προσιτή χωρίς να κάνει έκπτωση στην κινηματογραφική ποιότητα.

Υπενθυμίζεται ότι η επιλογή της εκπροσώπησης της Ελλάδος στην κατηγορία Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους των βραβείων OSCAR ρυθμίζεται από συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο και ειδικότερα από υπουργική απόφαση.

Σύμφωνα με τις παραπάνω διατάξεις, το κινηματογραφικό έργο με το οποίο εκπροσωπείται η Ελλάδα στις διαδικασίες των βραβείων OSCAR της συγκεκριμένης κατηγορίας προτείνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού μετά από γνώμη επταμελούς Επιτροπής, η οποία συγκροτείται αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό. Τα μέλη της προέρχονται, κυρίως, από τον χώρο του κινηματογράφου και δεν έχουν οποιαδήποτε σχέση με υποψήφια ταινία.

Για το έτος 2021 η εν λόγω επιτροπή συγκροτήθηκε με την με την εξής σύνθεση: Εύα Στεφανή, σκηνοθέτις και εικαστικός, καθηγήτρια κινηματογράφου στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. του Ε.Κ.Π.Α., ως πρόεδρος. Δημήτρης Σοφιανόπουλος, σκηνοθέτης, ως αντιπρόεδρος. Χρήστος Νίκου, σκηνοθέτης (κατά πάγια τακτική, συμμετέχει ο σκηνοθέτης της υποψήφιας ταινίας του προηγούμενου έτους), Γιάννης Δασκαλοθανάσης, διευθυντής φωτογραφίας, Μαρία Καλλιμάνη, ηθοποιός, Δημήτρης Παπαδημητρίου, μουσικοσυνθέτης και Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος, κριτικός κινηματογράφου.

Βραβευμένη ταινία

Υπενθυμίζεται ότι στα βραβεία Ίρις, το Digger είχε καταφέρει να αφήσει πίσω του ακόμα και τη «μπαλάντα της τρύπιας καρδιάς», για την οποία μόνο η Βασιλική Καλλιμάνη βραβεύτηκε, στην κατηγορία β’ γυναικείου ρόλου. Το Digger του Τζώρτζη Γρηγοράκη σάρωσε τα βραβεία για καλύτερη ταινία μυθοπλασίας, σκηνοθεσία, σενάριο, φωτογραφία, α’ ανδρικού ρόλου, πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη, καθώς και τεχνικών διακρίσεων (μακιγιάζ, κομμώσεις, σκηνογραφία, ήχο, εφέ).

Το Digger με διακρίσεις και 10 βραβεία Ίρις στις «πλάτες» του, συμμετέχει στα φετινά Οσκαρ, με το σκηνοθέτη της ταινίας, Τζώρτζη Γρηγοράκη και τους πρωταγωνιστές Βαγγέλη Μουρίκη και Αργύρη Πανταζάρα να βιώνουν μια ακόμη σημαντική στιγμή στην καριέρα τους.

Η ταινία επικεντρώνεται στη σχέση ενός πατέρα με τον γιο του, όταν ο δεύτερος πηγαίνει να βρει τον πρώτο με ένα «αίτημα» και πολλά ανείπωτα. Η ταινία πιάνει όλες τις «στρώσεις» της σχέσης πατέρα-γιου, που δεν έτυχε να έχουν την παραδοσιακή σχέση και επαφή, της μέσης ελληνικής πυρηνικής οικογένειας. Όλα αυτά, ενώ αυτός ο πλανήτης κινδυνεύει από την κλιματική κρίση και ο καπιταλισμός μάλλον πιστεύει πως τα δάση ξαναφτιάχνονται.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου