ΕΛΛΑΔΑ

Πέραμα – Κατεπείγων πειθαρχικός έλεγχος για τους αστυνομικούς – Φόβοι για «αντίποινα»

πέραμα-κατεπείγων-πειθαρχικός-έλεγ-344850

Την ώρα που οι αστυνομικές έρευνες για τον εντοπισμό του Ρομά – ο οποίος έχει ταυτοποιηθεί – βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, νέα στοιχεία για την αιματηρή συμπλοκή ανάμεσα στους νεαρούς και αστυνομικούς που σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου στο Πέραμα, έρχονται στη δημοσιότητα.

Ο απολογισμός της αιματηρής καταδίωξης είναι ένας νεκρός και οκτώ τραυματίες, επτά εξ αυτών αστυνομικοί.

Το περιστατικό ξεκίνησε περίπου στις 23:45 από τη λεωφόρο Θηβών στην περιοχή του Αγ. Ι. Ρέντη, όταν οι αστυνομικοί εντόπισαν και επιχείρησαν να ελέγξουν ένα Ι.Χ. που θεωρήθηκε ύποπτο. Συγκεκριμένα, στο όχημα, στο οποίο επέβαιναν τρία άτομα, θεωρήθηκε ύποπτο αφού έφερε σπασμένο φινιστρίνι (εικόνα που σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. παραπέμπει σε διάρρηξη).

Κάτι που τελικά ήταν αλήθεια, αφού όπως προέκυψε μετά, το όχημα είχε κλαπεί λίγες ώρες πριν από την περιοχή του Αγ. Ι. Ρέντη, κοντά στο σημείο που ξεκίνησε η καταδίωξη.

Στη θέα των αστυνομικών ο οδηγός ανέπτυξε ταχύτητα και προσπάθησε να διαφύγει, με την καταδίωξη να καταλήγει στην περιοχή του Περάματος, όπου το όχημα ακινητοποιήθηκε, όταν του έκοψε την πορεία ένα λεωφορείο.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., στην προσπάθειά τους να διαφύγουν, οι δράστες κινήθηκαν προς τα πίσω και εμβόλισαν πέντε δίκυκλα ομάδων ΔΙ.ΑΣ., τραυματίζοντας συνολικά επτά αστυνομικούς.

Ακόμα, όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ., οι αστυνομικοί έκαναν χρήση όπλου επιχειρώντας να ακινητοποιήσουν το όχημα, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού και τον τραυματισμό ενός εκ των επιβαινόντων, ο οποίος διακομίστηκε σε νοσοκομείο και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Το τρίτο άτομο που επέβαινε στο όχημα διέφυγε και αναζητείται.

Ένας νεκρός και πολλοί τραυματίες…

O 20χρονος Ρομά, οδηγός του κλεμμένου οχήματος, που έπεσε νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών ήταν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, σεσημασμένος για κλοπές, ενώ έχει δεχθεί περισσότερες από μία σφαίρες στο σώμα του.

Στο μεταξύ οι επτά αστυνομικοί (έξι αστυφύλακες και ένας υπαστυνόμος) που εμπλέκονται στην υπόθεση συνελήφθησαν στα πλαίσια του αυτοφώρου με την κατηγορία που τους βαραίνει να είναι αυτή της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο.

Η υπόθεση έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, όχι μόνο γιατί ένας 20χρονος έχασε τη ζωή του σε συμπλοκή με την Αστυνομία, -γεγονός πολύ σοβαρό που δεν περιποιεί τιμή σε καμία κοινωνία- αλλά και γιατί τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν υπήρχε λόγος οι Αστυνομικοί να προχωρήσουν σε αυτή την πράξη.

Ήδη, -και αυτό είναι θετικό- λίγη ώρα μόνο μετά το συμβάν υπήρξαν οι πρώτες πληροφορίες –τις οποιες άμεσα μετέδωσε το in.gr– ότι γεννώνται ερωτήματα για τις ενέργειες των αστυνομικών, καθώς, όπως προέκυψε από τα πρώτα δεδομένα, οι επιβάτες του ΙΧ που επιχείρησαν να εμβολίσουν και να χτυπήσουν τους τέσσερις μοτοσικλετιστές της ομάδας ΔΙΑΣ (σ.σ επέβαιναν σε δύο δίτροχα) δεν είχαν όπλα.

Οι αστυνομικοί τούς πυροβόλησαν χωρίς να έχουν δεχθεί πυρ και μόνο λόγω των επικίνδυνων ελιγμών τους και της προσπάθειας να τους χτυπήσουν με το όχημα τους.

Η εντολή από τον ασύρματο που… αγνοήθηκε

Επιβαρυντικό για τους αστυνομικούς είναι και το νέο στοιχείο που φέρνει το φως της δημοσιότητας η «Καθημερινή» και αφορά την εντολή που φέρεται να πήραν από το Κέντρο της Άμεσης Δράσης για αμέση διακοπή της καταδίωξης.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, στην Καθημερινή «το περιστατικό άρχισε να εκτυλίσσεται στις 11.45 μ.μ. από τη λεωφόρο Θηβών στην περιοχή του Αγ. Ι. Ρέντη, όπου οι αστυνομικοί εντόπισαν και επιχείρησαν να ελέγξουν ένα Ι.Χ. που θεωρήθηκε ύποπτο. Στη θέα των αστυνομικών ο οδηγός ανέπτυξε ταχύτητα και προσπάθησε να διαφύγει με την καταδίωξη να καταλήγει στην περιοχή του Περάματος.»

» Σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Κ», στη διάρκεια του περιστατικού ο εκφωνητής από το Κέντρο της Άμεσης Δράσης κατόπιν εντολής του προϊσταμένου της υπηρεσίας ζήτησε μέσω ασυρμάτου από τους αστυνομικούς να μην συνεχίσουν να ακολουθούν το όχημα και να διακόψουν την καταδίωξή του ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος για τη σωματική ακεραιότητα των υπόπτων, των αστυνομικών αλλά και διερχόμενων πολιτών.»

» Αυτήκοοι μάρτυρες μετέφεραν στην «Κ» ότι ο εκφωνητής έδωσε αρκετές φορές και σε αυστηρό τόνο εντολή καμία ομάδα ΔΙ.ΑΣ. να μην εμπλακεί με το ύποπτο όχημα.»

Ωστόσο όπως επιβεβαιώνεται από την πραγματικότητα, αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ, παρά τις περί του αντιθέτου εντολές των επικεφαλής τους συνέχισαν την καταδίωξη, φτάνοντας να ενημερώσουν «μέσω ασυρμάτου το Κέντρο Επιχειρήσεων όχι μόνο ότι είχαν εμπλακεί στην ένοπλη καταδίωξη αλλά ότι οι ύποπτοι είχαν εμβολίσει τις μοτοσικλέτες τους καθώς και ότι υπήρχαν τραυματίες, στην οδό Ελπίδος στο Πέραμα.»

Κατόπιν αυτού, συνεχίζει το ρεπορτάζ της Καθημερινής, «το Κέντρο της Άμεσης Δράσης έστειλε δυνάμεις στο σημείο, ενώ για την εξέλιξη του περιστατικού ενημερώθηκε η ηγεσία της υπηρεσίας.»

Το θέμα απασχολεί έντονα το εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ., όπως φάνηκε και από την άμεση αντίδραση που υπήρξε για τις ενέργειες των αστυνομικών, λίγη μόνο ώρα μετά το συμβάν.

Πειθαρχικός έλεγχος και αξιολόγηση εντός πέντε ημέρων

Την ίδια στιγμή, η υπόθεση προκάλεσε την παρέμβαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Παναγιώτη Θεοδωρικάκου. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση του υπουργείου, τονίζεται ότι ο κ. Θεοδωρικάκος «ζήτησε από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας να προχωρήσει κατεπειγόντως πειθαρχικός έλεγχος και ταυτοχρόνως πλήρης επιχειρησιακή αξιολόγηση της δράσης της ΕΛ.ΑΣ στο γνωστό αιματηρό γεγονός το βράδυ της Παρασκευής στο Πέραμα».

Παράλληλα, τονίζεται ότι «η επιχειρησιακή αξιολόγηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες».

«Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, ζήτησε από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας να προχωρήσει κατεπειγόντως πειθαρχικός έλεγχος και ταυτοχρόνως πλήρης επιχειρησιακή αξιολόγηση της δράσης της ΕΛ.ΑΣ στο γνωστό αιματηρό γεγονός το βράδυ της Παρασκευής στο Πέραμα. Η επιχειρησιακή αξιολόγηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Σε συναγερμό η ΕΛ.ΑΣ.: Φόβοι για αντίποινα από Ρομά

Όλα τα παραπάνω είναι και ο λόγος που η αστυνομία βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, ειδικά σε περιοχές με καταυλισμούς Ρομά και, κυρίως, στην περιοχή του Ασπροπύργου.

Η ΕΛ.ΑΣ. φοβάται το ενδεχόμενο αντεκδίκησης, καθώς υπάρχει προϊστορία μετά από ανάλογα περιστατικά, κατά τα οποία έχασαν τη ζωή τους άνθρωποι της κοινότητας των Ρομά.

Επεισόδια, κλειστοί δρόμοι, φωτιές και αντίποινα από Έλληνες Ρομά σημειώνονται σχεδόν κάθε φορά που ένας «δικός τους» δολοφονείται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, άλλωστε, αργά το απόγευμα του Σαββάτου, εκδηλώθηκε ένταση στην περιφερειακή οδό Αιγάλεω στον Ασπρόπυργο.

in.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου