ΕΛΛΑΔΑ

Υπόθεση Κατσίφα: Συνέχιση της έρευνας διέταξε το δικαστήριο Αργυροκάστρου

υπόθεση-κατσίφα-συνέχιση-της-έρευνας-367565

Το Πρωτοδικείο Αργυροκάστρου απέρριψε το αίτημα του Εισαγγελέα Τζούλιαν Τσάφκα, για τερματισμό της έρευνας γύρω από τις συνθήκες θανάτου του 35χρονου ομογενή Κωνσταντίνου Κατσίφα, στις 28/10/2018 στους Βουλαριάτες της Βορείου Ηπείρου. Παράλληλα ζητήθηκε η συνέχιση της έρευνας, με τη διενέργεια επιπλέον ανακριτικών ενεργειών σύμφωνα με τις νομικές διατάξεις. Ανακοίνωση του Πρωτοδικείου Αργυροκάστρου αναφέρει πως: «μετά από αίτημα της εισαγγελίας για κλείσιμο της υπόθεσης, το Δικαστήριο Αργυρόκαστρου, ως αρμόδιο όργανο αποφάσισε να επιστρέψει την υπόθεση, διατάσσοντας την εκτέλεση ορισμένων άλλων ανακριτικών ενεργειών σύμφωνα με τις νομικές διατάξεις. Επί του παρόντος, το ζήτημα βρίσκεται στη φάση εκπλήρωσης αυτών των υποχρεώσεων».

Το τελικό πόρισμα αναμένεται έως τα μέσα Δεκεμβρίου, οπότε και θα ξεκαθαρίσει αν κύκλοι της αλβανικής δικαιοσύνης επιμένουν στο αφήγημα της «αυτοχειρίας» του Κατσίφα.

Τον… αυτοκτόνησαν – Άφαντο το βίντεο

Τις προηγούμενες μέρες μερίδα αλβανικών ΜΜΕ, επιχείρησαν να δημιουργήσουν εντυπώσεις για το περιεχόμενο του επίμαχου πορίσματος που αφορά τις συνθήκες θανάτου του 35χρονου ομογενή Κωνσταντίνου Κατσίφα, από σφαίρες των επίλεκτων της RENEA πριν από τρία χρόνια, σε μια προσπάθεια βολιδοσκόπησης των αντιδράσεων της οικογένειας του θύματος, αλλά και της ελληνικής πλευράς.

Τα αλβανικά δημοσιεύματα επικαλέστηκαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η εισαγγελική έρευνα, για το θάνατο του Κατσίφα, ολοκληρώθηκε καταλήγοντας πως ο 35χρονος ομογενής … αυτοκτόνησε.

Ουσιαστικά δεν ήταν το τελικό πόρισμα της αλβανικής δικαιοσύνης, αλλά η πρόταση του Εισαγγελέα Τζούλιαν Τσάφκα ο οποίος ζήτησε την περάτωση της έρευνας καταθέτοντας σχετικό αίτημα προς το δικαστήριο του Αργυρόκαστρου. Η θέση του Εισαγγελέα προκάλεσε την αντίδραση εκπροσώπων της οικογένειας του θύματος, αλλά και του προέδρου του δικαστηρίου Σουέλα Ντάσι που πρόβαλε αντιδράσεις, ζητώντας συνέχιση της έρευνας.

Η εξέλιξη αυτή ήρθε ακριβώς τρία χρόνια μετά το συμβάν και αφού οι αλβανικές Αρχές δεν μπόρεσαν να τεκμηριώσουν στο ελάχιστο το αφήγημα πως ο Κατσίφας δεν ήταν μόνο «Ekstremist Grek» (Έλληνας εξτρεμιστής) αλλά και πως είχε … συνεργούς με στόχο την … «εδαφική ακεραιότητα» της Αλβανίας.

Επιχειρηματολογώντας για το αίτημά του να κλείσει η υπόθεση ο Εισαγγελέας υποστήριξε πως: «η έρευνα δείχνει ότι ο Κατσίφας αυτοκτόνησε με τ’ όπλο του, ενώ βρισκόταν περικυκλωμένος από αστυνομικές δυνάμεις της RENEA, στο βουνό πάνω από το χωριό, μ’ αποτέλεσμα να θανάσιμα». Μάλιστα επειδή το θύμα έφερε δυο τραύματα, ένα στο σαγόνι κι ένα στο στήθος, οι εισαγγελικές αρχές υποστήριξαν πως ο 35χρονος έκανε την αυτοκτονία του να μοιάζει με δολοφονία, αφού όπως αναφέρεται: «το πρώτο χτύπημα στο σαγόνι ήταν ξώφαλτσο, η δεύτερη βολή ήταν η μοιραία».

Στην έκθεση γίνεται λόγος και για τους κάλυκες που βρέθηκαν κοντά στο σώμα του Κατσίφα, υποστηρίζοντας πως: «προέρχονται από το καλάσνικοφ που είχε μαζί του και όχι από τα όπλα των αστυνομικών». Να σημειωθεί ωστόσο, πως έως σήμερα οι αλβανικές Αρχές δεν έχουν δημοσιοποιήσει στοιχεία που αφορούν την ιατροδικαστική εξέταση καθώς και τη βαλλιστική εξέταση του όπλου, που φέρεται να είχε ο Κατσίφας μαζί του.

Το πλέον σημαντικό αποδεικτικό στοιχείο για όσα συνέβησαν ανήμερα της Εθνικής Επετείου του «ΟΧΙ», στις 20.10.2018 στο χωριό Βουλιαράτες της Βορείου Ηπείρου, είναι το μαγνητοσκοπημένο υλικό από τις φορητές κάμερες που φέρουν πάνω τους οι άνδρες της της επίλεκτης δύναμης της αλβανικής αστυνομίας RENEA, αλλά και από τις κάμερες του ελικοπτέρου και του drone που επιχειρούσαν πάνω από την περιοχή. Υλικό που τις πρώτες μέρες οι αλβανικές Αρχές υποστήριξαν πως υπάρχει, αλλά στη συνέχεια έκαναν λόγο για … παρανόηση. Μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο εξάλλου, είναι αρκετή για να διαπιστώσει οποιοσδήποτε πως άνδρες της RENEA φέρουν κάμερες στον εξοπλισμό τους, μαγνητοσκοπώντας τις επιχειρήσεις που λαμβάνουν μέρος, από την πιο ανώδυνη έως την πλέον επικίνδυνη.

Γαμπρός Κατσίφα: «Από πέρυσι προσπαθούν να τον … «αυτοκτονήσουν»

«Από πέρυσι γνωρίζουμε τις μεθοδεύσεις να το περάσουν ως αυτοκτονία. Δεν μπορούν να το κάνουν ούτε να το στοιχειοθετήσουν. Στις 12/4/2021 ο Εισαγγελέας Αργυροκάστρου έκανε λόγο για αυτοκτονία, δεν το δέχτηκε ούτε η οικογένεια ούτε ο πρόεδρος του δικαστηρίου. Από την πρώτη στιγμή ζητάμε να δημοσιοποιηθεί το βίντεο της RENEA. Kαι αν ένα στο εκατομμύριο έχουν δίκαιο οι Αλβανοί, θα ζητήσουμε συγνώμη. Αλλά να το δώσουν στη δημοσιότητα» λέει στο protothema.gr ο κ. Βαγγέλης Σακελλαράκης, γαμπρός του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

«Δεν μπορεί να στοιχειοθετήσει αυτοκτονία. Δεν γίνεται ν΄ αυτοκτονήσει κάποιος με δύο σφαίρες στην καρδιά. Είναι δολοφονία. Ούτε έτρεξε, ούτε έφυγε, ήταν άοπλος. Δολοφονήθηκε από τα δέκα μέτρα. Δεν υπάρχει πιο στυγερό έγκλημα από αυτό. Τον σκότωσαν επειδή υπερασπίστηκε το δικαίωμα να σηκώνει την ελληνική σημαία στον τόπο του, σύμφωνα με συμβάσεις που και η Αλβανία έχει υπογράψει» τονίζει ο κ.Σακελλαράκης, δηλώνοντας πως η οικογένεια θα εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα στην Αλβανία αλλά και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ).

Παρακολουθεί η Ελλάδα

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως η υπόθεση Κατσίφα παρακολουθείται στενά από τις υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών και την ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα, μ’ εντολή του υπουργού κ.Νίκου Δένδια.

Η οικογένεια του 35χρονου ομογενή, ζητάει την υποστήριξη της Ελλάδας προκειμένου να μη συγκαλυφθεί η υπόθεση, μια και το θύμα ήταν και Έλληνας υπήκοος και έχασε τη ζωή του υπερασπιζόμενος το δικαίωμα να υψώνει την ελληνική σημαία σε μια περιοχή που η Αλβανία αναγνωρίζει επίσημα ως «μειονοτική».

protothema.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου