ΕΛΛΑΔΑ

Ανυπακοή από οδοντίατρους: Δεχόμαστε εμβολιασμένους χωρίς κανένα τεστ!

ανυπακοή-από-οδοντίατρους-δεχόμαστε-413029

Στα «κάγκελα» βρίσκονται οι οδοντίατροι της χώρας, αντιδρώντας στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη διενέργεια rapid test 48 ωρών για τους εμβολιασμένους ασθενείς που επισκέπτονται τα οδοντιατρεία για κάποια επεμβατική θεραπεία, και τεστ PCR για τους ανεμβολίαστους.

Με επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, και την αναπληρώτρια υπουργό, Μίνα Γκάγκα, η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία ζητά την τροποποίηση της σχετικής διάταξης, ώστε η διενέργεια του rapid test για εμβολιασμένους να μετατραπεί από υποχρεωτική σε προαιρετική, κατά την κρίση του οδοντιάτρου.

Παράλληλα, όπως αποκαλύπτει στο iatronet ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Αθανάσιος Δεβλιώτης, έχουν αποσταλεί οδηγίες προς όλους τους οδοντιατρικούς συλλόγους της χώρας, καλώντας τα μέλη τους να δέχονται τους εμβολιασμένους ασθενείς χωρίς κανένα τεστ. Ήδη εκδηλώθηκε επίσημα το πρώτο «αντάρτικο», με τους Οδοντιατρικούς Συλλόγους των τεσσάρων νομών της Ηπείρου να ανακοινώνουν πως δεν θα εφαρμόσουν τη σχετική διάταξη μέχρι την αλλαγή της.

«Το ΦΕΚ είναι κατάπττυστο. Δεν ρώτησαν κανέναν. Ο υπουργός παρέλαβε ένα ψήφισμα που το συνυπογράφουν σχεδόν όλοι οι πρόεδροι της Ελλάδας για να τροποποιήσει αυτή την ΚΥΑ και αναμένουμε την τροποποίηση. Μέχρι τότε η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία έχει αποστείλει σαφείς οδηγίες στους Οδοντιατρικούς Συλλόγους της χώρας που ξεκαθαρίζουν ότι οι εμβολιασμένοι ασθενείς θα προσέρχονται στα ιατρεία χωρίς κανένα τεστ. Την οδηγία αυτή την έχουμε κοινοποιήσει και στον υπουργό», ανέφερε στο iatronet ο κ.Δεβλιώτης. Σε ερώτηση αν αυτό είναι «ανταρσία», απάντησε πως είναι «ανάληψη της πολιτικής ευθύνης, βάσει της επιστημονικής υπόστασης που έχουμε».

Ο κ.Δεβλιώτης επεσήμανε πως επί 18 μήνες τα ιδιωτικά οδοντιατρεία της χώρας λειτούργησαν «χωρίς να έχει υπάρξει καμία αναφορά περιστατικού διασποράς, χωρίς καμία βοήθεια από την πολιτεία, χωρίς ποτέ να ρωτηθούμε από την πολιτεία. Με τις δικές μας οδηγίες, της Ομοσπονδίας, δουλεύανε τα οδοντιατρεία ως τώρα. Έτσι θα γίνει και τώρα», είπε.

Η επίμαχη ΚΥΑ

Στην ΚΥΑ Δ1α-ΓΠ.οικ.55400-2021 ΦΕΚ Β 4206-12.9.2021, που αφορά στην προσέλευση ασθενών σε ιδιωτικές και δημόσιες δομές Π.Φ.Υ., αναφέρεται, μεταξύ άλλων ότι «ασθενείς που προσέρχονται για επεμβατική εξέταση ή για εξέταση που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο με τη χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) που θα πρέπει να έχει διενεργηθεί εντός των σαρανταοκτώ (48) ωρών που προηγούνται της εξέτασης». Η ερμηνεία που δίνεται είναι πως αυτό αφορά τις οδοντιατρικές εργασίες στις οποίες χρησιμοποιείται τροχός και παράγεται αερόλυμα, όπως π.χ. για κάποιο σφράγισμα.

«Εγώ περιμένω διευκρινήσεις από τον υπουργό ξανά. Πρέπει να διευκρινήσει ότι δεν ισχύει για τα οδοντιατρεία και τις πράξεις που παράγουν οδοντιατρικό αερόλυμα», ανέφερε ο κ.Δεβλιώτης.

Το ψήφισμα της Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας

Στο ψήφισμά της προς τον υπουργό και την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, που συνυπογράφουν οι πρόεδροι σχεδόν όλων των Οδοντιατρικών Συλλόγων της χώρας, αναφέρονται αναλυτικά όλα τα μέτρα που έχει πάρει ο οδοντιατρικός κλάδος προκειμένου να εναρμονιστεί με τα εθνικά και διεθνή πρότυπα που ορίζουν μέτρα και πρωτόκολλα περιορισμού της διασποράς της SARS-CoV-2 λοίμωξης.

Σημειώνεται πως κάποια από τα μέτρα που περιγράφονται στην πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση Ν.4820/21 και σχετικές ΚΥΑ (διενέργεια rapid test σε θεραπείες με αερόλυμα) «είναι εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοστούν στα οδοντιατρεία λόγω της πολλαπλότητας των απαραίτητων επισκέψεων που απαιτούν οι περισσότερες οδοντιατρικές θεραπείες αλλά και λόγω της μετακύλισης ενός ακόμα οικονομικού βάρους στους ασθενείς», ενώ τονίζεται πως στην Ελλάδα οι οδοντιατρικοί ασθενείς επωμίζονται στο ακέραιο την όποια οδοντιατρική δαπάνη, λόγω πλήρους ανυπαρξίας εθνικού προγραμματισμού για θέματα στοματικής υγείας, γεγονός μοναδικό και πρωτόγνωρο για τις χώρες μέλη της Ε.Ε.

Για τους παραπάνω λόγους, η ομοσπονδία ζητά την μετατροπή της υποχρεωτικής διενέργειας των rapid tests σε εμβολιασμένους ασθενείς και συνοδούς τους σε προαιρετική, κατά την κρίση του επεμβαίνοντος οδοντιάτρου.

Επιπλέον, η Ομοσπονδία επαναφέρει το αίτημα για την ένταξη οδοντιάτρου με επαγγελματική ακαδημαϊκή και συγγραφική εμπειρία στον χώρο του ελέχγου διασποράς λοιμώξεων στην ομάδα των εμπειρογνωμόνων υγειονομικών, και συγκεκριμένα την ένταξη του κ..Ιωάννη Τζούτζα καθηγητή Οδοντικής Χειρουργικής του ΕΚΠΑ.

Τέλος, υποστηρίζει ότι «η εφαρμογή της ΚΥΑ ως έχει, θα δημιουργήσει σειρά προβληματισμών και αμφισβητήσεων, που θα επιφέρουν ισχυρό πλήγμα στην αξιοπιστία της αποτελεσματικότητας του εμβολιασμού».

«Αντάρτικο» από την Ήπειρο

Σε κοινή ανακοίνωσή τους οι τέσσερις Οδοντιατρικοί Σύλλογοι της Ηπείρου (Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Άρτας), κάνουν γνωστό ότι «δεν πρόκειται να γίνει δεκτή από τον οδοντιατρικό κλάδο» η επίμαχη οδηγία για το υποχρεωτικό τεστ σε εμβολιασμένους

«Μέχρι την αλλαγή της Κ.Υ.Α. που προβλέπει τον τρόπο προσέλευσης ασθενών σε ιατρεία/οδοντιατρεία, θα τηρούνται τα πρωτόκολλα αυξημένης επαγρύπνησης που έχουν υιοθετήσει τα οδοντιατρεία τους τελευταίους 18 μήνες για την προστασία της δημόσιας υγείας», αναφέρουν, διευκρινίζοντας πως «τασσόμαστε υπέρ του εμβολιασμού κατά της νόσου COVID-19, καταγράφοντας συντριπτικά ποσοστά εμβολιασμένων συναδέλφων και προσωπικού, προκειμένου να λήξει σύντομα η παρούσα πανδημία».

Βασίλης Ιγνατιάδης
euro2day.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου