ΕΛΛΑΔΑ

Επίθεση με βιτριόλι: Η διακοπή της δίκης, η απουσία της κατηγορουμένης & τα συγκλονιστικά λόγια της Ιωάννας

επίθεση-με-βιτριόλι-η-διακοπή-της-δίκη-851206

Η επίθεση με βιτριόλι εναντίον της Ιωάννας Παλιοσπύρου τον Μάιο του 2020 έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη. Το ενδιαφέρον για τη δίκη που ξεκίνησε σήμερα και διεκόπη για τις 30 Σεπτεμβρίου, είναι μεγάλο.

Λίγο πριν από τη διακοπή της δίκης στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε η Ιωάννα, θύμα της σφοδρής επίθεσης. Η Ιωάννα δήλωσε τα στοιχεία της και αμέσως μετά η διαδικασία διεκόπη.

Κατά τη διαδικασία, αναγνώστηκαν τα ονόματα και των 34 μαρτύρων κατηγορίας, ενώ η πολιτική αγωγή πρότεινε ακόμη πέντε μάρτυρες, κυρίως επιστήμονες.

Τέλος, η υπεράσπιση ανέφερε ότι σκοπεύει σε μεταγενέστερο στάδιο να προσκομίσει κι αυτή τον κατάλογο των μαρτύρων υπεράσπισης.

Η εικόνα της Ιωάννας με την ειδική μάσκα που κάλυπτε το πρόσωπο και τον λαιμό της, όταν έφτασε λίγο μετά τις 9 το πρωί στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο, ήταν συγκλονιστική. Παρόλ’ αυτά μπήκε στο κτίριο με ψηλά το κεφάλι και επευφημούμενη από το συγκεντρωμένο πλήθος για το ψυχικό σθένος της.

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Αυτή που προσπάθησε να με σκοτώσει απέδειξε πόσο δειλή είναι

Αμέσως μετά τη διακοπή της δίκης και κατά την έξοδό της, η Ιωάννα έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, σχολιάζοντας την απουσία της δράστιδος.

«Για ακόμη μια φορά αυτή που προσπάθησε να με σκοτώσει απέδειξε πόσο ψυχρή και πόσο δειλή είναι» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η δήλωση της κατηγορουμένης για την απουσία της από τη δίκη για την επίθεση με βιτριόλι

Γραπτή δήλωση με την οποία έκανε γνωστή την πρόθεσή της κατηγορούμενης για την επίθεση με το βιτριόλι, να παρευρεθεί σε μεταγενέστερο στάδιο στη δικαστική αίθουσα ανέγνωσε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

Στην εκφώνηση του ονόματός της, ο Σάκης Κεχαγιόγλου ανέφερε στο δικαστήριο ότι είναι απούσα.

Τότε, ο πρόεδρος του Δικαστηρίου, ανέγνωσε τη γραπτή δήλωση της κατηγορουμένης από τις φυλακές Κορυδαλλού όπου κρατείται, στην οποία αναφερόταν: «Επιθυμώ να εκπροσωπηθώ από τους δικηγόρους μου. Σας δηλώνω ότι θα παρευρεθώ στη συνεχεία της διαδικασίας».

Παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας δήλωσε η Ιωάννα Παλιοσπύρου, λόγω ηθικής βλάβης που υπέστη από την άδικη πράξη της κατηγορουμένης.

Μετατροπή της κατηγορίας ζητεί η δράστις μέσω του δικηγόρου της

«Εκφράζουμε την προσωπική μας συμπάθεια στο θύμα αυτής της επιθέσεως. Η προσωπική και ανθρώπινη πλευρά της υπόθεσης δεν έχει σχέση με τα νομικά. Θεωρώ υποχρέωση μου να εκφράσω στην κ. Παλιοσπύρου τη συμπάθειά μου για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται και θα βρίσκεται για πολλά χρόνια. Το τι θα πει η κατηγορούμενη για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει, θα το πει στον οικείο δικονομικά χρόνο» ανέφερε ο δικηγόρος της κατηγορούμενης Σάκης Κεχαγιόγλου.

Ο ίδιος εξήγησε πως η 36χρονη ομολογεί την πράξη της αλλά ζητεί μετατροπή της κατηγορίας από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βαριά σκουπούμενη σωματική βλάβη.

«Το παραπεμπτικό βούλευμα είναι λανθασμένο. Ως προς τα πραγματικά περαστικά έχει ομολογήσει. Υπάρχει διαφωνία στον νομικό χαρακτηρισμό της πράξης. Παραπέμπεται για απόπειρα ανθρωποκτονίας, ενώ η θέση της υπερασπίσεως είναι ότι πρόκειται για μια κλασική περίπτωση βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης. Η νομολογία ομιλεί όλα αυτά τα χρόνια για τέτοιες περιπτώσεις. Η θέση της υπερασπίσεως είναι ότι πρέπει να μετατραπεί η κατηγορία στο κακούργημα της βαριάς σκοπουμενης σωματικής βλάβης» ανέφερε ο κ. Κεχαγιόγλου.

Η συνομιλία που είχε ο Κεχαγιόγλου με την Ιωάννα

Ο συνήγορός της, Σάκης Κεχαγιόγλου σε δηλώσεις του τόνισε σχετικά με τη συνομιλία του με την Ιωάννα ότι «ζήτησα να μιλήσω στο θύμα της υπόθεσης γιατί θέλησα να της εκφράσω την προσωπική μου συμπάθεια και συμπαράσταση σε σχέση με την τραγική περιπέτεια την οποία βιώνει και θα συνεχιστεί για αρκετά χρόνια. Η συμπάθεια της υπερασπίσεως και προσωπικά εμού στο θύμα της υπόθεσης, στην κα Παλιοσπύρου δεν σημαίνει ότι θα περιορίσω ή θα συμβιβαστώ στην εκτέλεση των υπερασπιστικών μου καθηκόντων».

Όπως είπε, «η υπόθεση είναι ομολογημένη από πλευράς της εντολέως μου ως προς τα πραγματικά περιστατικά. Δέχεται ότι είναι η δράστιδα της επιθέσεως. Υπάρχει διαφωνία ως προς τον νομικό χαρακτηρισμό. Κατά την άποψή μου και το αποτέλεσμα της δίκης ως προς την ενοχή είναι απολύτως προβλέψιμο».

Σε ερώτηση για την Ιωάννα και τι του απάντησε όταν της μίλησε, ο κ. Κεχαγιόγλου τόνισε ότι «μου είπε ότι αντιλαμβάνεται και δέχεται αυτά που της είπα και ξεχωρίζει την ανθρώπινη διάσταση του θέματος από τον ρόλο μου ως υπερασπιστή. Την άκουσα ιδιαίτερη ψύχραιμη για τη θέση στην οποία βρίσκεται και εκφράζω τον θαυμασμό μου για την ψυχική αντοχή αυτής της κοπέλας. Αλλά δεν συμβιβάζομαι στο υπερασπιστικό μου καθήκον και δεν λειτουργώ με λαϊκισμούς και σκοπιμότητες. Θα κάνω το χρέος μου όπως έκανα πάντα για όλους τους πελάτες μου».

«Για την απουσία της κατηγορούμενης από τη δίκη, ο συνήγορός της είπε ότι είναι δικονομικό δικαίωμά της. Η ίδια σε επιστολή της προς το δικαστήριο είπε ότι θα εμφανιστεί σε επόμενες συνεδριάσεις».

Σε ερώτηση εάν φοβήθηκε να έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με την Ιωάννα σήμερα, ο κ. Κεχαγιόγλου απάντησε «ρωτήστε την ίδια».

Τεράστιο ενδιαφέρον για τη δίκη

Στόχος είναι η δίκη να ολοκληρωθεί σύντομα καθώς η κατηγορουμένη έχει ήδη συμπληρώσει 15 μήνες προσωρινής κράτησης , με το όριο του 18μήνου να μην επιτρέπει καθυστερήσεις για την ετυμηγορία των δικαστών.

Η εκδίκαση της υπόθεσης που συντάραξε την κοινή γνώμη προκαλεί τεράστιο ενδιαφέρον καθώς το θύμα έχει υποστεί σοβαρότατες βλάβες και έχοντας ξεπεράσει τον κίνδυνο ζωής, καλείται έπειτα από ήδη εννέα χειρουργεία να ζει υπό ειδικές συνθήκες και με σωρεία επεμβάσεων που έπονται .

Η ίδια σε πρόσφατες δηλώσεις της αναφέρθηκε στα λειτουργικά αλλά και άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει :”έχω ένα πολύ μεγάλο ανελαστικό μόσχευμα που δε μου επιτρέπει να κρατώ το κεφάλι όρθιο, ψηλά ή να στρίβω δεξιά. Και βέβαια στη συνέχεια θα ακολουθήσουν και όσες αισθητικές επεμβάσεις χρειαστούν. Μπορώ να βγω από το σπίτι υπό προϋποθέσεις αλλά η μάσκα περιορίζει πολύ τις κινήσεις μου πρέπει να αποφεύγω συνεχώς τον ήλιο και φυσικά η εικόνα μου τραβά συνεχώς τα βλέμματα του κόσμου” είπε.

Ενδιαφέρον όμως για την υπόθεση έχουν και νομικοί καθώς οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν αν η κρίση των συναδέλφων τους, Ανακρίτριας, Εισαγγελέα και μελών του Συμβουλίου που παρέπεμψαν για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση την 37χρονη, είναι ορθή ή αν θα υιοθετήσουν την θέση της δράστιδας ότι ανεξαρτήτως των βλαβών του θύματος , η πράξη της δεν στόχευε στην εξόντωση της Ιωάννας και επομένως πρέπει να αποδοθεί ευμενέστερος ποινικός χαρακτηρισμός για την επίθεση.

Η κατηγορουμένη, συνελήφθη τον Ιούνιο του 2020 και απολογούμενη σιώπησε, αρνούμενη να δώσει στην Ανάκριση οποιαδήποτε απάντηση για όσα της καταλογίζονται από σωρεία συντριπτικών στοιχείων. Η σιωπή της 37χρονης τηρήθηκε επί 11 μήνες.

Η ίδια θέλησε να δώσει κάποιες εξηγήσεις στην Ανακρίτρια τον Απρίλιο του 2021, οπότε και σε συμπληρωματική απολογία της ομολόγησε πως επιτέθηκε με βιτριόλι στην Ιωάννα τονίζοντας πως η πρόθεση της δεν ήταν να την σκοτώσει.

Ζητώντας συγγνώμη η 37χρονη απέδωσε την αποτρόπαια πράξη της σε εμμονή που είχε με το θύμα για το οποίο πίστευε πως είχε εμπλοκή σε σοβαρό προσωπικό της πρόβλημα, το οποίο δεν προσδιόρισε στην Ανακρίτρια.

Η ομολογία της 37χρονης , φαίνεται να μην άλλαξε την άποψη των δικαστών που έκριναν την υπόθεση. Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών τον περασμένο Μάιο παρέπεμψε την δράστιδα για απόπειρα ανθρωποκτονίας , υιοθετώντας απόλυτα την εισήγηση του Εισαγγελέα που έδωσε τη νομική του απάντηση στην θέση της κατηγορουμένης ότι πρέπει να δικαστεί για σωματική βλάβη: “ήθελε να την σκοτώσει” ανέφερε ο εισαγγελικός λειτουργός επικαλούμενος πολλά δεδομένα με κυρίαρχο την ποσότητα του υγρού που έριξε η κατηγορουμένη στην Ιωάννα.

enikos.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου