ΕΛΛΑΔΑ

Εξιχνιάστηκε η απάτη με το μήνυμα για υποτιθέμενη επιστροφή φόρου από το ΙΚΑ

εξιχνιάστηκε-η-απάτη-με-το-μήνυμα-για-υ-350586

Εξιχνιάστηκε από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος η απάτη μέσω διαδικτύου, που είχε ξεκινήσει πριν από τρεις μέρες με αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων για δήθεν επιστροφή φόρου, με υποτιθέμενο αποστολέα το ΙΚΑ.

Όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛΑΣ, την απάτη είχαν στήσει τέσσερις Ρουμάνοι, (τρεις άνδρες και μια γυναίκα), εκ των οποίων συνελήφθησαν οι τρεις (ένας 26χρονος, ένας 25χρονος και η 21χρονη γυναίκα).

Οι δράστες είχαν αποστείλει χιλιάδες μηνύματα σε χρήστες του Ίντερνετ, σε μια προσπάθεια να αλιεύσουν προσωπικά δεδομένα, όπως αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών, πιστωτικών καρτών κ.λπ.

Σε τρεις περιπτώσεις, παρά το γεγονός ότι από την επόμενη κιόλας ημέρα η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εξέδωσε ανακοίνωση ενημερώνοντας τους πολίτες για την απάτη, τα κατάφεραν και απέσπασαν τους αριθμούς καρτών από τους κατόχους τους, με τις οποίες προέβησαν σε αγορές μέσω διαδικτύου.

Ωστόσο είχε ήδη ξεκινήσει η έρευνα, από εξειδικευμένα στελέχη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εντοπίστηκαν τα ίχνη των δραστών και την Τρίτη, κατά την παράδοση προϊόντος, μετά από παραγγελία σε ηλεκτρονικό κατάστημα (e-shop), συνελήφθη στην Αθήνα αρχικά ο 26χρονος. Στη συνέχεια, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν ο 25χρονος και 21χρονη, ενώ αναζητείται ο τέταρτος.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του 26χρονου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, δύο φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, πέντε σκληροί δίσκοι, καθώς και ατζέντες και σελίδες με ιδιόχειρες σημειώσεις. Τα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακές εξετάσεις.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της απάτης με ηλεκτρονικό υπολογιστή κατ εξακολούθηση και της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και θα οδηγηθούν την Πέμπτη στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Επιπλέον, ο 26χρονος συλληφθείς έχει κατηγορηθεί και στο παρελθόν για απάτες στη χώρα μας, ενώ για τα ίδια αδικήματα αναζητείται από τις ρουμανικές Αρχές. Σε βάρος της 21χρονης συλληφθείσας εκκρεμεί δικαστική απόφαση, για παράβαση του νόμου περί εκδιδόμενων γυναικών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου