ΕΛΛΑΔΑ

Συναγερμός – Κατεβαίνει ο στρατός στη μάχη με τις φλόγες

συναγερμός-κατεβαίνει-ο-στρατός-στη-487652

Δυνάμεις από Γαλλία και Σουηδία θα συνδράμουν το έργο της Πυροσβεστικής.

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή, του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Θόδωρου Λιβάνιου, του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η περαιτέρω ενεργός συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην πρόληψη και διαχείριση των πυρκαγιών.

Ειδικότερες ανακοινώσεις θα ακολουθήσουν στις 12.00 από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Οι ποινές για εμπρησμό δάσους

Σε δημόσια διαβούλευση μέσα στον Αύγουστο θα βγει η νέα διάταξη για την τιμωρία των εμπρηστών δάσους. Όπως είναι γνωστό, η αυστηροποίηση των περιβαλλοντικών εγκλημάτων έχει ήδη περάσει από το υπουργικό Συμβούλιο.

Ως το 2019, ο εμπρησμός δάσους τιμωρείτο με ποινές από 5 ως 20 έτη φυλάκισης χωρίς αναστολή, αναλόγως με τα αποτελέσματα της φωτιάς

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι με τις περιβόητες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο εμπρησμός δάσους έπαψε να θεωρείται κακούργημα στην βασική του μορφή και υποβιβάστηκε σε πλημμέλημα, που τιμωρείται με φυλάκιση 3 έως 5 ετών, ενώ προηγουμένως οι ποινές που προβλέπονταν ήταν από 5 έως 10 έτη χωρίς αναστολή.

Με τον Ποινικό Κώδικα που ισχύει για να φτάσει η ποινή στα 10 έτη κάθειρξης θα πρέπει να αποδειχθεί ότι κινδύνεψε άνθρωπος ή ότι σκόπευε σε προσωπικό όφελος ο εμπρηστής,. Για να φτάσει η ποινή έως τα 10- 15 έτη θα πρέπει να έχει προκληθεί θάνατος, ενώ για να καταδικαστεί ο εμπρηστής σε ισόβια πρέπει να έχουν καεί μεγάλες εκτάσεις και πολλοί άνθρωποι.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου