ΕΛΛΑΔΑ

Στο έλεος του καύσωνα η χώρα – Στη Φθιώτιδα η θερμοκρασία “άγγιξε“ τους 46,3 βαθμούς Κελσίου

στο-έλεος-του-καύσωνα-η-χώρα-στη-φθιώ-492444
Στο έλεος του καύσωνα βρίσκεται η Ελλάδα με το θερμόμετρο σε πολλές περιοχές να “αγγίζει” τους 44 και 45 βαθμούς Κελσίου. Μάλιστα στη Μακρακώμη Φθιώτιδας η θερμοκρασία έφτασε τους 46,3 βαθμούς. Πρόκειται για την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγράψει ποτέ το δίκτυο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Στην Αττική ο υδράργυρος σκαρφάλωσε στους 41,9 βαθμούς Κελσίου υπό σκιά, αλλά η αίσθηση ήταν για 50.
Κλειστοί για λόγους ασφαλείας είναι από τις 12:00 έως τις 17:00 οι αρχαιολογικοί χώροι λόγω καύσωνα, από Δευτέρα έως την Πέμπτη.

Από το Εθνικό κέντρο ελέγχου ενέργειας ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε τη βοήθεια των καταναλωτών ώστε να περιοριστεί η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος στις ώρες αιχμής.

Ο τελευταίος φονικός καύσωνας που χτύπησε την Ελλάδα ήταν το 1987 όταν 3.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από θερμοπληξία.

Οι επιστήμονες διεθνώς προσπαθούν να δώσουν μια απάντηση στο μέχρι ποια θερμοκρασία μπορεί να αντέξει ο άνθρωπος. Η απάντηση αυτή, σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό “Science Advances” είναι οι 35 βαθμοί Κελσίου. Καθοριστικό ρόλο παίζει η υγρασία η οποία σε συνδυασμό με τη ζέστη κάνει τον άνθρωπο και τα ζώα να υπολειτουργούν και μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την υγεία, γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή.

Την Τρίτη και την Τετάρτη οι υψηλότερες θερμοκρασίες προβλέπεται να σημειωθούν στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο, όπου θα φτάσουν τους 44 με 45 βαθμούς Κελσίου και πιθανώς πολύ τοπικά να τους ξεπεράσουν λίγο.

Μικρή υποχώρηση της θερμοκρασίας αναμένεται την Πέμπτη στη δυτική και βόρεια Ελλάδα, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα διατηρηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Την Παρασκευή η υποχώρηση της θερμοκρασίας θα γίνει αισθητή σε περισσότερες περιοχές και το Σάββατο σε όλη τη χώρα, οπότε οι μέγιστες τιμές δεν θα ξεπεράσουν τους 38 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο, αυτή η αποκλιμάκωση είναι πιθανό να είναι πρόσκαιρη και να ακολουθήσει νέα άνοδος της θερμοκρασίας στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου