ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Πότε αναμένεται η κορύφωση του καύσωνα

καιρός-πότε-αναμένεται-η-κορύφωση-του-498113

Θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν τους 43 βαθμούς κελσίου αναμένονται την Παρασκευή καθώς η χώρα έχει εισέλθει από χθες στον κλοιό ενός παρατεταμένου καύσωνα.

Σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου, σε ολόκληρη τη χώρα θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και πολλή ζέστη με συνθήκες καύσωνα κυρίως στα ηπειρωτικά και στο Ανατολικό Αιγαίο. Τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν μετά το μεσημέρι στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα.

Αν και τα προγνωστικά στοιχεία των προηγούμενων 24ωρων ανέφεραν ότι οι ζεστές μάζες θα εγκαταλείψουν τη χώρα μας το αργότερο την ερχόμενη Πέμπτη, 5 Αυγούστου, τα νέα δεδομένα πλέον κάνουν λόγο για επέκταση του χρονικού διαστήματος έως και τις 8 Αυγούστου!

Χαρακτηριστικό του καύσωνα, ο οποίος ήρθε για να… μείνει είναι το γεγονός πως θα είναι πολύ ζεστές και οι νύχτες. Στα μεγάλα αστικά κέντρα η θερμοκρασία δεν θα υποχωρήσει ακόμα και τις βραδινές ώρες κάτω από τους 30 βαθμούς Κελσίου.

Για το σκοπό αυτόν, την Παρασκευή, 30 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί το πρωί ευρεία σύσκεψη υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας.

Η ΕΜΥ με νέο έκτακτο δελτίο, προειδοποιεί ότι το φαινόμενο εξακολουθεί να είναι επικίνδυνο, καθώς θα έχει μεγάλη διάρκεια. Ο υδράργυρος το επόμενο τριήμερο αναμένεται να φτάσει τους 44 βαθμούς.

Συγκεκριμένα, αύριο Παρασκευή ο καιρός αναμένεται να είναι γενικά αίθριος με βόρειους ανέμους, στο Αιγαίο έως 6 μποφόρ και με σταδιακή εξασθένηση από νωρίς το απόγευμα.

Η θερμοκρασία αναμένεται να κυμανθεί σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, με τις μέγιστες τιμές να φτάνουν:

α. στη δυτική Στερεά και τη Θεσσαλία έως 42 με 43 βαθμούς Κελσίου
β. στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου έως 41 με 42 βαθμούς Κελσίου
γ. στα νησιά του Ιονίου και την ανατολική Στερεά έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου και
δ. στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα έως 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Η ανάλυση του καύσωνα από τον Θοδωρή Κολυδά

Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, το κύμα καύσωνα θα έχει μεγάλη διάρκεια -περίπου μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδος- ενώ το θερμοκρασιακό εύρος (διαφορά μέγιστης – ελάχιστης θερμοκρασίας) θα είναι μικρό.

Σύμφωνα με την ανάλυση του κ. Κολυδά, «οι διαταραχές της Δυτικής Ευρώπης που από τον Ατλαντικό κατευθύνονται νοτιότερα, ενισχύουν το σύστημα της Ιβηρικής χερσονήσου και διατηρούν την Νοτιοδυτική ροή των αερίων μαζών πάνω από την περιοχή μας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα στον αντίποδα να έχουμε την υπάρχουσα θερμική έξαρση σε όλα τα ανατολικά.

Η ροή αυτή δεν προβλέπεται να αλλάξει μέχρι και τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός ότι η κορύφωση του καύσωνα προβλέπεται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι και την Παρασκευή 6/8/21. Οι μέγιστες θερμοκρασίες το επόμενο τριήμερο θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 42 με 44 βαθμούς ενώ στη νησιωτική χώρα και τα παραθαλάσσια τμήματα η θερμοκρασία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός ότι η κορύφωση του καύσωνα προβλέπεται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι και την Παρασκευή 6/8/21. Οι μέγιστες θερμοκρασίες το επόμενο τριήμερο θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 42 με 44 βαθμούς ενώ στη νησιωτική χώρα και τα παραθαλάσσια τμήματα η θερμοκρασία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Οι οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας

Συστάσεις προς τους πολίτες απευθύνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας λόγω του καύσωνα, και τους καλεί «να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών».

Στις περιοχές όπου προβλέπεται η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να προσέχουν ιδιαίτερα κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:

  • Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
  • Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.
  • Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.
  • Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.

Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν τον δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και τον δικτυακό τόπο του υπουργείου Υγείας.

in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου