ΕΛΛΑΔΑ

“Άφρισε“ παραλία στη Χαλκιδική – Πού οφείλεται το φαινόμενο

άφρισε-παραλία-στη-χαλκιδική-πού-507912

Ένα περίεργο φαινόμενο αντίκρισαν την Πέμπτη οι λουόμενοι στην παραλία Τηγάνια στη Σιθωνία Χαλκιδικής. Η παραλία γέμισε με… αφρούς με τους τουρίστες να την φωτογραφίζουν καθώς έμειναν έκπληκτοι με το θέαμα. Ποια είναι όμως η εξήγηση; Γιατί “άφρισε” η παραλία; Πρόκειται για το φαινόμενο του ευτροφισμού.

Τις προηγούμενες ημέρες ο αφρός εμφανίστηκε στα ανοιχτά των ακτών της Σιθωνίας Χαλκιδικής και λόγω του χθεσινού κύματος μετακινήθηκε προς την ακτή.

«Έχουν παρατηρηθεί τέτοια φαινόμενα. Είναι αδιάλυτη οργανική ύλη. Για κάποιο φυσικό λόγο (αναταραχή, βιολογική διεργασία με φυτοπλαγκτόν) αυξάνει την ποσότητα σε μεγάλους αριθμούς και δεν προλαβαίνει να διαλυθεί» ανέφερε μεταξύ άλλων μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο Χαρίτων-Σαρλ Χιντήρογλου, καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ με γνωστικό αντικείμενο τη θαλάσσια βιολογία.

«Βλέπουμε μια ένταση τον τελευταίο καιρό σε όλο το Βόρειο Αιγαίο. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το γεγονός να έχει προκληθεί από την οργανική ρύπανση στο Βόσπορο» συμπλήρωσε. Τόνισε ότι δεν είναι επικίνδυνο και επεσήμανε ότι όλα σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Μιλώντας στο thessnews.gr ο αντιδήμαρχος Σιθωνίας, Βασίλης Ζήσιος, ανέφερε πως οι αφροί έχουν εμφανιστεί σε θάλασσες τις Σιθωνίας τις τελευταίες τρεις με τέσσερις μέρες. Όπως είπε ο κ. Ζήσιος εκτιμά ότι είναι το φαινόμενο του ευτροφισμού που αφείλεται στην αύξηση του φυτοπλαγκτόν και του ζωοπλαγκτόν λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν και δεν είναι καθόλου επικίνδυνο για τους λουόμενους.

Πηγή πληροφοριών, φωτό και βίντεο: thessnews.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου