Καινοτόμος δράση από Μητρόπολη – «Πρόταση Ζωής»

καινοτόμος-δράση-από-μητρόπολη-πρό-510149

Καινοτόμος δράση υλοποιήθηκε πρόσφατα στην περιοχή, με στόχο τη διερεύνηση θεμάτων σχετικών με την ψυχική υγεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας «Πρόταση Ζωής», με πρόεδρο τον Ευθύμιο Ζιγγιρίδη, στο πλαίσιο συνεργασίας με τοπικούς φορείς της Μαγνησίας για την προαγωγή της ψυχικής υγείας συμμετείχε στις 15 Ιουλίου σε καινοτόμο ενέργεια της Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού.

Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στη δράση, η πανδημία εισήλθε απρόσμενα και βίαια στην ανθρώπινη καθημερινότητα και ως εκ τούτου βρήκε την ανθρωπότητα εντελώς απροετοίμαστη. Ελλείψει μάλιστα αρχικά κάποιου εμβολίου και συγκεκριμένης φαρμακευτικής αγωγής, τα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπισή της χαρακτηρίζονταν από δοκιμασμένη τεχνική του παρελθόντος, ήτοι την φυσική απομόνωση, που παρ’ ότι εξασφάλιζε σε μεγάλο βαθμό τη διατήρηση της βιολογικής υγείας, επέφερε για όλον τον κόσμο σειρά από σοβαρά προβλήματα και πρωτόγνωρες εμπειρίες όπως απώλεια της αίσθησης της υγειονομικής ασφάλειας, της καθημερινής ρουτίνας, των οικονομικών εσόδων, της εργασίας και του κοινωνικού πλαισίου στήριξης, αύξηση των ενδοοικογενειακών συγκρούσεων, των ψυχολογικών προβλημάτων κ.λπ.

Για την επίτευξη του στόχου, η τοπική Εκκλησία με τη συμμετοχή του Κέντρου Πρόληψης συγκρότησε προπαρασκευαστική βιωματική διερευνητική ομάδα απευθυνόμενη σε ιερείς με στόχο τον συν-προβληματισμό, την αποτίμηση βιωμάτων, την έκφραση απόψεων και συναισθημάτων, καθώς και τη διατύπωση προτάσεων που θα αποτελέσουν τις θεματικές ενός μελλοντικού σεμιναριακού βιωματικού κύκλου.

Η όλη διαδικασία πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Μελισσατίκων της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος. Η ομάδα συγκροτείτο από δέκα ιερείς και συντονιζόταν από δύο μέλη της «Πρότασης Ζωής», τον π. Σεβαστιανό Ζερβό, αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου και την κοινωνιολόγο-ψυχοθεραπεύτρια Γιούλη Πετροπούλου. Κατά τη διάρκεια των εργασιών της ομάδας συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν στους ιερείς, στο οικείο περιβάλλον τους και στους πιστούς. Ακολούθησε κατάθεση προτάσεων, που θα λειτουργούν ως βασικές αρχές για το επόμενο στάδιο συνεργασίας με σκοπό τον σχεδιασμό πρακτικών αντιμετώπισης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου