Έξι μήνες φυλάκιση, με αναστολή σε Εφραίμ και Αρσένιο

Τελευταία ενημέρωση: 2012-02-29, 22:52:20
Έξι μήνες φυλάκιση, με αναστολή σε Εφραίμ και Αρσένιο

Σε έξι μήνες φυλακή με αναστολή, καταδίκασε το Εφετείο της Θράκης, τον προφυλακισμένο ηγούμενο της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, Εφραίμ, τον μοναχό Αρσένιο, και την εφέτη Μαρία Ψάλτη, για την υπόθεση των «ιερών ανταλλαγών».

Η δίκη αφορούσε το σκέλος εκείνο της υπόθεσης που είχε να κάνει με το κλείσιμο της δίκης οποία εκκρεμούσε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ροδόπης για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εκτάσεων της Μονής Βατοπεδίου. Πρόεδρος του τότε δικαστηρίου ήταν η Μαρία Ψάλτη, της οποίας καταλογίστηκε πως μετέφερε στους μοναχούς κατόπιν εντόνων πιέσεών τους, το αποτέλεσμα της διάσκεψης του Πρωτοδικείου Ροδόπης που ήταν αρνητικό για την Μονή, με αποτέλεσμα να υπάρχει ζημιά για το Ελληνική Δημόσιο.

Η συγκεκριμένη υπόθεση απασχόλησε και πάλι στο Εφετείο Θράκης (με έδρα την Κομοτηνή) μετά την αναίρεση από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου της αρχικής απόφασης του ίδιου δικαστηρίου, με την οποία οι Εφραιμ, Αρσένιος αλλά και η δικαστής είχαν καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 10 μηνών ο καθένας με τριετή αναστολή.

Ο Άρειος Πάγος έχει αναπέμψει την υπόθεση στο Πενταμελές Εφετείο Θράκης για νέα δίκη υπό διαφορετική όμως σύνθεση από αυτή που δίκασε τους τρεις κατηγορούμενους την πρώτη φορά. Και αυτό γιατί, οι αρεοπαγίτες με την υπ’ αριθμ. 28/2012 απόφασή τους έκριναν ότι η πρώτη απόφαση του ίδιου δικαστηρίου δεν είχε νόμιμη αιτιολογία, παρουσίαζε λογικά κενά, αντιφάσεις και ελλείψεις.

Η ποινική αντιμετώπιση των τριών στη νέα δίκη ήταν ευνοϊκότερη διότι ο Αρειος Πάγος αναιρώντας την αρχική απόφαση είχε κρίνει ότι η τυχόν γνωστοποίηση του αποτελέσματος μόνο της διάσκεψης ενός δικαστηρίου δεν αποτελεί πλέον αξιόποινη πράξη, αφού πρόκειται για στοιχεία τα οποία θα περιληφθούν στην απόφαση που θα δημοσιευθεί στη συνέχεια.

Επίσης, οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι παράνομα στο Εφετείο Θράκης προστέθηκε στο κατηγορητήριο ότι οι μοναχοί πληροφορήθηκαν τις νομικές διεργασίες, με συνέπεια την ακυρότητα της διαδικασίας, λόγω παραβίασης υπερασπιστικών δικαιωμάτων

 

 

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
2
+
6
=