ΕΛΛΑΔΑ

Μονή Πετράκη: Φωτογραφίες-σοκ από την επίθεση με βιτριόλι -Λιωμένα και ματωμένα άμφια

μονή-πετράκη-φωτογραφίες-σοκ-από-την-ε-851206

Αλγεινή εντύπωση προκαλούν τα πρώτα φωτογραφικά ντοκουμέντα από το Συνοδικό Δικαστήριο, όπου καταγράφηκε το απόγευμα της Τετάρτης, επίθεση με βιτριόλι κατά επτά μητροπολιτών, από έναν 37χρονο ιερέα της μητρόπολης Βέροιας.

Δείτε τις φωτογραφίες όπως τις δημοσιοποίησε το orthodoxia.info:

Ο 37χρονος ιερέας είχε συλληφθεί το 2018 για κατοχή κοκαίνης και επρόκειτο να καθαιρεθεί είναι όπως όλα δείχνουν ο δράστης της επίθεσης με βιτριόλι σε επτά μητροπολίτες, στη μονή Πετράκη.

Ο 37χρονος ιερέας που συνελήφθη μετά την επίθεση με καυστικό υγρό σε επτά μητροπολίτες του Συνοδικού Δικαστηρίου καθώς και σε έναν αστυνομικό που έτρεξε να βοηθήσει κρατείται στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών. Οι μητροπολίτες έχουν διακομιστεί στο Λαϊκό Νοσοκομείο και ο αστυνομικός στο 401 ΓΣΝ Αθηνών.

Εξιτήριο έλαβε ο μητροπολίτης Άρτης

Αν και ο μητροπολίτης Άρτης ήταν ο πρώτος που διακομίστηκε στο τμήμα εγκαυμάτων του ΚΑΤ, δεν έφερε σοβαρά εγκαύματα και έτσι κρίθηκε πως μπορεί να πάρει εξιτήριο, κάτι το οποίο συνέβη αργά το βράδυ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ράσο του ήταν εκείνο που προστάτεψε τον μητροπολίτη Άρτης από την επίθεση με το οξύ.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, από αστυνομικές πηγές, ο ιερέας δεν έχει πει λέξη έως αυτή την ώρα σε αστυνομικούς, σχετικά με το κίνητρο της επίθεσής του. Οπως λένε πηγές της ΕΛΑΣ, ο ιερέας, που ανήκει στην Μητρόπολη Βέροιας, φέρεται να εμπλεκόταν σε υπόθεση ναρκωτικών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε συλληφθεί τον Ιούνιο του 2018 για κατοχή ποσότητας 1,8 γραμμαρίων κοκαΐνης την οποία είχε κρύψει κάτω από το ράσο του. Όπως είχε πει στους αστυνομικούς όταν τον συνέλαβαν είχε τα ναρκωτικά για προσωπική του χρήση. «Ήταν για προσωπική μου χρήση, ήταν μια στιγμή αδυναμίας» είπε στους αστυνομικούς και στον εισαγγελέα.

Η είδηση της επίθεσης ιερέα από τη Βέροια με βιτριόλι σε επτά μητροπολίτες έγινε γνωστή αργά το απόγευμα και ασφαλώς προκάλεσε τεράστια έκπληξη στους εκκλησιαστικούς κύκλους. Ο ιερέας ήταν εφοδιασμένος με ένα μπουκάλι καυστικό υγρό, βιτριόλι, και στη διάρκεια της συνεδρίασης σηκώθηκε και επιτέθηκε στους μητροπολίτες. Τραυματίες είναι οι μητροπολίτες Κασσανδρείας Νικόδημος, Άρτας Καλλίνικος, Δρυινουπόλεως Ανδρέας, Ζακύνθου Διονύσιος Δ’, Κηφισιάς Κύριλλος, Γουμενίσσης Δημήτριος και Γλυφάδας, Αντώνιος. Σοβαρά τραυματίες είναι σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες οι μητροπολίτες Γλυφάδας, Ζακύνθου και Κηφισιάς. Το δικαστήριο επρόκειτο να επικυρώσει την καθαίρεση του ιερέα.

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Αποφύγαμε τα χειρότερα»

«Αποφύγαμε τα χειρότερα» δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έξω από το Λαϊκό Νοσοκομείο, όπου διακομίστηκαν οι τραυματίες από τη Μονή Πετράκη, που δέχτηκαν επίθεση με καυστικό υγρό. «Είναι δύσκολη η κατάσταση, αλλά πιστεύουμε ότι με τη φροντίδα των ιατρών μας να ξεπεραστεί η δυσκολία. Χρειάζεται υπομονή και ηρεμία» επισήμανε ο Αρχιεπίσκοπος. Αναφερόμενος στην επίθεση, είπε πως είναι κάτι που μας προβληματίζει όλους μας γιατί είναι πρωτόγνωρα τα φαινόμενα και χρειάζεται προσπάθεια από πολλές πλευρές για να μη διαταραχθεί η κοινωνική ισορροπία. Τέλος, ευχαρίστησε τον υπουργό Υγείας που έσπευσε στο Λαϊκό.

Β. Κικίλιας: Τραγικό γεγονός

«Πρόκειται για ένα τραγικό γεγονός, το οποίο αντιμετωπίζουμε από την πρώτη στιγμή, με το ΕΚΑΒ που έφτασε στη Μονή Πετράκη» δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έξω από το Λαϊκό Νοσοκομείο όπου διακομίστηκαν οι τραυματίες από τη Μονή Πετράκη, που δέχτηκαν επίθεση με καυστικό υγρό.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, επτά μητροπολίτες νοσηλεύονται στο Λαϊκό, οι 4 θα παραμείνουν στο Λαϊκό και θα λάβουν τις πρώτες βοήθειες, ο ένας ήδη διακομίζεται στην Πλαστική Χειρουργική του ΚΑΤ. Οι άλλοι δύο μητροπολίτες, προσέθεσε, ανάλογα με την πορεία της υγείας τους, ενδεχομένως να διακομιστούν ή στο ΚΑΤ ή στην Οφθαλμολογική Κλινική του «Γεννηματάς». Σημείωσε, τέλος, πως ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει να ενημερώνεται συνεχώς.

“Είναι προφανές ότι είναι ένα τραγικό συμβάν, έχει δύο εκφάνσεις. Η μια αφορά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο έχει ήδη επιληφθεί και ο υπουργός, ο κ. Χρυσοχοΐδης και το άλλο είναι ιατρικής φύσεως και έχει να κάνει με το υπουργείο Υγείας.

Επαναλαμβάνω, είναι πρωτόγνωρο γεγονός, τραγικό γεγονός. Εμείς αυτό το οποίο οφείλουμε να κάνουμε άμεσα είναι να προσφέρουμε στους αρχιερείς μας τις πρώτες βοήθειες και μετά να εκτιμηθεί σωστά και επιστημονικά η κατάστασή τους, έτσι ώστε να λάβουν περαιτέρω ιατρική αγωγή ή θεραπεία εάν και εφόσον αυτό χρειαστεί”.

Η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εξέφρασε τον αποτροπιασμό της για το πρωτοφανές περιστατικό στη Μονή Πετράκη και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στα θύματα

Με ανάρτηση στο twitter η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου εξέφρασε τον αποτροπιασμό της για το πρωτοφανές περιστατικό στη Μονή Πετράκη σημειώνοντας: «Επικοινώνησα πριν από λίγο με τον Μακαριώτατο, ο οποίος με ενημέρωσε για την επίθεση που δέχθηκαν μέλη του Συνοδικού Δικαστηρίου στη Μονή Πετράκη. Εκφράζω τον αποτροπιασμό μου για το πρωτοφανές αυτό περιστατικό και εύχομαι ταχεία ανάρρωση των θυμάτων».

Η κυρία Σακελλαροπούλου δεν θα παραστεί στην επετειακή εκδήλωση «Ύμνος εις την Ελευθερίαν», στον προαύλιο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού Αθηνών, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Λεπτομέρειες για την ιερατική διαδρομή του 37χρονου, έχει το ρεπορτάζ του veriotis.gr

Η επίθεση με βιτριόλι κατά Μητροπολιτών και άλλων συμπολιτών μας συνιστά αποτρόπαια πράξη. Εύχομαι ταχεία ανάρρωση και καλή επάνοδο στα καθήκοντά τους, έγραψε η υπουργός Παιδείας και θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως στο twitter.

Σερραϊκής καταγωγής είναι ο 37χρονος ιερέας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Επιλογές ο ιερέας έχει καταγωγή από το Φλάμπουρο Σερρών.

Με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο επικοινώνησε απόψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, και του εξέφρασε τη βαθύτατη λύπη του για την ειδεχθή επίθεση που δέχθηκαν τα μέλη του Συνοδικού Δικαστηρίου στη Μονή Πετράκη.

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον Αρχιεπίσκοπο ότι η Πολιτεία θα παράσχει κάθε δυνατή ιατρική βοήθεια για την ταχεία ανάρρωση των θυμάτων της επίθεσης.

Τηλεφωνική επικοινωνία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο είχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αμέσως μόλις πληροφορήθηκε τα δραματικά γεγονότα που συνέβησαν στο Συνοδικό Μέγαρο της Εκκλησίας της Ελλάδος, στη Μονή Πετράκη, προκειμένου να του εκφράσει τη συμπαράσταση της Μητρός Εκκλησίας και του ιδίου προσωπικώς και να ευχηθεί ταχεία αποκατάσταση της υγείας όλων όσοι τραυματίστηκαν.

Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον Πατριάρχη για το ενδιαφέρον και τις ευχές του, τις οποίες και θα μεταφέρει προς τους τραυματίες και προς όλα τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Ευχές Ν.Δένδια για ταχεία ανάρρωση στους 7 μητροπολίτες

Θερμές ευχές για ταχεία ανάρρωση, από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, στους μητροπολίτες Γλυφάδας κ. Αντώνιο, Κηφισιάς κ. Κύριλλο, Κασσανδρείας κ. Νικόδημο, ’Αρτης κ. Καλλίνικο, Δρυϊνουπόλεως κ. Ανδρέα, Ζακύνθου κ. Διονύσιο & Γουμενίσσης κ. Δημήτριο.

Δήλωση Γιάννη Αμανατίδη για την επίθεση στη Μονή Πετράκη​

«Επικοινώνησα, πριν από λίγο, με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, προκειμένου να ενημερωθώ για το αποτρόπαιο συμβάν της επίθεσης με καυστικό οξύ σε κληρικούς και λαϊκούς, κατά την σημερινή συνεδρίαση του Συνοδικού Δικαστηρίου, στην Ιερά Μονή Πετράκη.

Εξέφρασα στον Μακαριώτατο τις πλέον θερμές ευχές μου για ταχεία ανάρρωση των πληγέντων».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου