ΕΛΛΑΔΑ

«Αεροπειρατεία» Λουκασένκο: Στο μικροσκόπιο των ελληνικών αρχών πάνω από 40 άτομα

αεροπειρατεία-λουκασένκο-στο-μικρ-552758

Την άκρη του νήματος για το πώς σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε η «αεροπειρατεία» και εν τέλει η σύλληψη του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς ψάχνουν οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες της Ελλάδας. Οι αρχές της χώρας σύμφωνα με πληροφορίες συνεχίζουν τη «μυστική και απόρρητη έρευνά» τους σε πυρετώδεις ρυθμούς σε μία προσπάθεια να διαπιστώσουν τι συνέβη πριν την πτήση από την Αθήνα στα τέλη Μαΐου, στην οποία επέβαινε ο αντικαθεστωτικός δημοσιογράφος, Ρόμαν Προτάσεβιτς, ο οποίος αντί για το Βίλνιους και τη Λιθουανία βρέθηκε στη Λευκορωσία, όπου και συνελήφθη με συνοπτικές διαδικασίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr στο μικροσκόπιο των αρχών βρίσκονται πάνω από 40 άτομα, τα οποία είχαν εισιτήρια για πτήσεις τη συγκεκριμένη ημέρα στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αλλά δεν… εμφανίστηκαν ποτέ! Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως τα συγκεκριμένα άτομα έκαναν check in εξ αποστάσεως ή το απέφυγαν. Φυσικά, ερευνάται το κατά πόσο θα μπορούσαν να συνδέονται ενδεχομένως με την παρακολούθηση του Λευκορώσου δημοσιογράφου, κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην Αθήνα. Ο Προτάσεβιτς πάντως κοινοποιούσε την κάθε κίνησή του στην πρωτεύουσα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής του, επομένως, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, οποιοσδήποτε θα μπορούσε να ξέρει που βρίσκεται ανά πάσα ώρα και στιγμή. Επιπρόσθετα, το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας βρίσκεται ήδη στα χέρια των αρμόδιων παραγόντων της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών σε μία προσπάθεια να διαπιστώσουν οποιαδήποτε «ύποπτη κίνηση» φάνταζε… φυσιολογική. Ο ίδιος ο Προτάσεβιτς δημοσιοποίησε μέσω της σελίδας που έχει δημιουργήσει στην πλατφόρμα Telegram, πως ένα άτομο τον πλησίασε και τον φωτογράφισε κατά την παραμονή του στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Σύμφωνα με την περιγραφή του επρόκειτο για ρωσόφωνο μεσήλικα, με αραιά μαλλιά, υφασμάτινο παντελόνι και δερμάτινο χαρτοφύλακα. Όπως έγραψε στην πλατφόρμα, τον προσέγγισε προσπαθώντας να τον φωτογραφίσει. Η καταγραφή του γνωστού δημοσιογράφου είναι επίσης κάτι το οποίο εξετάζουν προσεκτικά οι υπηρεσιακοί παράγοντες της χώρας που ασχολούνται με τις έρευνες.

Το τρίτο σημαντικό στοιχείο αφορά τα τρία άτομα, τα οποία ήταν μέσα στο αεροπλάνο, μεταξύ των 170 επιβατών, τα οποία οικειοθελώς κατέβηκαν στο Μινσκ της Λευκορωσίας όπου το αεροσκάφος υποχρεώθηκε να καθηλωθεί. Έως τώρα δεν έχει ξεκαθαριστεί ο ρόλος των συγκεκριμένων ανθρώπων και αν φυσικά ήταν πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών της Λευκορωσίας και του Λουκασένκο. Ακόμη ένα στοιχείο που ήρθε να προστεθεί στην έρευνα είναι η δήλωση του επικεφαλής της Ryanair Μάικλ Ο’ Λίρι ότι στο αεροσκάφος βρίσκονταν και πράκτορες της ρωσικής KGB που κατέβηκαν στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας. Οι ελληνικές αρχές φυσικά από την πρώτη στιγμή έχουν λίστα με όλα τα ονόματα των επιβατών, κάτι το οποίο θα τους βοηθήσει να ψάξουν το παρελθόν τους και οποιαδήποτε «ύποπτη» σχέση ή – φυσικά- αν αναγνωρίζονται ως «πράκτορες» κάποιας εκ των δύο χωρών.

Η δυνατή σχέση Πούτιν- Λουκασένκο

Είναι δεδομένο πως το περιστατικό με την πτήση της Ryanair δεν θα είχε συμβεί ποτέ χωρίς τη ρωσική υποστήριξη στη Λευκορωσία. Η Μόσχα και ο πρόεδρός της, Βλάντιμιρ Πούτιν, τα τελευταία συναπτά έτη, έχουν άλλωστε εκφράσει την υποστήριξή τους στο καθεστώς του Λουκασένκο. Ο Ρώσος πρόεδρος πήρε τις τελευταίες εβδομάδες σαφείς αποστάσεις από τη θύελλα αντιδράσεων που έχει προκαλέσει στη Δύση η υπόθεση της «αεροπειρατείας» του αεροσκάφους της Ryanair. Ο Πούτιν χαρακτήρισε ως «συναισθηματική έκρηξη» τα όσα συνέβησαν με το αεροσκάφος της Ryanair, ενώ αναφερόμενος στην αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους του προέδρου της Βολιβίας το 2013 στο αεροδρόμιο της Βιέννης, είπε ότι από την Δύση δεν υπήρξε τότε καμία αντίδραση».

Σε δηλώσεις του δεν δίστασε ακόμη να επαινέσει τα «συγκεκριμένα αποτελέσματα» της προσέγγισης με τη Λευκορωσία, τονίζοντας πως «χτίζουμε μια ενισχυμένη Ένωση» μεταξύ Μινσκ και Μόσχας.

«Κινούμαστε σταθερά προς αυτή την κατεύθυνση (…) και αυτό το έργο φέρνει ήδη συγκεκριμένα αποτελέσματα για τους πολίτες μας», είπε προσθέτοντας ότι αυτό δεν πρέπει να γίνει βιαστικά», είπε χαρακτηριστικά.

Είναι ενδεικτικό πως η Ρωσία όχι μόνο δεν καταδίκασε το συμβάν της αεροπειρατείας, αλλά έφτασε στο σημείο να μην εγκρίνει την απόφαση των ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών που άλλαξαν διαδρομές πτήσης γύρω από τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας για- ευνόητους- λόγους ασφαλείας. Αυτό πρακτικά αποδεικνύει τη στενή σχέση των ηγεσιών των δύο χωρών, με τον Λευκορώσο πρόεδρος να δείχνει πως ποντάρει στη δύναμη του Πούτιν, γεγονός που του έχει δώσει «αυτοπεποίθηση» σε όλα τα επίπεδα. Ταυτόχρονα, καταδεικνύει την – έστω διακριτική- αποδοχή του συμβάντος, καθώς δεν υπήρξε ποτέ δημόσια «καταδίκη» του περιστατικού, κάτι που έκαναν αρκετές κυβερνήσεις παγκοσμίως. Οι δύο χώρες τα τελευταία χρόνια συνεργάζονται στενά σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ενώ η αδιάρρηκτη συνδεσή τους αποδείχθηκε και μετά τις εκλογές του Αυγούστου του 2020 στη Λευκορωσία. Αντίστοιχα, κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει το… αρνητικό ρεκόρ της Ρωσίας όσον αφορά την ασφάλεια των αεροπορικών εταιρειών στην ανατολική Ευρώπη, δεδομένης της πτώσης του MH-17 στην Ουκρανία.Άγνωστο παραμένει πάντως αν στις όποιες κυρώσεις για το συμβάν από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα συμπεριληφθεί και η Ρωσία, γεγονός το οποίο προτάσσει η κοινή λογική.

Πότε έφτασε ο Προτάσεβιτς στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά μετά το περιστατικό της αεροπειρατείας, ο αντικαθεστωτικός Λευκορώσος δημοσιογράφος ήρθε στην Αθήνα στις 9 Μαΐου με αφορμή τη συμμετοχή στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών της ηγέτιδoς της λευκορωσικής αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια. Ωστόσο φαίνεται πως δεν ήταν μέρος της επίσημης αποστολής της. Η Τιχανόφσκαγια συνοδευόταν από στελέχη της Διεύθυνσης Προστασίας Επισήμων, τα οποία φαίνεται πως είδαν τουλάχιστον τρεις φορές τον δημοσιογράφος στις δημόσιες εμφανίσεις της. Μετά την αποχώρησή της από τη χώρα, στις 16 Μαΐου, ο νεαρός και η σύντροφός του πήγαν διακοπές στην Κρήτη και την Κυριακή επέστρεψαν προκειμένου να ταξιδέψουν στη Λιθουανία, όπου ζουν αυτοεξόριστοι.

[protothema.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου