ΕΛΛΑΔΑ

Βιοïατρικές Επιστήμες: Σπουδές σε έναν ανερχόμενο τομέα

βιοiατρικές-επιστήμες-σπουδές-σε-έναν-560641

Η πρόοδος που έχει σημειωθεί στον ιατρικό τομέα τις τελευταίες δεκαετίες είναι αδιαμφισβήτητα μεγάλη. Έτσι με τη βοήθεια της τεχνολογίας, έχουν βρεθεί καινούριες ιατρικές προσεγγίσεις, τρόποι διάγνωσης και θεραπείας για την αντιμετώπιση ασθενειών που ταλάνιζαν την ανθρωπότητα ανά τους αιώνες. Ωστόσο, παρά τις πολύ σημαντικές εξελίξεις σε κάποιους τομείς, υπάρχουν ακόμα εκατοντάδες ασθένειες για τις οποίες δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία. Για παράδειγμα, αξίζει μόνο να αναφερθεί ότι δεν υπάρχει θεραπεία για ασθένειες όπως η οσετοαρθρίτιδα, η νόσος Alzheimer, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η ψωρίαση, πολλοί τύποι καρκίνου όπως και πολλές μεταδοτικές και μολυσματικές ασθένειες μεταξύ εκατοντάδων άλλων.

Επομένως, υπάρχουν πολλά ερωτήματα για τα οποία η επιστήμη δεν έχει απάντηση και φυσικά υπάρχουν πολλά ακόμα να ανακαλυφθούν έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά ένας μεγαλύτερος αριθμός ασθενειών και διαταραχών. Οι Βιοϊατρικές Επιστήμες ασχολούνται ακριβώς με την εύρεση των μηχανισμών που διέπουν τις διάφορες ασθένειες κάτι που είναι θεμελιώδους σημασίας για την ανακάλυψη καλύτερων και πιο αποτελεσματικών τρόπων αντιμετώπισης ή θεραπείας μιας οποιασδήποτε παθογένειας.

Τα επιστημονικά θεμέλια στη βιολογία σε σχέση με την ανθρώπινη υγεία και ασθένεια είναι η βάση των Βιοïατρικών Επιστημών. Σε αυτά προστίθενται ειδικότητες αιχμής στα βιοïατρικά και ‘παραïατρικά’ επαγγέλματα, ανταποκρινόμενα στις κοινωνικές και δημογραφικές ανάγκες.

Οι νέοι που σκέφτονται να ασχοληθούν με τον τομέα της Υγείας μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτή την ισχυρή ζήτηση για επαγγελματίες με συγκεκριμένες δεξιότητες στον τομέα αυτό, ώστε να διασφαλίσουν μια δυνατή και σίγουρη επαγγελματική πορεία.

Διαδραματίζοντας ενεργό ρόλο στην ανθρώπινη υγεία

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου παρέχει συγκριτικό πλεονέκτημα καθώς έχει την πιο ολοκληρωμένη δέσμη σπουδών στους τομείς Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Επιστημών Υγείας και Επιστημών Ζωής στην Κύπρο. Πιο συγκεκριμένα εκτός από τις Βιοϊατρικές Επιστήμες, προσφέρει 23 προγράμματα όπως Φαρμακευτική, Φυσικοθεραπεία, Λογοθεραπεία, Διατροφή-Διαιτολογία, Αθλητική Επιστήμη και Φυσική Αγωγή, Βιολογία, και Εργοθεραπεία.

Το Πτυχίο στις Βιοïατρικές Επιστήμες προετοιμάζει τους φοιτητές για να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανίχνευση, τη διάγνωση, την κατανόηση και τέλος την ανεύρεση αποτελεσματικής θεραπείας για πολλές διαφορετικές ασθένειες. Το πρόγραμμα σπουδών καλύπτει όλους τους βασικούς τομείς των βιολογικών επιστημών με έμφαση στην υγεία του ανθρώπου όπως ανοσολογία, μοριακή και κυτταρική βιολογία, μικροβιολογία, βιοχημεία, ιατρική γενετική, αναπτυξιακή βιολογία αλλά και πιο εξειδικευμένα θέματα όπως η μοαριακή φαρμακολογία, η βιοπληροφορική, η βιολογία του καρκίνου και η αναγεννητική και εξατομικευμένη ιατρική. Είναι σημαντικό επίσης να επισημανθεί ότι τα περισσότερα μαθήματα συνοδεύονται από πρακτική εξάσκηση καθ’όλη τη διάρκεια του εξαμήνου όπου οι φοιτητές εκτίθενται σε νέες μεθόδους και εργαστηριακές πρακτικές και αποκτούν τις απαραίτητες εργαστηριακές δεξιότητες που θα τους καταστήσουν ανταγωνιστικούς στην αγορά εργασίας.

Με την δυνατότητα πρακτικής άσκησης από το πρώτο κιόλας έτος σπουδών, οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν τόσο τις θεωρητικές τους γνώσεις, όσο και τις επαγγελματικές τους δεξιότητες αποκτώντας πολύτιμη εργασιακή εμπειρία.

Επιπλέον, οι φοιτητές συμμετέχουν κατά τη διάρκεια εκπόνησης της διπλωματικής τους εργασίας, σε ερευνητικές μελέτες όπου έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν ερευνητικές δεξιότητες όπως ο σχεδιασμός και διεξαγωγή πειραμάτων και η ανάλυση αποτελεσμάτων με τελικό σκοπό τη διεξαγωγή συμπερασμάτων σχετικών με το ερενυητικό θέμα το οποίο επέλεξαν.

Εκτενείς ευκαιρίες εργοδότησης

Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους, εφοδιασμένοι με εξειδικευμένες γνώσεις πάνω σε εργαστηριακές μεθόδους, αλλά και δεξιότητες και υψηλά δεοντολογικά πρότυπα, οι απόφοιτοι του προγράμματος είναι έτοιμοι να ακολουθήσουν μια σταδιοδρομία στο χώρο της έρευνας, της ιατρικής και της φαρμακευτικής βιομηχανίας.

Παράλληλα, το πρόγραμμα επιτρέπει στους πτυχιούχους να συνεχίσουν τις σπουδές τους στον τομέα της Ιατρικής, προκειμένου να γίνουν ιατροί ή να ακολουθήσουν ακαδημαϊκή ή ερευνητική σταδιοδρομία στον ιατρικό ή βιοϊατρικό τομέα.

Οι απόφοιτοι του Προγράμματος Βιοϊατρικών Επιστημών, μπορούν να εργοδοτηθούν σε πολλούς κλάδους συμπεριλαμβανομένων της εκπαίδευσης, της έρευνας, των φαρμακευτικών πωλήσεων, του διαγνωστικού κλάδου, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα. Καθώς η ζήτηση για πτυχιούχους στις υπηρεσίες Υγείας αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω κατά την επόμενη δεκαετία, το πτυχίο στις Βιοϊατρικές Επιστήμες αποτελεί μια σταθερή επιλογή με σοβαρές προοπτικές εργοδότησης.

Ένα διεθνώς καταξιωμένο Πανεπιστήμιο

Αξίζει να σημειώσουμε πως η Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου διακρίνεται με διεθνής αναγνώριση, συγκαταλέγοντας ανάμεσα στο διδακτικό προσωπικό διακεκριμένους και παγκοσμίου εμβέλειας καθηγητές και κατόχους του βραβείου Νόμπελ.

Αξιοσημείωτο αποτελεί επίσης το γεγονός στην ετήσια κατάταξη των Times Higher Education University Impact Rankings συγκαταλέγει το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου ανάμεσα στα κορυφαία 201+ πανεπιστήμια του κόσμου στον τομέα της καινοτομίας, επιχειρηματικότητας, υποδομών, οικονομικής ανάπτυξης και κλιματικής δράσης.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου στην ιστοσελίδα https://euc.ac.cy/ ή επικοινωνήστε μαζί τους στο info@euc.ac.cy και στο 00357 22713000.

Έναρξη Φθινοπωρινού Εξαμήνου 2021 στις 4 Οκτωβρίου 2021.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου