Οι Έλληνες Anonymous σπάνε τη σιωπή τους

Τελευταία ενημέρωση: 2012-02-26, 18:12:34
Οι Έλληνες Anonymous σπάνε τη σιωπή τους

  Για πρώτη φορά μέλη του ελληνικού βραχίονα της παγκόσμιας οργάνωσης των χ-ακτιβιστών μιλούν στον Τύπο. Ρίχνουν το «γάντι» στην ΕΛ.ΑΣ. γιατί επιδίδεται στο κυνήγι νεαρών χάκερ και σκιαγραφούν το ιδεολογικό στίγμα των συντρόφων τους, κρατώντας αποστάσεις από τους ταραχοποιούς, που προκάλεσαν καταστροφές στο κέντρο της Αθήνας

Σε... σίριαλ με πολλά επεισόδια εξελίσσεται η κόντρα μεταξύ των γνωστών ακτιβιστών του διαδικτύου Anonymous και της Δίωξης Hλεκτρονικού Eγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. Μετά την ανακοίνωση της Αστυνομίας ότι τρεις ανήλικοι, φερόμενοι ως μέλη της Greek Hacking Scene (GHS), κατηγορούνται για την κυβερνοεπίθεση στο site του υπουργείου Δικαιοσύνης που είχε σημειωθεί στις 2 Φεβρουαρίου, ένα νέο «χτύπημα» με τα διακριτικά των Anonymous τα χαράματα της περασμένης Τετάρτης στην ίδια ιστοσελίδα έστειλε το μήνυμα πως «τα παιδιά της GHS δεν είχαν να κάνουν κάτι με το site αυτό. Κάνατε μεγάλο λάθος, αυτό έγινε από τους Anonymous».

Από την πλευρά τους, οι αξιωματικοί της Δίωξης επιμένουν πως τις επόμενες μέρες νέα στοιχεία θα επιβεβαιώσουν τις ανακοινώσεις τους.

Το «γάντι» στην ΕΛ.ΑΣ. πετάνε τα μέλη των Anonymous και μέσα από τις δηλώσεις που έκαναν στο «Εθνος της Κυριακής». Μιλώντας ελληνικά και διατηρώντας την ανωνυμία τους, μέλη των χ-ακτιβιστών τοποθετούνται δημόσια και κατά των υπευθύνων για τις καταστροφές στο κέντρο της Αθήνας που σημειώθηκαν στο συλλαλητήριο της 12ης Φεβρουαρίου, καλώντας την αστυνομία να... κάνει τη δουλειά της, δηλαδή να προστατεύσει τον πολίτη.

«Θεωρώ ότι είναι λυπηρό το γεγονός ότι η Ελληνική Αστυνομία ασχολείται με τη σύλληψη μικρών παιδιών που φαίνεται πως καταβάλλουν τη δική τους προσπάθεια να αλλάξουν το «σάπιο» μας σύστημα, αντί να επιχειρεί (για παράδειγμα) να εντοπίσει τους υπευθύνους των βανδαλισμών που έγιναν πρόσφατα στο Κέντρο της Αθήνας, οι οποίοι έκαψαν μαγαζιά, αυτοκίνητα και περιουσίες και καταδίκασαν ουσιαστικά τις ζωές πολλών ανθρώπων. Σε τελική ανάλυση, δουλειά της Αστυνομίας είναι η προστασία του πολίτη και όχι των συμφερόντων των πολιτικών», δηλώνει ο s0uL_R3b3L (Soul Rebel), μέλος των Anonymous.

«Η παραβίαση της ιστοσελίδας του υπουργείου Δικαιοσύνης πιστεύω ότι ήταν μια προσπάθεια υπεράσπισης της ελευθερίας και της δημοκρατίας, εννοιών που όλο και περισσότερο φαίνεται να ξεθωριάζουν σήμερα», επισημαίνει ο χάκερ.«Πολλά παίζονται γύρω μας και μας ψάχνουν από παντού. Αλλά να ξέρουν ότι θα επιστρέψουμε, ας συλλάβουν όσους θέλουν. Γιατί η Δημοκρατία στην Ελλάδα έχει πεθάνει. Κάθε Ελληνας θα γίνει Anonymous. Είμαστε ήδη πολλοί, θα γίνουμε εκατομμύρια απέναντι στους 300 και σε αυτόν τον πόλεμο δεν θα μπορούν να μας νικήσουν με τα δακρυγόνα τους», λέει ο Γ., ένας ακόμη από τους Ελληνες Anonymous, ο οποίος δεν επιθυμεί να κοινοποιήσει τίποτα περισσότερο για την ταυτότητά του, ούτε καν το ψευδώνυμό του.

Η κόντρα των χ-ακτιβιστών με τις ελληνικές Αρχές ξεκίνησε στις 2 Φεβρουαρίου, αλλά κορυφώθηκε την εβδομάδα μετά την ψήφιση του δεύτερου μνημονίου από τη Βουλή. Καθημερινές ήταν οι επιθέσεις σε κυβερνητικές ιστοσελίδες, υπουργείων και άλλων κρατικών φορέων και οργανισμών. Παρά το γεγονός ότι οι Anonymous αναλάμβαναν κάθε φορά την ευθύνη, η ΕΛ.ΑΣ. υποστήριζε με συνέπεια πως «πρόκειται για τεχνικό πρόβλημα».

Παρόλο που υπήρχε η αίσθηση πως η υποστήριξη στους Ελληνες μέσω χάκινγκ... ερχόταν από μακριά, η ανακοίνωση στο πρόσφατο, δεύτερο «χτύπημα» στο υπ. Δικαιοσύνης παρέπεμπε σε ανθρώπους που ξέρουν την κατάσταση στην Ελλάδα, παρακολουθούν τις εξελίξεις και αναλαμβάνουν δράση.

Με σήμα-κατατεθέν τη μάσκα του Γκάι Φοκς από το κόμικ «V for Vendetta» και μότο τους: «Είμαστε λεγεώνα. Δεν συγχωρούμε. Δεν ξεχνάμε. Να μας περιμένετε. Είμαστε οι Anonymous», οι χ-ακτιβιστές δρουν συλλογικά, αναλαμβάνοντας ψηφιακές διαμαρτυρίες και άλλες ενέργειες υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας ανταλλαγής πληροφοριών.

Ωστόσο, οι Anonymous δεν είναι διαρθρωμένοι ως ομάδα, με ιεραρχία και δομή. Ο φερόμενος ως Commander X φαίνεται να παίζει κάποιο ηγετικό ή τουλάχιστον συντονιστικό ρόλο, αφού αναλαμβάνει να «ανεβάζει» συνεντεύξεις και βίντεο σχετικά με τη δράση τους, αλλά, στην ουσία, κάθε χάκερ μπορεί να είναι Anonymous και να έχει τη δική του άποψη χωρίς να εκπροσωπεί απαραίτητα το σύνολο. Αρκεί να μπορεί να κρατάει μυστική την ταυτότητά του κατά τη διάρκεια της δράσης τους.

Για... γενικότερες υποθέσεις χάκινγκ και όχι για την «εισβολή» στον ιστότοπο του υπ. Δικαιοσύνης «ψάχνει» τους τρεις ανηλίκους η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Παρότι η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. που δημοσιεύτηκε την περασμένη Δευτέρα αναφέρει ότι «εξιχνιάστηκε η οργανωμένη ηλεκτρονική επίθεση που είχε δεχθεί η ιστοσελίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης στις αρχές του μήνα», κάνοντας λόγο για τρεις ανηλίκους με τα ψευδώνυμα «Delirium», «Nikpa» και «Extasy», κανένας από τους τρεις μαθητές Λυκείου δεν συνελήφθη ή ενημερώθηκε ότι κατηγορείται για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Οπως προκύπτει από την έρευνα, ένας 17χρονος, ένας 16χρονος και ένας 15χρονος έχουν μεν έρθει σε επαφή με τις Αρχές, αλλά πριν από την επίθεση στο συγκεκριμένο site και για άλλες υποθέσεις που έχουν σχέση με τη δράση των μελών της «Greek Hacking Scene».

Μάλιστα, ο «Delirium» υποστήριξε ότι είχε συλληφθεί στα μέσα Δεκεμβρίου, ύστερα από μήνυση που κατέθεσε σε βάρος του ένας γνωστός του «που καυχιόταν για τις γνώσεις του στα θέματα ασφαλείας του Διαδικτύου». «Απέσπασα τα στοιχεία του λογαριασμού του για να του αποδείξω πως δεν ήταν και τόσο ασφαλής», μας εξήγησε μετανιωμένος. Μέχρι στιγμής, λοιπόν, «εξιχνίαση» της επίθεσης δεν υπάρχει. Οι αξιωματικοί της Δίωξης επιμένουν πάντως πως διαθέτουν ψηφιακά πειστήρια ότι οι τρεις πιτσιρικάδες κρύβονται πίσω και από τη συγκεκριμένη κυβερνοεπίθεση και πως είναι θέμα ημερών να έρθουν όλα τα στοιχεία στο φως.Extasy, Νipka αρνούνται κάθε σχέση με το «χτύπημα»

Ως «κανονικά παιδιά», που ξεχωρίζουν από τους συμμαθητές τους μόνο ως προς την εξυπνάδα τους, περιγράφουν τον 15χρονο Extasy και τον 16χρονο Nipka -τους άλλους δύο που «δείχνει» στην ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ. για την επίθεση στο site του υπουργείου Δικαιοσύνης- όσοι τους ξέρουν. Μαθητής της β’ λυκείου, ο Νipka φοιτά κι αυτός σε σχολείο στον Κολωνό και ως εκ τούτου είναι φίλος με τον Delirium.

Ο 16χρονος είναι ετοιμόλογος και με το αστείο στο... στόμα. Μάλιστα, λέγεται πως «έσκασε» τους αστυνομικούς που τον ανέκριναν για το χάκινγκ, με τις αμφίσημες απαντήσεις που έδινε. Ο 15χρονος Extasy ζει, σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μενίδι. Είναι ένας καλός μαθητής της α’ λυκείου, που μαθαίνει ξένες γλώσσες και γενικά διαβάζει πολύ, όταν δεν καταπιάνεται με τον υπολογιστή του, στον οποίο έχει λατρεία.

Και οι δύο λένε πως δεν έχουν καμία σχέση με το χτύπημα στο ministryofjustice.gr και υποστηρίζουν πως και οι αστυνομικοί δεν τους απασχόλησαν ποτέ για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες από το αρχηγείο, σε βάρος των δύο ανηλίκων έχει σχηματιστεί δικογραφία με ανωμοτί καταθέσεις και μέσω της IP τους (ηλεκτρονική ταυτότητα στο Διαδίκτυο) έχουν ταυτοποιηθεί με το κυβερνοχτύπημα. Τις επόμενες μέρες θα διαπιστώσουμε αν τελικά αυτό θα επιβεβαιωθεί.

Κινούνται στο Διαδίκτυο σαν να κάνουν περίπατο στην πλατεία της γειτονιάς τους. Μιλούν μεταξύ τους σε μια... ακατάληπτη γλώσσα, γεμάτη κωδικούς και ακρωνύμια. Αλλά την επόμενη στιγμή, λένε για τις σκανδαλιές που κάνουν στην τάξη τους στο σχολείο, είναι απλώς παιδιά.

Είναι τα νέα μέλη της Ελληνικής Χάκινγκ Σκηνής, που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχουν φτάσει στην ενηλικίωση.

Αν και η GHS (Greek Hacking Scene) λειτουργεί από τη δεκαετία του ’90 και έχει στο ενεργητικό της γνωστά χτυπήματα όπως κατά των σκοπιανών ιστοσελίδων το 2006 ή άλλων τουρκικών, αλβανικών και ελληνικών ιστότοπων, ο μέσος όρος ηλικίας των μελών της ολοένα και μικραίνει...

Πηγή: "Έθνος της Κυριακής"

 

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
3
+
3
=