ΕΛΛΑΔΑ

Τουρισμός: Πράσινο διαβατήριο για όλους τους Έλληνες από 1η Ιουνίου – Πώς θα ταξιδεύουμε στο εξωτερικό

τουρισμός-πράσινο-διαβατήριο-για-όλο-603632

Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό, το οποίο την προηγούμενη εβδομάδα ψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα διατίθεται στους Έλληνες πολίτες από την 1η Ιουνίου, δηλαδή την ημέρα κατά την οποία θα είναι έτοιμη από τεχνικής άποψης η ευρωπαϊκή ψηφιακή πύλη που θα συνδέει τα εθνικά συστήματα πιστοποίησης εμβολιασμού των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ελλάδα, άλλωστε, συμπεριλαμβάνεται στις 20 χώρες που έχουν δηλώσει έτοιμες να συμμετάσχουν στο πρώτο κύμα δοκιμών της διεπαφής των εθνικών συστημάτων με την ευρωπαϊκή πύλη, το οποίο θα ξεκινήσει αύριο, Δευτέρα, 10 Μαΐου. Στόχος είναι το ευρωπαϊκό σύστημα να είναι έτοιμο να λειτουργήσει από τις 30 Ιουνίου, διευκολύνοντας την ασφαλή επανεκκίνηση των ταξιδιών εντός των ευρωπαϊκών συνόρων. Υπενθυμίζεται ότι το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό θα περιλαμβάνει το πιστοποιητικό εμβολιασμού, το πιστοποιητικό εξέτασης και το αντίστοιχο πιστοποιητικό ανάρρωσης.

Μείωση του κόστους

Μάλιστα, κατά τις πληροφορίες, πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι η εξομοίωση των rapid tests με τον μοριακό έλεγχο, με στόχο τη μείωση του κόστους των τεστ στα οποία θα πρέπει να υποβληθεί ένας τουρίστας για να ταξιδέψει στην Ελλάδα, κίνηση που εκτιμάται ότι θα αποτελέσει τονωτική ένεση για την τουριστική ζήτηση. Ενδεικτικό του κόστους των PCR tests, τα οποία προτιμώνται από τις κυβερνήσεις ως τρόπος ελέγχου της νόσου COVID-19, είναι το γεγονός ότι ένα μοριακό τεστ 90 δολαρίων αυξάνει τη δαπάνη του ταξιδιώτη κατά 45%, στα 290 δολάρια, με δεδομένο ότι το μέσο κόστος για ένα εισιτήριο απλής μετάβασης, συμπεριλαμβανομένων φόρων και χρεώσεων, κόστιζε 200 δολάρια πριν από την υγειονομική κρίση, σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών.

Της Εύας Οικονομάκη
enikos.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου