ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκινούν οι εμβολιασμοί με το μονοδοσικό της Johnson & Johnson: Πάνω από 4.000 προγραμματισμένα ραντεβού σήμερα

ξεκινούν-οι-εμβολιασμοί-με-το-μονοδοσ-608865

Ακόμη μια ημέρα “ορόσημο” η σημερινή για την επιχείρηση “Ελευθερία”, καθώς ξεκινούν οι εμβολιασμοί και με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Με καθυστέρηση ωστόσο, δεδομένου πως αρχικά οι εμβολιασμοί ήταν προγραμματισμένο να αρχίσουν στις 19 Απριλίου μετά την παραλαβή των πρώτων 33.600 δόσεων του εμβολίου, αλλά υπήρξε αναβολή εξαιτίας της διερεύνησης περιστατικών θρομβώσεων στις ΗΠΑ και μέχρι να αποφανθεί σχετικά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας, περισσότερα από 4.000 ραντεβού έχουν κλειστεί για σήμερα με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, γεγονός που σημαίνει πως οι εμβολιασμένοι αυτοί θα αποκτήσουν γρηγορότερα ανοσία, αφού δεν απαιτείται δεύτερη δόση.

Σημειώνεται πως και τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson) θα γίνονται στην ηλιακή ομάδα των 45-49 ετών, για τους οποίους η πλατφόρμα των ραντεβού έχει ανοίξει ήδη από το Μεγάλο Σάββατο. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Υγείας, τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί πότε θα είναι διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα των 40-44 ετών.

Στη “μάχη” 1.500 εμβολιαστικά κέντρα

Από σήμερα εξάλλου ο αριθμός των εμβολιαστικών κέντρων, όπως έχει ανακοινώσει η Αριστοτέλους, ανέρχεται στα 1.500. Τα εμβολιαστικά θα λειτουργούν σε 7ήμερη βάση μέχρι τα μεσάνυχτα. Στόχος είναι να γίνουν μέχρι και 2,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί και τον Ιούνιο μέχρι και 4 εκατομμύρια εμβολιασμοί.

Πηγές του υπουργείου Υγείας εκφράζουν μάλιστα την αισιοδοξία πως μέχρι τέλος Ιουνίου θα έχει χτιστεί το πρώτο τείχος ανοσίας, ενώ εκτιμάται πως από τον επόμενο μήνα θα μπορούν να εμβολιάζονται και όλοι οι υπόλοιποι ενήλικες, δηλαδή όσοι είναι κάτω των 30 ετών.

Όσον αφορά στις παραδόσεις, από την εταιρεία Pfizer θα παραδοθούν 2.150.000 δόσεις το Μάιο και 2.425.000 τον Ιούνιο και από την Moderna 354.000 το Μάιο και 308.000 τον Ιούνιο. Από την εταιρεία Johnson & Johnson, 300.000 δόσεις το Μάιο, 960.000 δόσεις τον Ιούνιο, ενώ από την AstraZeneca αναμένουμε 450.000-500.000 δόσεις για κάθε μήνα.

Από τις 15 Μαΐου τέλος, προγραμματίζεται να ξεκινήσουν οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί και των πολιτών που δεν μπορούν να μετακινηθούν, με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, με το οποίο θα υπάρχει επάρκεια.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου