ΕΛΛΑΔΑ

Ελληνική παρουσία στο «Λεξικό του Σίδνεϊ»

ελληνική-παρουσία-στο-λεξικό-του-σίδ-364435

Η ιστορία των Ελλήνων του Σίδνεϊ είναι καταγραμμένη και διαδικτυακά, για όλους όσους ενδιαφέρονται να διεξάγουν την έρευνά τους, καθώς αποτελεί τώρα το περιεχόμενο της ιστοσελίδας ”Το Λεξικό του Σίδνεϊ”, το οποίο, όπως είπε ο δημιουργός του, πήρε τρία χρόνια να διαμορφωθεί.

”Το Λεξικό του Σίδνεϊ” (Dictionary of Sydney) είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα, η οποία περιέχει την ιστορία της ευρύτερης περιοχής του Σίδνεϊ, γραμμένη από διαφορετικούς ιστορικούς μελετητές. Ήταν πρωτοβουλία του δήμου και του Πανεπιστημίου Σίδνεϊ, που προσέφεραν την επιχορήγηση για την έρευνα και την τεχνολογική υποστήριξή της, αντίστοιχα.

Ο ακαδημαϊκός, Παναγιώτης Διαμάντης, ο οποίος επιμελήθηκε την ελληνική συμμετοχή στο ”Λεξικό”, δήλωσε ότι το όλο εγχείρημα είναι κάτι παραπάνω από μια απλή ιστοσελίδα, εφόσον εκθέτονται εκεί σπάνιες φωτογραφίες, χάρτες, οπτικοακουστικό υλικό, καθώς και πληθώρα ιστορικών δεδομένων για τους Έλληνες του Σίδνεϊ.

Τα κείμενα του δρ. Διαμάντη στο ”Λεξικό” αποτελούν μια μελέτη που ξεκινά από την άφιξη των πρώτων Ελλήνων στο Σίδνεϊ, (1829), συνεχίζει με την ανάπτυξη της ελληνικής κοινότητας και της εκκλησίας, ασχολείται με τους Βαλκανικούς Πολέμους και τη Μικρασιατική Καταστροφή και φτάνει έως τα σύγχρονα κύματα μετανάστευσης, τον τρόπο ζωής στη σημερινή παροικία του Σίδνεϊ, την πολιτική, τη κουλτούρα και τον αθλητισμό της.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα, η ιστορία της αυστραλοελληνικής παρουσίας στο Σίδνεϊ ξεκινά λίγο πριν από τις 27 Αυγούστου 1829. Εκείνη την ημέρα οι Αντώνης Μανώλης, Δαμιανός Νίνης, Γκίκας Βούλγαρης, Γιώργος Βασιλάκης, Κωνσταντίνος Στρουμπουλής, Νικόλαος Παπανδρέου και Γιώργος Λαρίτσος ήταν οι πρώτοι επτά Έλληνες που εγκαταστάθηκαν στο Σίδνεϊ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου