ΕΛΛΑΔΑ

Διαδηλώσεις και συλλαλητήρια στο Σύνταγμα

διαδηλώσεις-και-συλλαλητήρια-στο-σύν-366742

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής, στην πλατεία Συντάγματος και διαδήλωσε κατά της πολιτικής της κυβέρνησης, και της τρόικας. «Μία πολιτική που μετά την ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης οδηγεί την πλειοψηφία του κόσμου στην ανεργία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση», όπως ανέφεραν εκπρόσωποι των διαδηλωτών.

Μέλη τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, των ΑΔΕΔΥ, ΟΛΜΕ, ΕΛΜΕ, ΔΟΕ, ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΟΕΚ, ΟΕΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων αριστερών οργανώσεων συλλογικοτήτων και σωματείων, μεταξύ των οποίων και οι Αγανακτισμένοι Μοτοσικλετιστές Ελλάδας, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους σε όλους τους Ευρωπαίους «που με τις χθεσινές δυναμικές κινητοποιήσεις τους με κεντρικό σύνθημα «Είμαστε όλοι Έλληνες», έστειλαν ένα ηχηρό πρώτο μήνυμα, όπως είπαν, προς την ηγεσία της ΕΕ, αλλά και προς όλο τον κόσμο».

«Συνεχίζουμε με αλλεπάλληλες και παρατεταμένες κινητοποιήσεις με όλες τις μορφές για την ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους συναγωνιστές μας που διαδήλωσαν εχθές σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ Γ. Καλομοίρης και υπογράμμισε την ανάγκη για συγκρότηση ενός «πανευρωπαϊκού μετώπου ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, για την υπεράσπιση κοινωνικών και εργατικών κεκτημένων και δικαιωμάτων».

Εκπρόσωποι των εργαζομένων του Μετρό και της ΑΔΕΔΥ κατήγγειλαν επίσης την απόφαση της ΕΛΑΣ να κλείσει προληπτικά τους σταθμούς του Μετρό στο Μοναστηράκι, το Πανεπιστήμιο και το Σύνταγμα και να προχωρήσει σε προσαγωγές, κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή αυταρχισμό και όργιο αστυνομοκρατίας που στόχο έχει να εμποδίσει τον κόσμο να διαδηλώνει ειρηνικά».

Εκπρόσωποι των συνδικάτων εξήγγειλαν συνέχιση των κινητοποιήσεων στα μέσα της εβδομάδας, κατά της ψήφισης του προσαρμοστικού νόμου που κατατίθεται αύριο στη Βουλή.

Τέλος, εξήγγειλαν για την 29η Φεβρουαρίου δυναμική συμμετοχή στην πανευρωπαϊκή κινητοποίηση ενάντια στις πολιτικές της ΕΕ.

Μικροεπεισόδια

Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στη διαδήλωση στην Πλατεία Συντάγματος. Συγκεκριμένα τα επεισόδια ξεκίνησαν από τη συμβολή των οδών Βασ. Σοφίας και Πανεπιστημίου και συνεχίστηκαν στους δρόμους γύρω από το Σύνταγμα.

Φωτιές μπήκαν σε κάδους απορριμμάτων επί της πλατείας Συντάγματος, ενώ υπήρξε μικρής έκτασης πετροπόλεμος μεταξύ ομάδας διαδηλωτών και αστυνομικών, οι οποίοι τους απώθησαν, ενώ προχώρησαν και σε προσαγωγές.

Προληπτικές προσαγωγές

Σε προληπτικές προσαγωγές υπόπτων για δημιουργία επεισοδίων, προχώρησε η Αστυνομία πριν από την απογευματινή συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

Ομάδες της Ασφάλειας και άλλων υπηρεσιών της ΕΛΑΣ, προσήγαγαν από διάφορα σημεία της Αθήνας συνολικά εξήντα άτομα, τα οποία οδηγήθηκαν στο αστυνομικό μέγαρο της λεωφόρου Αλεξάνδρας, για εξακρίβωση στοιχείων.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχουν βρεθεί αντικείμενα τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε επεισόδια και το πιθανότερο είναι ότι οι προσαχθέντες θα αφεθούν ελεύθεροι μετά το πέρας της συγκέντρωσης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου