ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Λαγουβάρδος και Αρνιακός: «Η Ελλάδα θα χωριστεί στα δύο»

καιρός-λαγουβάρδος-και-αρνιακός-η-ελ-664622

Για το νέο κύμα κακοκαιρίας που θα ξεκινήσει από αργά απόψε, αλλά και για τον καιρό που θα χωρίσει τη χώρα στα δύο τις επόμενες ημέρες μιλούν στο newsit.gr o Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος και ο Τάσος Αρνιακός. Τι λένε οι μετεωρολόγοι για τον καιρό την 25η Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κωνσταντίνο Λαγουβάρδο, στο πρώτο κύμα της κακοκαιρίας θα επικρατούν κατά βάση βροχές και από το Σάββατο το βράδυ μέχρι και την Κυριακή το πρωί θα σημειωθούν και χιονοπτώσεις στη Βόρεια Ελλάδα.

Το πρώτο κύμα κακοκαιρίας λοιπόν, θα ξεκινήσει από αργά σήμερα το βράδυ με τα πρώτα φαινόμενα των βροχών να κάνουν την εμφάνισή τους. Οι βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν και το Σάββατο. Σε Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο και Κρήτη οι βροχές θα είναι κατά τόπους έντονες.

Το Σάββατο οι βροχές θα επικρατούν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας- σε Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα. Από το βράδυ της ίδιας μέρας και μέχρι την Κυριακή το πρωί θα έχουμε και χιόνια σε Ανατολική και Δυτική Μακεδονία ακόμα και σε κατοικημένες περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.

Την Κυριακή, οι βροχές θα συνεχιστούν σε Δυτική και Βόρεια Ελλάδα αλλά όσον αφορά τα χιόνια, λόγω ανόδου της θερμοκρασίας, αυτά θα περιοριστούν στα βουνά της Βόρειας Ελλάδας.

Την Κυριακή και τη Δευτέρα θα έχουμε σύμφωνα με τον κο Λαγουβάρδο, θερμή εισβολή, με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει αισθητά σε Δυτική, νότια Ελλάδα και Βόρεια Κρήτη. Στην Βόρεια Κρήτη μάλιστα, η θερμοκρασία τη Δευτέρα θα φτάσει τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου. Κάπου εκεί, τελειώνει τo πρώτο κύμα της κακοκαιρίας. Μια νέα επιδείνωση του καιρού θα αρχίσει από την Τρίτη και μετά, με ισχυρά φαινόμενα και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας. Αυτές οι συνθήκες θα διατηρηθούν μέχρι και την ερχόμενη Πέμπτη. Όπως εξηγεί ο κος Λαγουβάρδος: «αναμένουμε τα νέα προγνωστικά μοντέλα αλλά σε γενικές γραμμές την ερχόμενη εβδομάδα ο καιρός δεν θα είναι καλός».

Χειμώνας στη μισή χώρα, καλοκαίρι στην υπόλοιπη

Την πρόγνωσή του έδωσε στο newsit.gr και ο Τάσος Αρνιακός. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, από αύριο Σάββατο 20 Μαρτίου, θα ξεκινήσει επιδείνωση του καιρού, με ισχυρές κατά τόπους βροχές και ισχυρές κατά τόπους χαλαζοπτώσεις. Οι νοτιάδες άνεμοι θα φτάσουν τα 7 με 8 μποφόρ πριν γυρίσουν σε βορειάδες. Ισχυρές βροχές θα σημειωθούν αύριο το απόγευμα στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά Ελλάδα αλλά και τη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία. Θα ακολουθήσουν λίγο αργότερα Θεσσαλία και Σποράδες. Παράλληλα, θα χιονίζει από τα 600 με 700 μέτρα στα βουνά της κεντρικής και βόρειας χώρας. Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει στους 12 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, στους 15 με 16 βαθμούς στα κεντρικά και στους 20 με 21 βαθμούς στην Κρήτη.

Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και την Κυριακή με βροχές και καταιγίδες σχεδόν στις ίδιες προαναφερθείσες περιοχές και με ακόμα μεγαλύτερη πτώση της θερμοκρασίας.

Ειδικότερα την Δευτέρα, σε περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα η θερμοκρασία θα πέσει στους -5 με -6 βαθμούς. Την ίδια στιγμή όμως στη νότια Ελλάδα και ειδικά στη βόρεια Κρήτη ο υδράργυρος θα σκαρφαλώνει στους 25 βαθμούς Κελσίου, χωρίζοντας τη χώρα στα δύο.

Θα έχουμε δηλαδή βαρυχειμωνιά στη Βόρεια Ελλάδα και καλοκαιρία στις νοτιότερες και νησιωτικές περιοχές.

[newsit.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου