ΕΛΛΑΔΑ

Η ληστεία στην Αρχαία Ολυμπία κάνει το γύρο του κόσμου!

η-ληστεία-στην-αρχαία-ολυμπία-κάνει-το-368448

Είδηση προκαλεί η κλοπή από το μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, τη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων .Η είδηση κάνει τον γύρο του κόσμου και συγκλονίζει τους πάντες και όλα τα μέσα ,με αποτέλεσμα και το BBC να το μεταδώσει το θέμα ως έκτακτο.

Η είδηση της κλοπής έγινε στο παλαιό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας σήμερα το πρωί, και μεταδόθηκε από τα διεθνή πρακτορεία, και αναρτήθηκε στις ιστοσελίδες των περισσότερων ευρωπαϊκών εφημερίδων.

Τα πρακτορεία Ρόιτερς, Γαλλικό και Γερμανικό δίνουν στοιχεία για την κλοπή περίπου 70 αγαλματιδίων από μπρούτζο και πηλό, που διαπράχθηκε από δύο ένοπλους ληστές.

Σύμφωνα μ την μαρτυρία της φύλακα, οι δράστες ήταν δυο κουκουλοφόροι,που εισέβαλαν στο χώρο υπό την απειλή του όπλου,εν συνέχεια την ακολούθησαν στο εσωτερικό του μουσείου την έδεσαν σε μια καρέκλα, και ανενόχλητοι αφαιρούσαν αντικείμενα ανυπολόγιστης ιστορικής αξίας, αλλά και ενα χρυσό δαχτυλίδι.

Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των ληστών σε ολόκληρη την περιοχή και σε γύρω νομούς στην Πελοπόννησο. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί με τι μέσο διέφυγαν οι αδίστακτοι δράστες, ωστόσο, εκτιμάται ότι είχαν κάποιο όχημα παρκαρισμένο κοντά στο Μουσείο.

Τα ανεκτίμητης και ιστορικής αξίας εκθέματα προέρχονταν από τον χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας αλλά και από άλλες περιοχές της χώρας και φιλοξενούνταν στο μουσείο.

H ληστεία στο μουσείο της αρχαίας Ολυμπίας είναι η δεύτερη μεγάλη κλοπή μέσα σε διάστημα 40 ημέρων.Είχε προηγηθεί, στις 9 Ιανουαρίου μια πρωτοφανής για τα ελληνικά χρονικά κλοπή στην Εθνική Πινακοθήκη. Οι δράστες είχαν αρπάξει μια ελαιογραφία του Πάμπλο Πικάσο, με τίτλο «Γυναικείο κεφάλι», ένα πρώιμο έργο του Πιέτ Μοντριάν και ένα ιταλικό σχέδιο των αρχών του 17ου αιώνα.

Έχει γίνει μεγάλη συζήτηση για το βαθμό φύλαξης ανεκτίμητων θησαυρών στα ελληνικά μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους ανά την επικράτεια. Λόγω των περικοπών, η Πολιτεία περιόρισε και τα κονδύλια και το ανθρώπινο δυναμικό για την φύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας.

Με αποτελεσμα ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού. Μένει να φανεί αν αυτή θα γίνει δεκτή. Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του πρωθυπουργικού γραφείου, ο Λουκάς Παπαδήμος -κατά πάσα πιθανότητα- δεν θα κάνει αποδεκτή την παραίτηση του κ. Γερουλάνου. Ωστόσο, είναι άγνωστο αν ο κ. Γερουλάνος θα επιμείνει στην παραίτησή του.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου