ΕΛΛΑΔΑ

Βούλιαξε το έδαφος κοντά στο Δαμάσι – Τι έδειξαν δορυφορικές εικόνες

βούλιαξε-το-έδαφος-κοντά-στο-δαμάσι-τ-681962

Εικόνες εδαφικής παραμόρφωσης, κυρίως στο χωριό Δαμάσι που συγκλονίστηκε από το σεισμό των 6 Ρίχτερ στην Ελασσόνα και τους ισχυρούς μετασεισμούς που ακολούθησαν, κατέγραψε ο δορυφόρος Sentinel 1.

Ο δορυφόρος, κατά την τροχιά του γύρω από τη Γη, κατέδειξε μια σημαντική καθίζηση του εδάφους που φθάνει ακόμα και τα 40 εκατοστά σε μια έκταση περίπου 150 τ.χλμ. ενώ η μέγιστη τιμή της παρατηρείται κοντά στο χωριό Δαμάσι.

Μικρότερες, αλλά μόνιμες, παραμορφώσεις διαπιστώθηκαν ακόμα και σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του ισχυρού σεισμού που εκδηλώθηκε την Τετάρτη.

«Η προκαταρκτική επεξεργασία των δορυφορικών δεδομένων δείχνει μια σημαντική εδαφική παραμόρφωση» δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθανάσιος Γκανάς, ο οποίος ανέλυσε τα δεδομένα μαζί με τους συναδέλφους του Σωτήρη Βαλκανιώτη και Βαρβάρα Τσιρώνη.

«Παρατηρείται καθίζηση του εδάφους από πέντε έως 40 εκατοστά σε μια έκταση μήκους περίπου 15 χιλιομέτρων και πλάτους 10 χιλιομέτρων. Πρόκειται για μια ορεινή περιοχή που εκτείνεται δυτικά και νότια του Δαμασίου και της κοιλάδας του Τιταρήσιου ποταμού, περιλαμβάνει τα χωριά Μεσοχώρι, Βλαχογιάννη, συνεχίζει νότια του Μεγάλου Ελευθεροχωρίου και φτάνει μέχρι το χωριό Ζάρκο στα Τρίκαλα» προσθέτει. «Η μέγιστη τιμή καθίζησης, που αγγίζει τα 40 εκατοστά, παρατηρείται στην ορεινή περιοχή δυτικά του χωριού Δαμάσι και βόρεια του χωριού Ζάρκο».

Εδαφικές μετατοπίσεις κατεγράφησαν ακόμα και σε μακρινή απόσταση από το επίκεντρό του σεισμού. Ενδεικτική είναι, σύμφωνα με τον δρα Γκανά, η «μόνιμη μετατόπιση του σταθμού GPS στο Κλοκοτό Τρικάλων κατά 3,9 εκατοστά προς τα νοτιοδυτικά. Συνέβη μετά τον σεισμό και μιλάμε για μια απόσταση 20 χιλιομέτρων από το επίκεντρο».

Πηγή:cnn.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου