ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Τι γνωρίζουμε για τη μετάλλαξη της Ουγκάντας

κορονοϊός-τι-γνωρίζουμε-για-τη-μετάλλ-689092

Στο κέντρο της Αθήνας εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού της μετάλλαξης από την Ουγκάντα. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, το θετικό δείγμα με την παρουσία μετάλλαξης Lineage A.23.1/Uganda είναι εγχώριο και προέρχεται από την Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα Αθηνών. Πρόκειται για μια γυναίκα που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Αφρική.

Το συγκεκριμένο μεταλλαγμένο στέλεχος εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο τέλος του 2020 ενώ κρούσματα έχουν καταγραφεί σε αρκετές αφρικανικές χώρες, στις ΗΠΑ, στον Καναδά και σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες.

Τα στοιχεία για τη μετάλλαξη της Ουγκάντας

Μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού εντοπίστηκε στην Ουγκάντα, παρόμοιο με την παραλλαγή που διαδίδεται γρήγορα στη Μεγάλη Βρετανία και έγινε το πιο κοινό στην πρωτεύουσα της αφρικανικής χώρας, Καμπάλα, όπως αναφέρεται σε μελέτη, σύμφωνα με το BusinesInsider. Η μετάλλαξη αυτή εξελίσσεται ξεχωριστά από τη βρετανική παραλλαγή, που προέρχεται από την “B lineage” και ονομάζεται “B.1.1.7”. Η μετάλλαξη της Ουγκάντας προέρχεται από την “A lineage” και αποκαλείται “A.23.1” στη μελέτη.

Όπως σημειώνει το GISAID, Παγκόσμια Πρωτοβουλία για την κοινή χρήση των δεδομένων της γρίπης των πτηνών, το “A.23.1” ανήκει σε μια ομάδα που ενδέχεται να περιέχει κάποιες παραλλαγές “πιθανής βιολογικής ανησυχίας”, εκ των οποίων η μετάλλαξη της Ουγκάντας είναι ένα παράδειγμα.

Από τον Ιούνιο στον Οκτώβριο του 2020, οι ιοί της ομάδας Α αντιπροσώπευαν μόλις το 25% των ιών στην περιοχή της Καμπάλα. Έως τον Δεκέμβριο του 2020, σύμφωνα με τους επιστήμονες που συνέταξαν τη μελέτη, 49 από τα 50 δείγματα από την περιοχή της Καμπάλα ανήκαν στη νέα ομάδα Α.23.1. Υπάρχουν περισσότεροι από 39.000 άνθρωποι στην Ουγκάντα που έχουν μολυνθεί με κορονοϊό και 328 άνθρωποι έχουν πεθάνει σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό υγείας.

Βασικά, η μετάλλαξη της Ουγκάντας έχει γενετικές αλλαγές στην ακίδα-πρωτεΐνη. Οι μελετητές, ταυτοποίησαν μία συγκεκριμένη μετάλλαξη, P681R, που σημαίνει ότι θα μπορούσε να συμπεριφέρεται παρόμοια με τη βρετανική παραλλαγή, B.1.1.7, που έχει μία παρόμοια μετάλλαξη στην ακίδα-πρωτεΐνη της, P681H. Η βρετανική μετάλλαξη φέρεται να είναι 30%-50% πιο μεταδοτική από τον αρχικό ιό και εξαπλώνεται γρήγορα σε όλο τον κόσμο, περιλαμβανομένων και των ΗΠΑ, όπου τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έχουν προβλέψει πως θα γίνει η πιο κοινή μετάλλαξη κορονοϊού έως τον Μάρτιο. Οι επιστήμονες επίσης εντόπισαν αλλαγές σε ένα μέρος της ακίδας-πρωτεΐνης. Ακόμη δεν είναι γνωστό ποις είναι ο πιθανός αντίκτυπος της μετάλλαξης στην Ουγκάντα ενώ ο Α.23.1 έχει εντοπιστεί και σε άλλες χώρες εκτός της Ουγκάντας, όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο. στη Ρουάντα, στον Καναδά, στην Καμπότζη αλλά και σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες. Στη Βρετανία ο οργανισμός Δημόσιας Υγείας Αγγλίας ερευνά τη μετάλλαξη A.23.1 επειδή περιέχει την παραλλαγή E484K, την παραλλαγή που βρίσκεται στη μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής, την οποία οι επιστήμονες πιστεύουν ότι βοηθά να αποφεύγει τα αντισώματα.

enikos.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου