ΕΛΛΑΔΑ

Μεταλλίδης: Ύποπτα κρούσματα νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης στο ΑΧΕΠΑ

μεταλλίδης-ύποπτα-κρούσματα-νοτιοαφ-689614

Στο στάδιο της διερεύνησης για μόλυνση από τη νοτιαφρικανική μετάλλαξη του κορονοϊού ή και από άλλες μεταλλάξεις βρίσκονται περιστατικά ασθενών που ήδη νοσηλεύονται στο ΑΧΕΠΑ.

Αυτό αποκάλυψε ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ στην Α ́ Παθολογική Κλινική του ΑΧΕΠΑ, Υπεύθυνος Κέντρου Αναφοράς Covid-19 και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Συμεών Μεταλλίδης μιλώντας το πρωί της Παρασκευής, στον Real Fm 107,1.

Όπως ο ίδιος εξήγησε πρόκειται για ασθενείς οι οποίοι διαμένουν στην περιοχή του Ευόσμου όπου έχουν εντοπιστεί τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους από τη Νότια Αφρική.

Ως εκ τούτου στα δείγματα που αφορούν ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύονται αυτές τις μέρες στο ΑΧΕΠΑ γίνεται γονιδιωματική ανάλυση προκειμένου να διερευνηθεί αν πρόκειται για τη νοτιοαφρικανική (σ.σ. η οποία ευθύνεται για το ολικό lockdown στον δήμο Κορδελιού-Ευόσμου) ή για άλλες μεταλλάξεις. “… Αλλά, θεωρούμε πιθανό να νοσηλεύουμε ασθενείς με κάποια από τα μεταλλαγμένα στελέχη”, είπε ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας.

Αναφερόμενος στην εξέλιξη της πανδημίας ο κ. Μεταλλίδης επισήμανε πως η κατάσταση “είναι οριακή για τη Θεσσαλονίκη”, καθώς καταγράφεται σταδιακή αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία της πόλης. “Όλα τα νοσοκομεία έχουν περίπου 70-80 ασθενείς, ενώ αυΔτή τη στιγμή έχουμε 14 διασωληνωμένους σε ΜΕΘ”, τόνισε.

Φόβος για… εκτροπή της πανδημίας…

Επίσης εξέφρασε την ανησυχία του για τις μεταλλάξεις που -λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας- μπορεί να οδηγήσουν στην εκτροπή της πανδημίας, αλλά και τον προβληματισμό του για την αποτελεσματικότητα του μοντέλου που επελέγη για τον δήμο Κορδελιού-Ευόσμου, δηλαδή την επιβολή καθολικού lockdown σε ένα τμήμα μιας μεγάλης Περιφερειακής Ενότητας. “Είναι πολύ δύσκολο να απομονώσεις έναν δήμο μέσα σε μια μεγάλη πόλη”, υπογράμμισε, καθώς η συγκεκριμένη περιοχή δεν είναι απομονωμένη, αλλά βρίσκεται εντός του αστικού ιστού.

“Ώρα αποφάσεων” για τη Θεσσαλονίκη

Όπως είπε ο κ. Μεταλλίδης, το συγκεκριμένο θέμα και γενικότερα η εξέλιξη της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη θα τεθούν στη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων. Ωστόσο δεν θέλησε να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. “Σήμερα θα έχουμε κουβέντα γι’ αυτό το φαινόμενο (σ.σ για το καθολικού lockdown του Κορδελιού -Ευόσμου). Ας αφήσουμε την επιτροπή μέσα από τα επιδημιολογικά και κλινικά στοιχεία να πάρει με ήρεμο τρόπο την απόφασή της”.

Τέλος, ο κ. Μεταλλίδης αναφέρθηκε στην εμπειρία του ΑΧΕΠΑ από την ημέρα που εντοπίστηκε και νοσηλεύτηκε σε αυτό το πρώτο κρούσμα κορονοϊού, στις συγκλονιστικές δυσκολίες και στιγμές που βίωσαν οι γιατροί και νοσηλευτές κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας, όταν ο αριθμός των νοσηλευομένων λόγω covid-19 είχε εκτοξευθεί στους 200 έναντι 45 που ήταν ο μέγιστος αριθμός ασθενών κατά το πρώτο κύμα. Όπως αποκάλυψε ο ίδιος, η επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος έγινε την ώρα που διεξαγόταν η πρώτη ημερίδα για την πανδημία και ενώ εκείνος βρισκόταν στο “βήμα”!

Πηγή: GRTimes.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου