ΕΛΛΑΔΑ

Βομβαρδισμένο τοπίο το κέντρο της Αθήνας

βομβαρδισμένο-τοπίο-το-κέντρο-της-αθή-373658
Τις πληγές της, οι οποίες θα πάρουν μέρες να επουλωθούν, μετρά από σήμερα το πρωί η Αθήνα, μετά τη χθεσινοβραδινή επέλαση των κουκουλοφόρων, οι οποίοι πυρπόλησαν, κατέστρεψαν και λεηλάτησαν από καταστήματα, εμπορικά κέντρα, τράπεζες, επιχειρήσεις, δημόσια κτίρια, έως στάσεις λεωφορείων και κάδους απορριμμάτων. Έως το μεσημέρι είχαν καταγραφεί ζημιές σε περισσότερα από 150 καταστήματα, ενώ κάποια ανέδυαν ακόμη καπνούς. Σε 74 συλλήψεις και 92 προσαγωγές προχώρησε η ΕΛΑΣ.
Από τις 6 το πρωί παραμένουν σε επιφυλακή, στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας, 55 πυροσβέστες με 21 οχήματα, ενώ όλη τη νύχτα 220 πυροσβέστες με συνολικά 80 οχήματα κατέβαλαν προσπάθειες, στις περισσότερες περιπτώσεις με τη συνδρομή της αστυνομίας, που απομάκρυνε τους ταραξίες για να σβήσουν τις φωτιές σε καταστήματα τραπεζών, κτίρια γραφείων, εμπορικά καταστήματα, κτίρια διαμερισμάτων και χώρους συνάθροισης κοινού, που πυρπολήθηκαν.

Το πρωί οι Αθηναίοι που κατέβηκαν στο κέντρο για τις δουλειές τους αντίκρισαν ένα σκηνικό διαλυμένης πόλης.

Φωτεινοί σηματοδότες κατεστραμμένοι, αποκαΐδια, καμμένα καταστήματα, σπασμένα μάρμαρα πεζοδρομίων και πλατειών…

Όσα καταστήματα γλίτωσαν τους εμπρησμούς και τους βανδαλισμούς λεηλατήθηκαν από τους πρωταγωνιστές των επεισοδίων.
Έως το μεσημέρι η μυρωδιά των χημικών και των καμμένων υλικών από τα καταστήματα, αιωρούνταν ακόμη στη ατμόσφαιρα.
Όπως λένε ιδιοκτήτε καταστημάτων, κάποιοι υπέστησαν ζημιά η οποία φθάνει τις 50.000 ευρώ. Δηλώνουν έξαλλοι και σε απόγνωση με το γεγονός ότι «μερικές ομάδες αφέθηκαν να καταστρέψουν τα πάντα»…
Απειλούνται πλέον και θέσεις εργασίας κάθως κάποιοι πολλοί δεν είναι σε θέση να λειτουργήσουν ξανά τις επιχειρήσεις τους.
«Το πλιάτσικο είχε πάρει τέτοια διάσταση, που οι κουκουλοφόροι έμπαιναν στα μαγαζιά δύο και τρεις φορές», ανέφεραν έμποροι του κέντρου.
Σε απόγνωση οι έμποροι

«Η εικόνα του κέντρου της πρωτεύουσας θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο, ενώ αυτό που ξεκίνησε ως μια δυναμική και ειρηνική διαδήλωση, κατέληξε σε εικόνες ντροπής, καταστροφές ιστορικών κτιρίων, εμπρησμούς, βανδαλισμούς και λεηλασίες.

Σε πρώτη εκτίμηση, τουλάχιστον 40 καταστήματα κάηκαν ή υπέστησαν εκτεταμένες ζημίες, τα περισσότερα από τα οποία, το πιο πιθανό είναι να μην ξαναλειτουργήσουν», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίυ που ήδη ζήτησε την επανενεργοποίηση των σχετικών προβλέψεων έκτακτης ενίσχυσης που είχαν εφαρμοσθεί μετά τις καταστροφές του 2008.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου