Κινδυνεύει να εξαφανιστεί από τον χάρτη χωριό της Φλώρινας

Τελευταία ενημέρωση: 2021-01-21, 09:32:13
Κινδυνεύει να εξαφανιστεί από τον χάρτη χωριό της Φλώρινας

Στο χωριό Βαλτόνερα Φλώρινας, οι κάτοικοι ζουν με το φόβο ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί κυριολεκτικά να ανοίξει η γη και να τους καταπιεί.

Το χωριό αντιμετωπίζει προβλήματα με τη σταθερότητα του εδάφους, καθώς, τόσο από εργασίες της ΔΕΗ, όσο και από τα λιγνιτορυχεία, έχει προκύψει καθίζηση του εδάφους. Μάλιστα, ο καθηγητής Γεωλογίας και σεισμολόγος, κ. Ευθύμιος Λέκκας, από τις 07/11/17 ζητάει από την Πολιτική Προστασία να εκκενωθεί το χωριό.

Πριν από δύο ημέρες έπεσε μία αποθήκη στο χωριό, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύματα.

Στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA", μίλησαν οι Σοφοκλής Μάνος, κάτοικος του χωριού, Ηρακλής Παυλίδης, ιδιοκτήτης της αποθήκης που κατέρρευσε, και η κ. Αριάδνη Νούκα, δικηγόρος που έχει αναλάβει τις υποθέσεις μέρους των κατοίκων του χωριού.

"Ίσως αν θρηνήσουμε θύματα κάποιοι να ευαισθητοποιηθούν και να δώσουν λύση. Στο χωριό είναι 200-250 κάτοικοι. Καθ’ όλο το μήκος της τοπικής κοινότητας υπάρχουν ρωγμές, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που σας στείλαμε και δείχνετε. Υπάρχει μια κόκκινη ζώνη, ένα ρήγμα στο κέντρο του χωριού και θα έπρεπε να έχει εκκενωθεί από το 2017", είπε ο κ. Μάνος.

"Η αποθήκη ήταν δική μου, ευτυχώς δεν ήταν κανείς μέσα. Τη χρησιμοποιώ σαν αποθηκευτικό χώρο και μπαίνω συχνά, αλλά δεν ήμουν μέσα εκείνη τη στιγμή", εξήγησε από τη μεριά του ο κ. Παυλίδης, στεκόμενος στα ερείπια της αποθήκης του.

"Η διαδικασία είναι να μετεγκατασταθεί ο οικισμός. Στην προκειμένη φάση, δεν γνωρίζω γιατί δεν έχουν προχωρήσει. Είναι ευθύνη της Πολιτικής Προστασίας να γίνει η μετακίνηση", εξήγησε ο κ. Μάνος.

"Έχουν κινηθεί ήδη νομικά, αλλά πέρα από το κομμάτι των αποζημιώσεων οι άνθρωποι αυτοί διατρέχουν κίνδυνο για τη ζωή τους καθημερινά. Υπάρχουν αλλεπάλληλες μελέτες. Όλοι διαπιστώνουν το πρόβλημα αλλά δεν έχει γίνει καμία πράξη", είπε από την πλευρά της η κ. Νούκα.

"Υπάρχει μια κόκκινη ζώνη, στην οποία έπρεπε να είχαν γίνει ενέργειες. Ακόμη και οι μελέτες που βγήκαν αναφέρουν ότι θα έπρεπε να έχουν τοποθετηθεί μηχανήματα για να επιβλέπουν την καθίζηση του εδάφους, ώστε να προειδοποιηθεί ο κόσμος αν υπάρξει πρόβλημα. Κανονικά η πολιτεία πρέπει να τα βάλει αυτά τα μηχανήματα. Είναι υπεύθυνη η Πολιτική Προστασία και το υπουργείο Περιβάλλοντος. Εγώ είμαι η δικηγόρος μιας ομάδας κατοίκων", πρόσθεσε η ίδια.

"Οι τοπικοί άρχοντες προσπαθούν να βοηθήσουν την κατάσταση, αλλά υπάρχει μεγάλη κωλυσιεργία στο θέμα", τόνισε κλείνοντας ο κ. Παυλίδης.

Πέρκα : Η κυβέρνηση πρέπει να κάτι κάτι για τους κατοίκους των Βαλτόνερων

Δήλωση σχετικά με τις πρόσφατες κατολισθήσεις και ρωγμές κτιρίων στα Βαλτόνερα Αμυνταίου, έκανε η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Φλώρινας Π. Πέρκα.

Όπως αναφέρει "Ενημερωνόμαστε από τον τοπικό τύπο ότι για μια ακόμα φορά προκαλούνται κατολισθήσεις και ρωγμές σε κτίρια, κατοικίες και εγκαταστάσεις των κατοίκων της κοινότητας Βαλτόνερων του Δήμου Αμυνταίου. Άλλη μία κοινότητα που αποτελεί παράδειγμα της καταστροφής που συντελέστηκε σε περιοχές της Φλώρινας λόγω της εξορυκτικής δραστηριότητας λιγνίτη, κρούει για ακόμα μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου".

"Οι επιστημονικές εκθέσεις που αναλύουν τα υπάρχοντα ρήγματα ενημερώνουν εδώ και καιρό για το ζήτημα και η κατάσταση πλέον είναι έκρυθμη" σημειώνει ακόμα υπογραμμίζοντας ότι" έτσι, κρίνεται ως αναγκαίο για λόγους ευρύτερου δημοσίου συμφέροντος και προστασίας της υγείας, της οικονομικής δραστηριότητας και της ζωής των κατοίκων να προχωρήσει άμεσα η μετεγκατάσταση της Κοινότητας Βαλτόνερων, στο πρότυπο των Αναργύρων".

Τέλος επισημαίνει πως "η κυβέρνηση της ΝΔ μπορεί να μην απαντά στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, στις αγωνίες και συνεχείς προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινότητες. Γρήγορα όμως θα βρεθεί υπόλογη των πράξεων και παραλείψεών της, καθώς οι χειρισμοί της προκαλούν συνεχώς δυσφορία στην περιοχή μας".

[thetoc.gr]

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
7
+
7
=