ΕΛΛΑΔΑ

Ψήφο εθνικής ευθύνης ζήτησε ο Γ. Παπανδρέου στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ

ψήφο-εθνικής-ευθύνης-ζήτησε-ο-γ-παπανδ-374979

«Αν κάποιοι έχουν συνειδησιακό πρόβλημα να παραιτηθούν κι από βουλευτές» τόνισε ο Γ. Παπανδρέου. Συνεχίζονται οι ομιλίες των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Θέμα κομματικής πειθαρχίας έθεσε ο Γιώργος Παπανδρέου απ’ όλους τους βουλευτές μετά από επίμονο αίτημα πολλών βουλευτών.

Όταν τελείωσαν οι εισηγήσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Γιώργου Κουτρουμάνη, ο Ανδρέας Λοβέρδος, που είχε ζητήσει με τη λήξη της ομιλίας του κ. Παπανδρέου να δώσει κατεύθυνση για την κρίσιμη αυριανή ψηφοφορία επανέφερε το αίτημά του.

Τον λόγο πήρε επί της διαδικασίας, μετά από μικροαντεγκλήσεις με τον γραμματέα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Έξαρχο, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θάνος Μωραΐτης ο οποίος ανέφερε ότι «δεν μπορεί να παίζουμε. Παρακαλώ τον πρόεδρο να ξεκαθαρίσει το θέμα και να εισηγηθεί κομματική πειθαρχία».

Ο Γιώργος Παπανδρέου απάντησε ότι «αύριο όλα τα βλέμματα των Ελλήνων, του κόσμου, της Ευρώπης θα είναι στραμμένο εδώ. Σε μας που κρατήσαμε τη χώρα όρθια δυο χρόνια. Είναι ώρες ευθύνης για όλους. Για την Πατρίδα, το ΠΑΣΟΚ, για μας.

Ζητώ και περιμένω να ψηφιστεί απ όλους μας η σύμβαση. Είναι δύσκολη και επώδυνη γι όλους αλλά πρέπει να κρατηθούμε στα πόδια μας. Θα αρνηθούμε αύριο αυτή τη δυνατότητα; Αύριο λοιπόν θα πρέπει να κάνουμε το καθήκον μας. Μίλησα για ψήφο εθνικής ευθύνης που είναι πάνω από κομματική πειθαρχία. Δεν δίστασα να αναλάβω την ευθύνη μου. Μίλησα για πατριωτική πειθαρχία. Αν κάποιοι έχουν συνειδησιακό πρόβλημα να παραιτηθούν κι από βουλευτές», κατέληξε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Κουτρουμάνης για τη νέα δανειακή σύμβαση: «Δεν υπάρχει άλλη επιλογή»

Η Τρόικα, την οποία εμείς καλέσαμε στην Ελλάδα, δεν είναι η αιτία των προβλημάτων μας, διότι αυτή βρίσκεται στο πως είχαν διαμορφωθεί οι συνθήκες όταν εμείς αναλάβαμε την κυβέρνηση, είπε μιλώντας στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης.

Αναφέροντας πως η χώρα είχε το μεγαλύτερο έλλειμμα, το δεύτερο σε ύψος δημόσιο χρέος της Ευρώπης και τεράστια προβλήματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ο κ. Κουτρουμάνης επισήμανε επίσης, ότι επί δεκαετίες «κρύβαμε την ανεργία μέσα από το δανεισμό και το Δημόσιο με προγράμματα stage, συμβάσεις, δανεικά και χρήμα στην κατανάλωση».

Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε επίσης ότι η Ευρώπη δεν είναι εκείνη των προηγούμενων δεκαετιών και πρόσθεσε ότι «έχουμε απέναντί μας και χώρες με χαμηλότερο επίπεδο μισθών».

Ο κ. Κουτρουμάνης είπε ότι τα μέτρα του νέου Μνημονίου είναι σκληρά, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι υπάρχει μια πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί στην αγορά εργασίας λόγω της μη εφαρμογής των νόμων.

Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι τα σημεία συμφωνίας με την Τρόικα αφορούσαν τις επικουρικές συντάξεις με τις απατήσεις τους να ξεκινούν από μειώσεις ύψους 35% και από την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

«Μέσα από την διαπραγμάτευση φθάσαμε στο 15% για τις επικουρικές, ενώ για τις ασφαλιστικές εισφορές, κάναμε λόγο για διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης, ώστε να ελαφρυνθούν οι συνεπείς στην καταβολή των εισφορών» είπε ο κ. Κουτρουμάνης.

Ανέφερε επίσης ότι τα άλλα κρίσιμα ζητήματα των κατώτατων μισθών, της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και του 13ου και 14ου μισθού παραπέμφθηκαν στην διαπραγμάτευση με τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη, αν γίνονταν δεκτές οι απαιτήσεις για μείωση των κατώτατων μισθών από 22%-30% μαζί με την κατάργηση της Συλλογικής Σύμβασης και του 13ου και 14ου μισθού θα μιλούσαμε για μείωση των αποδοχών σε ποσοστά πάνω από 40%.

Επιπλέον ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι η κατάργηση της μετενέργειας ενδιέφερε την Τρόικα και ορισμένους επιχειρηματίες.

Ταυτόχρονα ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι η μετενέργεια αφορά τους βασικούς μισθούς και τα 4 βασικά επιδόματα, οικογενειακό, σπουδών, επικινδυνότητας και ωριμάνσεων.

Σε ότι αφορά τις συντάξεις, ο κ. Κουτρουμάνης είπε ότι οι απαιτήσεις αφορούσαν περικοπές ύψους 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ για ταμεία και συντάξεις και ανέφερε ότι συζητάμε τώρα για 300 εκατομμύρια ευρώ, αποφεύγοντας έτσι τα χειρότερα.

Ο κ. Κουτρουμάνης κάλεσε την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ να υπερψηφίσει το Μνημόνιο λέγοντας ότι έτσι διατηρούμε την ελπίδα, να συντηρήσουμε και αργότερα να βελτιώσουμε την κατάσταση, ενώ η καταψήφιση του θα οδηγούσε σε μείωση των αποδοχών σε ποσοστά που θα αγγίζουν το 50% ή 60% μαζί με όλες τις άλλες συνέπειες της χρεοκοπίας.

«Καταλαβαίνουμε τι θα σήμαινε χρεοκοπία για τις συντάξεις του ΟΓΑ;» έθεσε το ερώτημα ο κ. Κουτρουμάνης προσθέτοντας ότι ειδικά αυτές οι έτσι κι αλλιώς χαμηλές συντάξεις θα εξαφανίζονταν εντελώς.

«Πρέπει να αντέξουμε γιατί δεν υπάρχει άλλη επιλογή, η ελπίδα όμως θα κρατηθεί ζωντανή αν κάνουμε και τα υπόλοιπα, καθώς έχουμε υποχρέωση να δώσουμε ένα εναλλακτικό σχέδιο στον ελληνικό λαό και να μιλήσουμε για ανταγωνιστικότητα, για το επίπεδο των τιμών βασικών αγαθών, για το νέο μοντέλο ανάπτυξης και το κοινωνικό κράτος» κατέληξε ο υπουργός Εργασίας.

Ευθυμίου: «Να σταματήσει η διφορούμενη στάση απ’ όλους»

«Να σταματήσει η διφορούμενη στάση απ’ όλους», ζήτησε ο Πέτρος Ευθυμίου ανοίγοντας τον κύκλο των παρεμβάσεων των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Αφού έκανε ιστορική αναφορά στις μεγάλες στιγμές της ελληνικής ιστορίας και τη στάση των πολιτικών κάλεσε όλους να αναλάβουν τις ευθύνες του απέναντι στη χώρα και συμφώνησε με τον Γιώργο Παπανδρέου ότι η αυριανή ψήφος είναι ψήφος εθνικής ευθύνης.

Χυτήρης: «Στην αυριανή ψηφοφορία πρέπει να είμαστε παρόντες κι όχι λιποτάκτες»

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Τηλέμαχος Χυτήρης, ο οποίος απευθυνόμενος στους συναδέλφους του είπε πως «αν μιλάμε για πόλεμο, τότε στην αυριανή ψηφοφορία πρέπει να είμαστε παρόντες κι όχι λιποτάκτες. Αν αυτό δεν συμβεί τότε με ευθύνη της ηγεσίας να θέσει κομματική πειθαρχία».

Ο κ. Χυτήρης πρόσθεσε ότι σέβεται όποιον διαφωνεί κι έχει πρόβλημα συνείδησης αλλά θα πρέπει να παραιτηθεί γιατί διαφορετικά θα είναι θέμα ηθικής σήψης της ίδιας της ηθικής. «Το τιμιότερο να το πει όποιος διαφωνεί τώρα».

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Κρεμαστινός τόνισε ότι «θέλω να ψηφίσω αναστολή της χρεοκοπίας κι όχι αναβολή. Κάνω έκκληση σε σας και στον Σαμαρά να κάνουμε το εθνικό μας πρόβλημα ευρωπαϊκό. Η κοινωνική αναταραχή μπορεί να γίνει κοινωνική εξέγερση».

Ξενογιαννακοπούλου: Δικαιούμαι να έχω άποψη

Η έως χθες αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, απάντησε σ΄όσους ζήτησαν παραιτήσεις από όσους διαφωνούν λέγοντας ότι «δεν κρύφτηκα και ανέλαβα τις ευθύνες μου πολύ περισσότερο ως μέλος της κυβέρνησης. Ωστόσο, δεν συμφωνώ με όσους λένε ότι κάποιοι έχουν σκοπιμότητες. Ο καθένας έχει την διαδρομή του και γνωριζόμαστε. Αλλά έχει και το δικαίωμα να έχει άποψη».

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου εξέφρασε επιφυλάξεις αν είναι εφαρμόσιμη η νέα δανειακή σύμβαση και ειδικότερα, αναφερόμενη στα μισθολογικά και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, τόνισε ότι τα έθεσαν «άλλα κέντρα έξω από εμάς. Για μένα είναι έξω από το νομικό πλαίσιο που διέπουν τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες». Και πρόσθεσε ότι ανησυχεί περισσότερο ότι το νέο Μνημόνιο αναφέρει ότι όλα θα επανεξεταστούν το Ιούνιο και αν υπάρχει πρόβλημα θα πρέπει να προσαρμοστούν όχι μόνο με τα ισχύοντα στην Πορτογαλία αλλά και βαλκανικές χώρες». Πρότεινε επίσης πρωτοβουλίες στην ΕΕ για να αντιμετωπισθεί έστω και την ύστατη στιγμή αυτό το ζήτημα που βρίσκεται, όπως είπε «έξω από τις ισχύουσες Ευρωπαϊκές Συνθήκες».

Λούκα Κατσέλη: «Σε 6 μήνες θα αναγκαστούμε να πάρουμε χειρότερα μέτρα»

Η ψήφιση μέτρων που στερούνται κάθε επιστημονικής οικονομικής βάσης όχι μόνο δεν είναι ωφέλιμη, αλλά συνιστά και ανεύθυνη στάση, επισήμανε στην ομιλία της στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ η κ. Λούκα Κατσέλη.

Η κ. Κατσέλη είπε ότι διαφωνεί με την συλλογιστική και την διαπραγματευτική τακτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Παπαδήμου, επισήμανε ότι οι εταίροι προασπίζονται μόνο τα δικά τους συμφέροντα και υπογράμμισε ότι τα μέτρα θα χειροτερεύσουν την κατάσταση καθώς οι υφεσιακές επιπτώσεις θα είναι τέτοιου μεγέθους που θα οδηγήσουν στην ασύντακτη χρεοκοπία.

Η κ. Κατσέλη είπε ότι θα περίμενε από την κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών μια έκθεση για τις επιπτώσεις των μέτρων, πρόσθεσε ότι δεν έχει παρουσιαστεί ούτε μια επιστημονική τεκμηρίωση και επισήμανε ότι και το ΔΝΤ καταλήγει στα ίδια συμπεράσματα για μη βιώσιμο χρέος ακόμα και με το PSI και το «κούρεμα».

«Μαθηματικά σε 6 μήνες θα αναγκαστούμε να πάρουμε χειρότερα μέτρα» είπε η κ. Κατσέλη, προτείνοντας την εντός ενός μηνός κατάρτιση εθνικού προγράμματος ανασυγκρότησης.

Η κ. Κατσέλη επικαλούμενη έκθεση της Νομικής Υπηρεσίας της ΕΚΤ αποκάλεσε «μύθο» τα όσα ακούγονται για έξοδο της χώρας από το ευρώ χωρίς την θέλησή της ενώ σε ότι αφορά την πληρωμή μισθών και συντάξεων είπε ότι «οι εσωτερικοί πόροι με μερικές μικρές θυσίες επαρκούν για την πληρωμή».

Η κ. Κατσέλη πρότεινε την σύγκληση εκτάκτου Συνόδου Κορυφής για την μερική εφαρμογή του PSI ώστε να πληρωθούν τα ομόλογα του Μαρτίου, και για έγκριση του σχεδίου εθνικής ανασυγκρότησης που θα κατατεθεί.

Επίσης η κ. Κατσέλη ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Ευρωκοινοβουλίου τονίζοντας ότι τώρα έχουμε περισσότερες δυνατότητες διαπραγμάτευσης και κατέληξε λέγοντας ότι «αυτά τα πακέτα δεν δίνουν λύση».

Β. Έξαρχος: «Χρέος και αποστολή μας είναι να υπηρετήσουμε την πατρίδα που είναι πάνω απ’ όλα»

«Καλούμαστε να ψηφίσουμε επώδυνες αποφάσεις με τα μάτια στραμμένα στη χώρα και όχι στις επόμενες εκλογές», τόνισε ο Γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Β. Έξαρχος, κατά την έναρξη της συνεδρίασης.

Εξήγησε δε ότι το δίλημμα που επί της ουσίας τίθεται είναι εάν οι βουλευτές θα δεχτούν να στηρίξουν επώδυνες αποφάσεις ή θα αρνηθούν με «απρόβλεπτες» και «καταστροφικές» συνέπειες για τη χώρα.

«Δεν πρέπει να διαχωριστούμε σε ‘ευαίσθητους’ και ‘λιγότερο ευαίσθητους’» τόνισε και επεσήμανε ότι «χρέος και αποστολή μας είναι να υπηρετήσουμε την πατρίδα που είναι πάνω απ’ όλα».

«Αυτό πρέπει να κάνουμε και αυτό θα κάνουμε», υπογράμμισε.

Ο Γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι το πολιτικό σύστημα πρέπει να κατανοήσει πως με τη λογική και τις πρακτικές του χθες δεν μπορεί να βγει η χώρα από την κρίση και υπογράμμισε ότι με αυστηρή λιτότητα χωρίς ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή ανατρέπεται το κοινωνικό κράτος.

Αναφορικά με αυτό το ζήτημα, τόνισε ότι χρειάζεται συντεταγμένα μια δραστική δέσμη μέτρων για την κοινωνική συνοχή και, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να υπάρξουν διευκολύνσεις στην αποπληρωμή δανείων για οικογένειες που αδυνατούν λόγω περικοπών σε μισθούς και συντάξεις. Ακόμη, ζήτησε να υπάρξουν μέτρα για τους άστεγους.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου