ΕΛΛΑΔΑ

Αυτή είναι η στολή των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημίων [εικόνα]

αυτή-είναι-η-στολή-των-ομάδων-προστασί-782640

Αποκαλύφθηκε η στολή των 1.000 αστυνομικών που θα αναλάβουν την προστασία των πανεπιστημίων από παραβατικές πράξεις. Συγκεκριμένα οι ειδικοί φρουροί θα φορούν πράσινο μπλουζάκι και ανθρακί παντελόνι.

Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μίλησε εκτενώς για την ειδική ομάδα που θα αναλάβει την αστυνόμευση των πανεπιστημίων, με την ονομασία «Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος» (ΟΠΠΙ).

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, «θα είναι μια ομάδα ήπιας κοινοτικής αστυνόμευσης, σύμφωνα με τις καλές πρακτικές πολλών ξένων χωρών. Θα υπάγεται απευθείας στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ και θα αποτελείται από νεοπροσληφθέντες ειδικούς φρουρούς». Ο υπουργός εξήγησε ότι θα προσληφθούν 1.000 ειδικοί φρουροί και πως αυτή η ομάδα «δεν θα φέρει πυροβόλα όπλα, θα χρησιμοποιεί ειδικές στολές και θα στεγάζεται σε χώρο που θα παραχωρήσει το κάθε ίδρυμα». Παρά ταύτα, θα έχουν γκλοπ, ενώ εξετάζεται αν θα φέρουν σπρέι πιπεριού.

Η ΟΠΠΙ θα έχει προανακριτικά καθήκοντα και θα επεμβαίνει αυτεπάγγελτα. Σε περίπτωση που θα κινδυνεύουν ζωές ή κρίσιμες υποδομές -λ.χ. σε μια μεγάλη επίθεση- τότε θα ενισχύονται από δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. Ερωτηθείς για τις ενστάσεις ακαδημαϊκών απέναντι στο σχέδιο αστυνόμευσης των πανεπιστημίων, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είπε είναι θετικό να κατατεθούν όλες οι απόψεις στο πλαίσιο του δημοκρατικού διαλόγου και πως θα γίνει και ευρύς διάλογος στη Βουλή. «Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι πριν από ένα μήνα, από τύχη ο πρύτανης του ΕΜΠ δεν υπέστη τα ίδια ή χειρότερα από αυτά που υπέστη ο κ. Μπουραντώνης (του Οικονομικού Πανεπιστημίου). Κατάφερε και διέφυγε από το γραφείο του, το οποίο στη συνέχεια έγινε κομμάτια. Αν αυτοί που υποστηρίζουν αυτές οι απόψεις έχουν δει σε άλλη χώρα να συμβαίνουν τέτοια πράγματα να έρθουν να το συζητήσουμε» σχολίασε χαρακτηριστικά.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου