ΕΛΛΑΔΑ

“Λέανδρος“: Σε τρεις φάσεις η κακοκαιρία – Πού θα χιονίσει και πότε

λέανδρος-σε-τρεις-φάσεις-η-κακοκαιρ-782663

Με χιόνια και “βουτιά” της θερμοκρασίας θα “χτυπήσει” τη χώρα από απόψε η κακοκαιρία “Λέανδρος”. Οι θερμοκρασίες θα πέσουν σε αρνητικές τιμές ακόμη και στα πεδινά κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας με μεγαλύτερο υψόμετρο θα σημειωθεί ολικός παγετός από το Σάββατο 16 Ιανουαρίου έως τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Realfm 97,8 Παναγιώτη Γιαννόπουλο μπορούμε να διακρίνουμε τουλάχιστον τρεις φάσεις σε αυτή την κακοκαιρία. Η πρώτη θα είναι Πέμπτη βράδυ προς Παρασκευή που θα ξεκινήσει η “ψυχρή εισβολή”. Θα έχουμε χιόνια και σε περιοχές της Μακεδονίας, ακόμη και με χαμηλό υψόμετρο, σε πεδινές περιοχές. Θα χιονίσει σε αρκετές πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και στη Θεσσαλονίκη. Το κύμα στη συνέχεια θα κατέβει νοτιότερα. Το δεύτερο κύμα θα έρθει, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία, το Σάββατο οπότε και θα έχουμε χιονοπτώσεις σε περιοχές της κεντρικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας, ακόμη και σε χαμηλό υψόμετρο. Η τρίτη φάση υπολογίζεται την Κυριακή, που προβλέπεται πολύ κρύο το οποίο θα συνεχιστεί και τη Δευτέρα με αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες.

Σε ό,τι αφορά την Αττική, σύμφωνα με τις έως τώρα προγνώσεις, ενδέχεται να χιονίσει τα ξημερώματα της Παρασκευής στα ορεινά. Την Πέμπτη αναμένουμε νεφώσεις, με πιθανότητα τοπικών βροχών και τη θερμοκρασία στους 13 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη, όπου αναμένονται και χιόνια τη νύχτα μέσα στην πόλη, το θερμόμετρο θα δείξει 7 βαθμούς. Την Κυριακή η μέγιστη θερμοκρασία στην Αθήνα θα είναι 6-7 βαθμούς ενώ στη Θεσσαλονίκη το θερμόμετρο δεν θα ξεπερνά τους 2-3 βαθμούς. Στα βόρεια θα καταγραφούν πολικές θερμοκρασίες, όπως στη Φλώρινα όπου οι ελάχιστες θα είναι -15 βαθμούς.

Η αναλυτική πρόγνωση της ΕΜΥ

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές, στο Αιγαίο σποραδικές καταιγίδες και στα ορεινά και τα βόρεια ημιορεινά χιονοπτώσεις.

Τα φαινόμενα από το απόγευμα στα βόρεια θα ενταθούν, οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά τόπους πυκνές, ενώ από νωρίς το βράδυ θα χιονίσει και στα πεδινά της Μακεδονίας και της Θράκης.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 6 και στα δυτικά και νότια πελάγη τοπικά 7 μποφόρ. Από το μεσημέρι θα στραφούν πρόσκαιρα σε νοτίων διευθύνσεων. Τη νύχτα στα δυτικά και τα βόρεια θα επικρατήσουν και πάλι βόρειοι άνεμοι 6 με 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

Παγετός θα σημειωθεί στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15-01-2021

Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο, στο Αιγαίο σποραδικές καταιγίδες και τις πρωινές ώρες κατά περιόδους χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά, στα κεντρικά και βόρεια με χαμηλό υψόμετρο και στα πεδινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Τα φαινόμενα, στα δυτικά και τα βόρεια γρήγορα θα σταματήσουν και στις υπόλοιπες περιοχές από τις μεσημβρινές ώρες θα εξασθενήσουν. Από τις βραδινές ώρες εκ νέου στα δυτικά, τα κεντρικά και τα νότια θα εκδηλωθούν βροχές και κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά. Τη νύχτα οι χιονοπτώσεις θα πυκνώσουν και θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ και στα νότια πελάγη τις πρωινές ώρες από δυτικές διευθύνσεις με την ίδια ένταση. Βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα στραφούν σε ανατολικών διευθύνσεων.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα κεντρικά και βόρεια. Παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, κατά τόπους ισχυρός στη Μακεδονία και τη Θράκη.

ΣΑΒΒΑΤΟ 16-01-2021

Στη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα θαλάσσια – παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες, ενώ στα βορειοανατολικά θα σημειωθούν πρόσκαιρες χιονοπτώσεις ακόμα και

σε πεδινές περιοχές.

Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο κυρίως στα ανατολικά και τα νότια, όπου θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες στα θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά-ημιορεινά κυρίως της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, όπου κατά διαστήματα θα είναι πυκνές, ενώ θα χιονίσει και σε περιοχές της ανατολικής Θεσσαλίας, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και της βόρειας Πελοποννήσου με χαμηλό υψόμετρο. Βαθμιαία στα βορειοδυτικά τα φαινόμενα θα σταματήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα πελάγη βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, κατά τόπους ισχυρός στα κεντρικά και τα βόρεια.

ΚΥΡΙΑΚΗ 17-01-2021

Στα βορειοδυτικά γενικά αίθριος καιρός. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις αυξημένες στα ανατολικά και τα νότια με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στο Αιγαίο πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά-ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές της ηπειρωτικής χώρας με χαμηλό υψόμετρο.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση κυρίως στα ανατολικά και τα νότια. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, κατά τόπους ισχυρός στα κεντρικά και τα βόρεια.

ΔΕΥΤΕΡΑ 18-01-2021

Στα ανατολικά και τα νότια νεφώσεις με χιονόνερο και ασθενείς χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά-ημιορεινά. Βαθμιαία από τα νοτιοδυτικά προβλέπεται εν νέου επιδείνωση του καιρού με βροχές, κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές και χιονοπτώσεις σε ορεινές – ημιορεινές περιοχές. Τα φαινόμενα θα ενταθούν στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ, όμως γρήγορα θα στραφούν σε ανατολικών διευθύνσεων και θα ενισχυθούν φθάνοντας στα νότια πελάγη τα 6 με 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, κατά τόπους ισχυρός στα κεντρικά και τα βόρεια.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου