ΕΛΛΑΔΑ

Βοιωτία: Οι τρεις λόγοι που οδήγησαν στο αυστηρότερο lockdown

βοιωτία-οι-τρεις-λόγοι-που-οδήγησαν-στ-783982

Υπό καθεστώς αυστηρού lockdown βρίσκεται από σήμερα και έως τις 18 Ιανουαρίου η Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes, αυτή τη στιγμή στη Βοιωτία υπάρχουν 180 ενεργά κρούσματα κορονοϊού, ενώ 376 συμπολίτες μας βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό, πράγμα που είναι αποτέλεσμα ιχνηλάτησης των επαφών των ενεργών κρουσμάτων. Αυτά τα 376 πιθανά κρούσματα, είναι ένας από τους λόγους που συνετέλεσαν στην αυστηρότερη καραντίνα της περιοχής, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας, Φανή Παπαθωμά.

Επιπλέον, οι δύο μητροπολιτικές πόλεις της Π.Ε. Βοιωτίας, η Θήβα και η Λειβαδιά, δείχνουν αυξητική κινητικότητα εξαιτίας του εμπορίου. Υπάρχουν πολλά εργοστάσια στην περιοχή, με εργαζομένους από τις γείτονες περιοχές, ενώ η Θήβα, είναι και ένα από τα βασικά περάσματα που συνδέουν τη Στερεά Ελλάδα με την υπόλοιπη επικράτεια.

Επίσης, ένας απ’ τους λόγους που συνετέλεσε στην απόφαση επιβολής αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων, είναι ο μέσος όρος ηλικίας των πολιτών, ο οποίος είναι τα 43 έτη. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα δραστήρια ηλικία, η οποία εργάζεται, κινείται και συναναστρέφεται ενεργότερα, σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες. Η ηλικιακή διαστρωμάτωση των πολιτών, είναι ένα απ’ τα κύρια κριτήρια που λαμβάνει στα υπόψιν του το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας, όταν πρόκειται να εξετάσει τα επιδημιολογικά δεδομένα και να καταλήξει σε αυστηροποίηση ή χαλάρωση των μέτρων για κάθε περιοχή.

“Όλα αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα, έδειξαν μία ραγδαία αύξηση των επιδημιολογικών δεικτών στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες. Θέλω να πιστεύω ότι αυτή η αυστηρότερη καραντίνα είναι προληπτικού χαρακτήρα. Προέκυψε από τους αλγορίθμους του ΕΟΔΥ, οι οποίοι ζυγίζοντας τα δεδομένα, προβλέπουν μελλοντικό κίνδυνο. Όλα αυτά είναι μέτρα πρόληψης και προστασίας, ώστε να προλάβουμε”, τονίζει η κ. Παπαθωμά.

Ερωτηθείσα για τη δράση της αστυνομίας και για το κατά πόσο μεριμνά για την τήρηση των μέτρων προστασίας, η κ. Παπαθωμά απάντησε: “Βεβαίως και είναι έντονη η παρουσία της αστυνομίας. Ευχαριστώ δημόσια την ΕΛ.ΑΣ. για το έργο της”.

Τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα στη Βοιωτία

Τα νέα επιπλέον μέτρα επιβάλλουν περιορισμούς στην κυκλοφορία μετά τις 6 το απόγευμα και έως τις 5 το πρωί, ενώ παράλληλα δεν θα πραγματοποιούνται διάφορες τελετές, θρησκευτικές ή μη, όπως επίσης δεν θα λειτουργούν οι λαϊκές αγορές. Υπάρχουν περιορισμοί στην είσοδο και έξοδο της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, ενώ επιτρέπονται η κίνηση για τα σχολεία τα οποία λειτουργούν κανονικά και για εργασία και μόνο κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας. Τα καταστήματα τροφίμων θα παραμένουν ανοιχτά μέχρι τις 17:30 ενώ παράλληλα οργανώνονται τεστ σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, τόσο στους εργαζόμενους όσο και στους φιλοξενούμενους.

Σε ό,τι αφορά τα rapid test, θα οργανώνονται είτε ευρύτατα σε ελεύθερους χώρους, είτε σε με μία συγκεκριμένη περιοδικότητα σε μικροπωλητές, όταν βεβαίως οι τελευταίοι θέλουν να μετακινηθούν εκτός της Περιφερειακής Ενότητας. Ακόμη απαγορεύεται η παραμονή των πολιτών σε χώρους εξωτερικής άθλησης, σε πάρκα και άλση.

Υπενθυμίζεται ότι είχαν προηγηθεί οι περιορισμοί στην κυκλοφορία του δήμου Αλιάρτου και Θεσπιέων για δύο εβδομάδες περίπου.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου