ΕΛΛΑΔΑ

Επίθεση με βιτριόλι: Το μήνυμα της 35χρονης Ιωάννας για τα επόμενα βήματά της

επίθεση-με-βιτριόλι-το-μήνυμα-της-35χρο-784163

«Νιώθω πως ένα κομμάτι μου πλέον ανήκει στον κόσμο που τόσο με στηρίζει, κυρίως ηθικά, και ψάχνω τρόπους στο μέλλον να ανταποδώσω αυτή τη στήριξη…».

Με τα συγκινητικά αυτά λόγια, μέσω της Αννίτας Ναθαναήλ και της Realnews, η Ιωάννα, θύμα της πρωτοφανούς επίθεσης με βιτριόλι τον περασμένο Μάιο στην Καλλιθέα, μιλά για πρώτη φορά, εκφράζοντας τη βαθιά ευγνωμοσύνη της σε όσους της συμπαραστάθηκαν τους τελευταίους μήνες.

«Μακάρι να με αξιώσει ο Θεός και να καταφέρω να υλοποιήσω τα όνειρά μου, μέσα στα οποία πλέον είναι και η προσφορά στον συνάνθρωπο», προσθέτει η Ιωάννα, που νοσηλεύτηκε επί τρεις μήνες στο ‘‘Αττικόν’’, υποβλήθηκε σε επτά δύσκολα χειρουργεία, ενώ οι γιατροί εκτιμούν ότι θα χρειαστούν συνολικά 30 επεμβάσεις… Το μήνυμα της Ιωάννας συνδυάστηκε με την πρωτοβουλία της Αν. Ναθαναήλ να ξεκινήσει μια παγκόσμια καμπάνια για τη συγκέντρωση χρημάτων που απαιτούνται για τη νοσηλεία, τα δεκάδες χειρουργεία, αλλά και για τις δαπανηρές ιατρικές αγωγές με ειδικές κρέμες και αλοιφές που ακολουθεί η Ιωάννα για την αποκατάσταση του προσώπου και άλλων σημείων του σώματός της που έκαψε το βιτριόλι με το οποίο της επιτέθηκε η προφυλακισμένη Εφη. Συγκινημένη από το δράμα της κοπέλας, η Αν. Ναθαναήλ απηύθυνε τις τελευταίες ημέρες δραματική έκκληση για βοήθεια της Ιωάννας μέσω της πλατφόρμας GoFundMe, που αφορά άτομα τα οποία χρήζουν βοήθειας, με αποτέλεσμα να καταγράφονται ήδη οι πρώτες δωρεές. Μάλιστα, ξεχωριστή ήταν η ανταπόκριση της Aριάνα Χάφινγκτον, εκδότριας της αμερικανικής ενημερωτικής ιστοσελίδας «Huffington Post», που στήριξε με μήνυμά της στο Twitter, όπου έχει 2,8 εκατ. followers, τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. «Εχω συγκλονιστεί από τον αγώνα της Ιωάννας. Και έχω πεισμώσει. Είναι αβοήθητη. Μόνο η μητέρα της είναι νύχτα-μέρα μαζί της», ανέφερε στην «R» η κ. Ναθαναήλ, που έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό: «Ολοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά στη ζωή της. Μια μικρή συνεισφορά, έστω και λίγων ευρώ από τον καθένα μας, μπορεί να επισπεύσει την ίασή της και να την κάνει να νιώσει την αγάπη και τη στήριξη που τόσο έχει ανάγκη». Η ίδια σε κάποια από τις συζητήσεις της με την Ιωάννα σοκαρίστηκε, όταν η κοπέλα τής είπε πως «το μόνο που με ένοιαζε ήταν να μη χάσω τελείως την όρασή μου. Να μην μπορώ να απολαμβάνω τα χρώματα και τις εικόνες αυτού του κόσμου».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «R», η Ιωάννα δεν βρίσκεται σε καλή ψυχολογική κατάσταση κυρίως λόγω του ότι το «Αττικόν» έχει γίνει νοσοκομείο αναφοράς για την COVID-19, με αποτέλεσμα η πορεία αποκατάστασής της να έχει επιβραδυνθεί. Παράλληλα, και η οικονομική κατάστασή της είναι δυσχερής, καθώς -πέραν της οικογενειακής στήριξης- δεν έχει άλλους πόρους.

«Τα πρώτα δείγματα των δωρεών είναι ενθαρρυντικά, αλλά δεν αρκούν για τις θεραπείες, τις δεκάδες επεμβάσεις που πρέπει να γίνουν και τη νοσηλεία της σε εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού. Δεν το βάζουμε κάτω, κινητοποιώ όσους γνωρίζω στο εξωτερικό, μιλώ με ραδιόφωνα στις ΗΠΑ, ενώ και τηλεοπτικό δίκτυο του Καναδά πρόκειται να ασχοληθεί με την υπόθεση της Ιωάννας», μας αναφέρει η κ. Ναθαναήλ. Μια ματιά στις δωρεές για την Ιωάννα στο GoFundMe αποκαλύπτει το μεγαλείο της ανθρώπινης αλληλεγγύης. Μέχρι το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης είχαν συγκεντρωθεί 8.631 δολάρια, ενώ το απόγευμα της Πέμπτης το ποσό ήταν μια ανάσα από τα 10.000 δολάρια. Οι δωρητές είναι πολλοί, ανώνυμοι και απλοί πολίτες, όπως η κ. Ελισάβετ, που προσέφερε 15 δολάρια, η κ. Σπυριδούλα, με 30 δολάρια, και τόσοι άλλοι από κάθε σημείο του πλανήτη. «Η Ιωάννα παλεύει μόνη της, αλλά έχει την αγάπη όλου του κόσμου. Χθες μου έλεγε πως ξενύχτησε απαντώντας στα μηνύματα αγάπης που δέχεται. Είναι ένα πληγωμένο πλάσμα που Δεν το βάζουμε κάτω, κινητοποιώ όσους γνωρίζω στο εξωτερικό, μιλώ με ραδιόφωνα στις ΗΠΑ, ενώ και τηλεοπτικό δίκτυο του Καναδά πρόκειται να ασχοληθεί με την υπόθεση της Ιωάννας δηλώνει η κ. Ναθαναήλ βιώνει μια τεράστια αδικία που θα τη συνοδεύει σε όλη της τη ζωή. Κάνω προσπάθειες να γίνει awareness, να υπάρξει εκστρατεία ευαισθητοποίησης. Η κοπέλα ανεβαίνει ένα Γολγοθά που θα διαρκέσει χρόνια…», τονίζει στην «R» η κ. Ναθαναήλ. Ωστόσο, η ίδια επισημαίνει ότι η ισχύουσα νομοθεσία διενέργειας εράνων δεν έχει αλλάξει από το…1931, ούτε έχει αναθεωρηθεί ποτέ, με αποτέλεσμα να εξανεμίζονται οι ελπίδες προσώπων που έχουν άμεση ανάγκη, παρά τη βούληση δωρητών να βοηθήσουν. «Υπάρχουν περιπτώσεις παιδιών που έχασαν τη μάχη με τη ζωή πριν προλάβουν οι γονείς να κάνουν χρήση των χρημάτων που τελικά καταλήγουν στα… κρατικά ταμεία», προσθέτει. «Είναι απαράδεκτο, επτά μήνες μετά την επίθεση εναντίον της, η Ιωάννα να μην έχει δεχθεί καμία βοήθεια από την πολιτεία. Πρέπει στην κοπέλα να δοθεί άμεσα επίδομα αναπηρίας, είναι το λιγότερο που πρέπει να πράξει το κράτος μας γι’ αυτή την περίπτωση. Αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. Δεν το καταλαβαίνουν;», αναρωτιέται η κ. Ναθαναήλ, επισημαίνοντας ότι είναι τραγικό αυτές οι πράξεις να αντιμετωπίζονται ακόμα ως «βαριά σκοπούμενη βλάβη».

[Realnews]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου