ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας στις 25 Ιανουαρίου

ξεκινούν-οι-διερευνητικές-επαφές-ελλ-784314

Ο κύβος μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας ερρίφθη για τις διερευνητικές επαφές, με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να επισημοποιεί την έναρξή τους στις 25 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε, το βράδυ της Δευτέρας, ο 61ος πρώτος γύρος των διερευνητικών επαφών θα λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη, στις 25 Ιανουαρίου 2021.

Σύμφωνα με Ελληνικές διπλωματικές πηγές «πριν από λίγη ώρα η Τουρκική πλευρά επικοινώνησε με την Ελληνική πλευρά και πρότεινε όπως η διεξαγωγή του 61ου γύρου των Διερευνητικών Επαφών λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου 2021. Η Ελληνική πλευρά αποδέχθηκε την πρόσκληση».

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπου καλούσε την Ελλάδα να συνεχίσουν αυτό το μήνα τις διερευνητικές επαφές, κάνοντας λόγο για διάλογο χωρίς προϋποθέσεις επί όλων των θεμάτων που συζητήθηκαν στους 60 γύρους συνομιλιών.

«Απευθύνουμε ως Τουρκία ανοιχτή πρόσκληση» είπε κατά τη διάρκεια από κοινού συνέντευξης τύπου με τον τουρκοκύπριο ομόλογό του, Tahsin Ertugruloglu, στην Άγκυρα.

«Σήμερα είναι 11 Ιανουαρίου. Ως Τουρκία κάνουμε ανοιχτή πρόσκληση. Καλούμε την Ελλάδα εντός του Ιανουαρίου να ξεκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές. Εμείς είμαστε οικοδεσπότες και την οριστική ημερομηνία θα την καθορίσουν οι επιτροπές που θα συναντηθούν μαζί με τους ομολόγους τους στην Ελλάδα. Εμείς είμαστε έτοιμοι για όλα τα θέματα. Έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και μετά απο τη συνάντηση αυτή στην πρόσκληση του Έντι Ραμα είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον Νίκο Δένδια στα Τίρανα. Αυτή είναι μια πρόσκληση κι εύχομαι η Ελλάδα να μην την αρνηθεί» δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Στην εκτός πρωτοκόλλου πρόσκληση Τσαβούσογλου προς την Ελλάδα η αρχική αντίδραση του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών το απόγευμα ήταν πως δεν υπάρχει επίσημη πρόσκληση για τον ορισμό ημερομηνίας ενώ διευκρινιζόταν ότι μοναδικό αντικείμενο συζήτησης Άγκυρας και Αθήνας είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφακοκρηπίδας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Λισαβόνα κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον προεδρεύοντα της ΕΕ και πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις Τσαβούσογλου ανέφερε πως, «προσδοκούμε σε μια πλήρη και γόνιμη παραγωγική σχέση».

Μάλιστα πρόσθεσε ότι εκτίμησή του είναι πως «το 2021 θα είναι ένα καλύτερο έτος για τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις. Πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και της Ευρώπης να αλλάξει στάση η Τουρκία. Περιμένουμε την επίσημη πρόσκληση για τις διερευνητικές επαφές για το ένα θέμα των καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών».

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι η Ελλάδα θα προσέλθει στις διερευνητικές και μάλιστα ανέφερε με νόημα απευθυνόμενος προς την Τουρκική ηγεσία ότι «είναι καιρός να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να βρούμε μια ημερομηνία»

«Η Ελλάδα θα προσέλθει στις διερευνητικές επαφές, όταν οριστεί σχετική ημερομηνία, ακολουθώντας τις κατευθύνσεις που έχει δώσει και το ευρωπαϊκό συμβούλιο, που δεν είναι άλλες από το να συνεχίσουμε ουσιαστικά από κει που σταματήσαμε τον Μάρτιο του 2016, να κάνουμε δηλαδή πρόοδο στο θέμα του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

«Επειδή άκουσα τις δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου, η διαδικασία είναι πολύ απλά εφόσον υπάρχει διάθεση. Η Γενικές Γραμματείες των υπουργείων Εξωτερικών έρχονται σε επικοινωνία, καθορίζουν την ημερομηνία και στη συνέχεια ανακοινώνεται από κοινού. Αυτό δεν έχει ακόμα γίνει, όταν γίνει θα μπορούμε και μεις να επιβιώσουμε ότι υπάρχει ημερομηνία» συμπλήρωσε.

«Κρατώ ως θετικό ότι η Τουρκία εκφράζει τη βούληση να ξεκινήσει η διαδικασία. Όμως ίσως έχει έρθει η ώρα να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να βρούμε μια ημερομηνία και να ξεκινήσουμε ουσιαστικά τις επαφές» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μηνύματα που εκπέμπονταν από την ΕΕ ήταν προς την κατεύθυνση της πίεσης για την έναρξη των διερευνητικών επαφών. Τόσο ο Αντόνιο Κόστα σημείωσε αναφέρθηκε στις επαφές που είχε με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου τις προηγούμενες μέρες όπως και στις αντίστοιχες επαφές της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Ζοζέπ Μπορέλ με τον Ταγίπ Ερντογάν και ενόψει του ευρωπαϊκού συμβουλίου του Μαρτίου τόνισε:

«Θέλουμε και επιθυμούμε πέρα από τον πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου να γίνει εφικτό να βρούμε με την Τουρκία ένα επίπεδο παραγωγικών σχέσεων. Θα προσπαθήσουμε να υπάρξει μια εξομάλυνση των σχέσεων (σ.σ. με την Τουρκία) όσο το δυνατόν πιο γρήγορα» και εξέφρασε την επιθυμία η συζήτηση στην ΕΕ τον Μάρτιο να γίνει «όχι με τις προτάσεις που εγκρίθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο (σ.σ. λίστα με κυρώσεις_ αλλά να έχουμε μια νέα ατζέντα και μια νέα σχέση χωρίς να ξεχνούμε τα δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου».

[in.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου