ΕΛΛΑΔΑ

Το σχέδιο για ασφαλές άνοιγμα δημοτικών και νηπιαγωγείων

το-σχέδιο-για-ασφαλές-άνοιγμα-δημοτικ-787588

«Κόκκινο» έχει χτυπήσει η αγωνία σχετικά με το αν θα ανοίξουν τελικά τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία την ερχόμενη Δευτέρα καθώς τις τελευταίες ώρες έρχονται συγκεχυμένες πληροφορίες.

Το υπουργείο Παιδείας πάντως μετά το παράθυρο που άφησαν νωρίτερα κυβερνητικοί αξιωματούχοι να μην ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία τη Δευτέρα σε περίπτωση που υπάρξει αντίστοιχη εισήγηση από τους ειδικούς, υπογραμμίζει πως όλα προχωρούν βάσει του σχεδιασμού.

«Η απόφαση που έχει ληφθεί ήδη από το ΥΠΑΙΘ, βάσει της εισήγησης των ειδικών, προβλέπει τη δια ζώσης επαναλειτουργία νηπιαγωγείων, δημοτικών και σχολείων ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων τη Δευτέρα 11/1, καθώς και την εξ αποστάσεως λειτουργία των Γυμνασίων και Λυκείων από αύριο, Παρασκευή 8/1» αναφέρει το υπουργείο Παιδείας.

Προσθέτει δε, πως ήδη έχει εκδοθεί εγκύκλιος για ανάληψη υπηρεσίας από τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και των ΣΜΕΑΕ για αύριο Παρασκευή 8/1.

«Όλα βαίνουν σύμφωνα με αυτόν τον προγραμματισμό, που στείλαμε στις 4/1» αναφέρει το υπουργείο Παιδείας.

Ξεκινούν την Παρασκευή μέσω τηλεκπαίδευσης γυμνάσια και λύκεια

«Υπενθυμίζεται η απόφαση της Κυβέρνησης, στη βάση εισήγησης της Επιτροπής των ειδικών, για δια ζώσης επαναλειτουργία των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Ειδικών Σχολείων όλων των βαθμίδων την προσεχή Δευτέρα 11/1. Στη βάση εγκυκλίου που εστάλη προς τα σχολεία νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στα εν λόγω σχολεία αναλαμβάνουν υπηρεσία, αύριο, Παρασκευή 8/1.

Αύριο, Παρασκευή, 8/1 Γυμνάσια και Λύκεια όλης της χώρας ξεκινούν την εξ αποστάσεως λειτουργία τους μέσω τηλεκπαίδευσης» αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση που εξέδωσε πριν λίγα λεπτά το υπουργείο Παιδείας.

Νωρίτερα κυβερνητικοί αξιωματούχοι με δηλώσεις τους είχαν αφήσει να εννοηθεί πως μπορεί να υπάρξει διαφορετική απόφαση ενόψει του ανοίγματος των δημοτικών και νηπιαγωγείων την ερχόμενη Δευτέρα.

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη μιλώντας νωρίτερα σήμερα, υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχουν βεβαιότητες. Η Επιτροπή θα αξιολογήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα (αύριο) και θα κάνει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση, ώστε να λάβει τις αποφάσεις της» τόνισε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.»Η πανδημία είναι ένα φαινόμενο που εξελίσσεται δυναμικά. Όπως δεν είναι γραμμική η εξέλιξή της, δεν είναι γραμμικές και οι αποφάσεις. ‘Ολα εξαρτώνται από τα επιδημιολογικά δεδομένα».

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, είχε δηλώσει με τη σειρά του πως οι αποφάσεις τροποποιούνται ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις εισηγήσεις της επιστημονικής επιτροπής.

«Με καλύπτει απολύτως η δήλωση του κ. Γεραπετρίτη» είπε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Βασίλης Κικίλιας και εξήγησε ότι «αυξήθηκε η κινητικότητα στις γιορτές κι αυτή είναι μια κατάσταση που μας προβληματίζει» σημειώνοντας ότι τον πρώτο λόγο έχουν τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής.

Το σχέδιο για ασφαλές άνοιγμα δημοτικών και νηπιαγωγείων

Για τη δια ζώσης επαναλειτουργία των νηπιαγωγείων και δημοτικών, όπως είχε προαναγγείλει προ ημερών η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, θα ληφθούν επιπλέον μέτρα πρόληψης από τον κοροναϊό αναφορικά με δύο κυρίως ζητήματα:

Τον συγχρωτισμό γονέων, κηδεμόνων και άλλων που συνοδεύουν τα παιδιά στα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία. Θα υπάρχει πλέον η πρόβλεψη:για διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο (με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών), για χρήση περισσοτέρων της μίας εισόδου της σχολικής μονάδας, όπου υπάρχουν.

Επιπλέον μέτρα πρόληψης για τους εκπαιδευτικούς. Ήδη έχει δρομολογηθεί ειδική πλατφόρμα μέσω της οποίας εκπαιδευτικοί θα μπορούν να αιτούνται δωρεάν εξέταση για τον κοροναϊό και θα ενημερώνονται για το ραντεβού τους με SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι το μέτρο αυτό είναι εθελοντικό για τους εκπαιδευτικούς και καθαρά προληπτικής φύσης αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα στα σχολεία. Θα εκδοθούν αναλυτικές οδηγίες σχετικά με τη λειτουργία της πλατφόρμας.

Παράλληλα, διατηρούνται σε ισχύ όλα τα ήδη ληφθέντα μέτρα πρόληψης και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί, τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστήρια πληροφορικής, μουσικά όργανα κ.ά., και βεβαίως οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ.

Προβληματισμένοι οι ειδικοί

Τις τελευταίες ώρες πάντως, ορισμένοι επιστήμονες εμφανίζονται προβληματισμένοι σχετικά με το άνοιγμα των σχολικών μονάδων.

Ο Μανώλης Δερμιτζάκης μιλώντας το πρωί της Πέμπτης αναφέρθηκε και στο επικείμενο άνοιγμα των σχολείων που έχει αποφασιστεί για τη Δευτέρα.

«Έγινε μια κίνηση από την κυβέρνηση η οποία ήταν πολύ σωστή, να ανακόψει οποιαδήποτε πιθανή μετάδοση η οποία μπορεί να υπήρχε για μια εβδομάδα προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία», υπογράμμισε κάνοντας λόγο για μια παραπάνω θυσία που ζητήθηκε από τον κόσμο προκειμένου να επιτευχθεί το παραπάνω και με τις χθεσινές εικόνες είναι, κατά αυτόν, εμφανές ότι αυτό είτε αυτό δεν θα συμβεί, είτε τα σχολεία θα κλείσουν και πάλι μετά από λίγο».

[in.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου