ΕΛΛΑΔΑ

«H Ευρώπη πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα»

h-ευρώπη-πρέπει-να-βοηθήσει-την-ελλάδα-376526

«Η Ευρώπη πρέπει να βοηθήσει με ουσιαστικό τρόπο την Ελλάδα στον δρόμο της ανάπτυξης», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο υποδιευθυντής της Κορριέρε Ντέλλα Σέρα, Ντανιέλε Μάνκα.

Σύμφωνα με τον υποδιευθυντή της μεγαλύτερης, σε κυκλοφορία, ιταλικής εφημερίδας «το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας, αν περιοριστεί μόνον στην ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων θα είναι σαφέστατα ελλιπές. Πρέπει να βρεθούν και άλλες, παράλληλες λύσεις, όπως, για παράδειγμα, μια βοήθεια, από άλλες χώρες- μέλη, για την επέκταση και ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Σε ότι αφορά τα ευρωομόλογα, ο Μάνκα τονίζει ότι «είναι μια προσέγγιση που αφορά περισσότερο τον χρηματιστικό χώρο. Το κύριο πρόβλημα της Ελλάδας είναι ο συνδυασμός της εξυγίανσης και της ανάπτυξης. Κάτι που πρέπει να κατανοήσει και η Γερμανία. Διότι αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα, θα έχουμε ντόμινο, θα ακολουθήσουν, πιθανότατα, και οι άλλοι: Πορτογαλία, Ιρλανδία ίσως και η Ιταλία».

«Οι περικοπές έπρεπε να αποφασιστούν το 2005, όπως έγινε στην Γερμανία, όταν το ευρώ εγγυάτο πολύ χαμηλά επιτόκια. Δεν το έπραξαν, όμως, ούτε η Ελλάδα, ούτε και η Ιταλία. Tώρα όμως, παρά τα λάθη που έγιναν, παρά το ότι οι Έλληνες -αλλά και οι Ιταλοί σε μικρότερο βαθμό- έζησαν πιο πάνω από τις δυνατότητές τους, η Ευρώπη πρέπει να θυμηθεί ότι το κοινοτικό οικοδόμημα βασίσθηκε, ανέκαθεν, στην αρχή της αλληλεγγύης» υπογραμμίζει ο υποδιευθυντής και αναλυτής της «Κορριέρε».

«Μέχρι τώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση ακολούθησε την γερμανική συνταγή βάσει της οποίας ο καθένας πρέπει να λύνει μόνος του τα προβλήματά του. Ξεχάσαμε, όμως, κάτι. Ότι η Ένωση αυτή δεν φτιάχτηκε για να κάνουμε, κάθε τόσο, ένα ταξιδάκι στις Βρυξέλλες και να στήσουμε μια στοιχειώδη κοινή αγορά. Οικοδομήσαμε την ενωμένη Ευρώπη και για να μπορούμε να στηρίζουμε και τα κράτη μέλη όταν περνούν μια δύσκολη φάση, πέρα από τις όποιες ευθύνες τους» εκτιμά ο Ντανιέλε Μάνκα.

Σύμφωνα, τέλος, με τον Ιταλό δημοσιογράφο, «η στρατηγική ανάπτυξης δεν θα εκπονηθεί ποτέ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, διότι ο οργανισμός αυτός, στοχεύει μόνον σε μια χρηματιστική προσέγγιση, στον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού. Η αναζωογόνηση και στήριξη της ανάπτυξης θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο συνεχών προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρώπης. Διαφορετικά, η χώρα, θα αφανισθεί. Κάτι που ισχύει, τηρουμένων των αναλογιών, και για την Ιταλία».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου