ΕΛΛΑΔΑ

Παρέμβαση εισαγγελέα για τον ΕΟΔΥ: Έρευνα μετά τα δημοσιεύματα για διπλό σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων

παρέμβαση-εισαγγελέα-για-τον-εοδυ-έρε-811207

Τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας παρήγγειλε σήμερα η η προϊσταμένη της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών, Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου μετά τα κυριακάτικα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για κενά, ανακρίβειες και διπλό σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ.

Θα εξεταστεί αν έχουν τελεστεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα, ενώ ο επικεφαλής της Ποινικής Δίωξης Νίκος Ορνεράκης, ο οποίος και θα διενεργήσει την έρευνα, θα αρχίσει να καλεί μάρτυρες προκειμένου να διακριβώσει τη βασιμότητα των καταγγελιών, αφότου μελετήσει τα σχετικά δημοσιεύματα.

Τα δημοσιεύματα περί παράλληλης καταγραφής

Τα ρεπορτάζ του κυριακάτικου Τύπου που έφεραν την αντίδραση του ΕΟΔΥ ήταν εκείνα του “Βήματος της Κυριακής” και της “Κυριακάτικης Δημοκρατίας”. Στα δημοσιεύματα γίνεται λόγος για ένα “παράλληλο” σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ, με αποτέλεσμα τα στοιχεία που έχει το Μαξίμου και η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων στο υπουργείο Υγείας, αλλά και αυτά που τελικά ανακοινώνονται να έχουν κενά και να μην είναι τα ημερήσια πραγματικά.

Το δημοσίευμα στο “Βήμα της Κυριακής” με τίτλο “Αδύναμος κρίκος ο ΕΟΔΥ”, κάνει λόγο για κενά και ανακρίβειες στα στοιχεία που δίνονται για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού. Μάλιστα, κάνει λόγο για δυσαρμονία στο περιβάλλον του πρωθυπουργού και εκφράζεται η ανησυχία ότι θα ξεφύγει η κατάσταση.

Στο ρεπορτάζ τονίζεται ότι υπάρχουν δύο “στρατόπεδα” πλέον στη μάχη κατά της πανδημίας, ενώ η δυσφορία από την πλευρά Τσιόδρα και Χαρδαλιά ξεκινάει από την υποστήριξη που παρέχει ο ΕΟΔΥ, που κατά την εφημερίδα έχει μόνιμα κενά και ανακρίβειες στα στοιχεία, που ενδεχομένως να αποδειχθούν κρίσιμα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι κύρια εστία τριβής ανάμεσα στον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά από τη μία πλευρά και από την άλλη τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, είναι το μητρώο ασθενών COVID 19.

Τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα διέψευσαν χθες τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, όσο και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς και φυσικά ο ίδιος ο ΕΟΔΥ.

Στο ζήτημα αναφέρθηκε σήμερα και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

“Βρίσκομαι σήμερα εδώ γιατί θεωρώ απαράδεκτα τα κακόβουλα δημοσιεύματα. Το μόνο που πετυχαίνουν είναι να απαξιώνουν την εργασία των επιστημόνων του ΕΟΔΥ και να αμφισβητούν την εγκυρότητα των στοιχείων. Υπάρχει μόνο ένα σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων κορονοϊού. Όλοι, δημόσια και ιδιωτικά εργαστήρια καταχωρούμε στο ίδιο σύστημα” είπε σε αυστηρό τόνο.

Υπενθυμίζει ότι την εισαγγελική παρέμβαση ζήτησε ήδη από χθες ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση ζήτησε να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την πανδημία.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου