ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: «Κλείδωσε» η νέα παράταση – «Δεν ανοίγει τίποτα στις 7 Δεκεμβρίου»

lockdown-κλείδωσε-η-νέα-παράταση-δεν-ανο-811224

Η πανδημία συνεχίζει να πιέζει αφόρητα το Σύστημα Υγείας και όσο προχωράμε προς την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, κυβέρνηση και ειδικοί καλούνται να φτιάξουν τον οδικό χάρτη για τη χαλάρωση των περιορισμών μέσα στον Δεκέμβριο.

Όπως το περασμένο Πάσχα, έτσι θα εορταστούν και τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα, καθώς όπως φαίνεται το lockdown παίρνει παράταση… διαρκείας με στόχο η χώρα να βγει από το δεύτερο επιδημικό κύμα με ασφάλεια.

Με δεδομένο ότι οι επιστήμονες προειδοποιούν για μια εκ νέου επιδείνωση γρήγορα μετά το άνοιγμα κοινωνίας και οικονομίας, όπως όλα δείχνουν στις 7 Δεκεμβρίου δεν θα αρθούν κάποια μέτρα και ο κυβερνητικός σχεδιασμός μετατίθεται για τις 14 Δεκεμβρίου, ενδεχομένως και ακόμη πιο μετά, κοντά στις γιορτές.

Η επιδημία που σταθεροποιήθηκε και παρουσιάζει πτωτική τάση από την προηγούμενη εβδομάδα – χθες μάλιστα η Θεσσαλονίκη κατέγραψε μεγάλη πτώση και ήρθε… δεύτερη μετά την Αττική μετά από πολύ καιρό – πρέπει, κατά τους ειδικούς, να δείξει σημάδια σαφέστερης βελτίωσης.

Παρά τη μείωση του αριθμού των ημερήσιων διαγνώσεων που ανήλθαν στις 1.747 το Σάββατο και στις 1.193 την Κυριακή -σημειώνεται ότι τα Σαββατοκύριακα πάντα είναι λιγότερα τα κρούσματα λόγω λιγότερων τεστ που πραγματοποιούνται-, ο αριθμός των ασθενών που έχασαν τη μάχη για τη ζωή τους δεν μειώθηκε. Το Σάββατο καταγράφηκε θλιβερό «ρεκόρ» με 121 θανάτους, ενώ και χθες επιπλέον 98 ασθενείς κατέληξαν. Υπό αυτά τα δεδομένα, ο Νοέμβριος τελειώνει σήμερα διεκδικώντας τον «τίτλο» του πιο φονικού μήνα της επιδημίας στην Ελλάδα. Από το σύνολο των 2.321 θανάτων μέχρι χθες, οι 1.695 (ποσοστό 73%) καταγράφηκαν από την 1η Νοεμβρίου.

Κρίσιμη η σημερινή εβδομάδα

Η εβδομάδα που ξεκίνησε σήμερα είναι κρίσιμη, καθώς, σύμφωνα με τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και ειδικών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, θα αποτιμηθεί η επίδραση του lockdown και θα υπάρξουν ανακοινώσεις για το σχεδιασμό άρσης των μέτρων.

Δεν αποκλείεται, όμως, οι ανακοινώσεις να αφορούν απλά σε νέα παράταση της καραντίνας μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι λοιμωξιολόγοι και οι επιδημιολόγοι σημειώνουν ότι η 7η Δεκεμβρίου είναι νωρίς ακόμη και για την επαναλειτουργία των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών.

Όπως προκύπτει από πληροφορίες, εάν συνεχίσει η πτωτική πορεία στα ημερήσια κρούσματα, μεταξύ 14 και 21 Δεκεμβρίου είναι πιθανό ένα μερικό άνοιγμα, έστω κάποιων εμπορικών καταστημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σενάριο της κλειστής εστίασης και κατά τη διάρκεια των εορτών κερδίζει συνέχεια έδαφος.

Με πληροφορίες από Ελεύθερο Τύπο

Νεφέλη Σκαρλίδου

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου