Σαρώνουν τη χώρα οι καταιγίδες - Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Τελευταία ενημέρωση: 2012-02-06, 21:17:12
Σαρώνουν τη χώρα οι καταιγίδες - Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

 Πλημμύρισαν ολόκληρα χωριά

Η σοβαρή επιδείνωση του καιρού έχει ήδη ξεκινήσει με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα δυτικά και σιγά - σιγά προχωράει στα κεντρικά και τα βόρεια και το απόγευμα θα φτάσει στα νησιά του Ανατολικού Αιγαιου και αργοτερα στα Δωδεκάνησα.

Περισσότερες από 150 κλήσεις για παροχή βοήθειας δέχθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, εξαιτίας της δυνατής βροχόπτωσης που έπληξε το τελευταίο τρίωρο το λεκανοπέδιο. Ειδικότερα, το κέντρο της Πυροσβεστικής δέχθηκε 20 κλήσεις για απάντληση υδάτων από πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα και 136 για απομάκρυνση πεσμένων δένδρων και αντικειμένων, που παρασύρθηκαν από τον αέρα και εγκλωβίσθηκαν σε δρόμους, προκαλώντας προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Οι κλήσεις για βοήθεια προέρχονταν από τις περιοχές Πειραιάς, Κορυδαλλός, Μοσχάτο, Καλλιθέα, Βύρωνας, Παγκράτι και το ευρύτερο κέντρο της Αθήνας. Εξάλλου, κυκλοφοριακό κομφούζιο δημιουργήθηκε σε αρκετούς δρόμους του λεκανοπεδίου, καθώς τέθηκαν εκτός λειτουργίας φωτεινοί σηματοδότες. Επιπλέον, κλειστή και στα δύο ρεύματα είναι η οδός Πειραιώς στο ύψος της Χαμοστέρνας, εξαιτίας της μεγάλης ποσότητας βρόχινου νερού, που μετέτρεψε το οδόστρωμα σε λίμνη. Κλειστή είναι και η περιφερειακή Αιγάλεω μέχρι τα νεόκτιστα Ασπροπύργου λόγω πλημμύρας του οδοστρώματος.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων, έπειτα από απόφαση του δημάρχου, Γιώργου Καμίνη, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, που προκάλεσε η έντονη βροχόπτωση.

ΚΛΕΙΣΤΗ Η ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΠΑΤΡΩΝ ΑΠΟ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΗ

 

ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗ

Εκτεταμένα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση σε όλη τη χώρα έχει προκαλέσει η κακοκαιρία. Διακοπές ρεύματος σημειώνονται τόσο σε νησιά όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα ενώ από πλευράς ΔΕΗ έγινε γνωστό ότι επιστρατεύθηκαν όλα τα διαθέσιμα συνεργεία εργολάβων καθώς και η απογευματινή αλλά και η νυχτερινή βάρδια των τεχνικών προκειμένου να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση. Προϋπόθεση είναι βέβαια να υπάρχει πρόσβαση στο σημείο της βλάβης.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στα νησιά Τήλος, Σύμη, στο Μέτσοβο και στην Αττική στο Ίλιον, το Περιστέρι, τη Βάρη και την Ερυθραία. Οι διακοπές προκαλούνται από πτώση στύλων λόγω διάβρωσης του εδάφους ή στις περισσότερες περιπτώσεις από κλαδιά που σπάνε λόγω του δυνατού ανέμου και κόβουν τα καλώδια της ΔΕΗ.

ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΩΡΕΣ Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΘΑ ΧΤΥΠΗΣΕΙ:

- Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ - ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΚΑΙ ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΑΝΕΜΟΙ - Ν. ΑΡΚΑΔΙΑΣ - ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΚΑΙ ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΑΝΕΜΟΙ - Ν. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ - ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΑΝΕΜΟΙ - Ν. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ - ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΑΝΕΜΟΙ - Ν. ΑΧΑΙΑΣ - ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΑΝΕΜΟΙ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ - Ν. ΗΛΕΙΑΣ - ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΑΝΕΜΟΙ - Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ - ΙΣΧΥΡΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΚΑΙ ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΑΝΕΜΟΙ - Ν. ΚΥΚΛΑΔΩΝ - ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΑΝΕΜΟΙ - Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ - ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΑΝΕΜΟΙ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΗ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ - Ν. ΒΟΙΩΤΙΑΣ - ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΑΝΕΜΟΙ - Ν. ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ - ΙΣΧΥΡΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΚΑΙ ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΑΝΕΜΟΙ - Ν. ΕΥΒΟΙΑΣ - ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΑΝΕΜΟΙ - Ν. ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ - ΙΣΧΥΡΗ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ ΚΑΙ ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΑΝΕΜΟΙ - Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ - ΙΣΧΥΡΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΚΑΙ ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΑΝΕΜΟΙ - Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ - ΙΣΧΥΡΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΚΑΙ ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΑΝΕΜΟΙ - Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ - ΙΣΧΥΡΗ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ ΚΑΙ ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΑΝΕΜΟΙ - Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ- ΙΣΧΥΡΗ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ ΚΑΙ ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΑΝΕΜΟΙ - Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ- ΙΣΧΥΡΗ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ ΚΑΙ ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΑΝΕΜΟΙ - Ν. ΠΙΕΡΙΑΣ - ΙΣΧΥΡΗ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ ΚΑΙ ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΑΝΕΜΟΙ - Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ - ΙΣΧΥΡΗ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ ΚΑΙ ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΑΝΕΜΟΙ - Ν. ΓΡΕΒΕΝΩΝ - ΙΣΧΥΡΗ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ ΚΑΙ ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΑΝΕΜΟΙ - Ν. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ - ΙΣΧΥΡΗ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ ΚΑΙ ΠΑΓΕΤΟΣ - Ν. ΠΕΛΛΑΣ - ΙΣΧΥΡΗ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ ΚΑΙ ΠΑΓΕΤΟΣ - Ν. ΚΙΛΚΙΣ - ΔΡΙΜΥ ΨΥΧΟΣ - Ν. ΦΛΩΡΙΝΑΣ - ΙΣΧΥΡΗ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ ΚΑΙ ΔΡΙΜΥ ΨΥΧΟΣ - Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΑΝΕΜΟΙ - Ν. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ - ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΑΝΕΜΟΙ - Ν. ΕΒΡΟΥ - ΧΑΜΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

Σε προληπτική εκκένωση τμημάτων τεσσάρων παρέβριων χωριών προσανατολίζονται οι αρχές της περιφέρειας ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς επίκειται εισροή μεγάλων υδάτινων όγκων από τη Βουλγαρία στην ελληνική κοίτη του ποταμού Έβρου. Πρόκειται για τμήματα των χωριών Ορμένιο , Δίκαια, Νέα Βύσσα και συγκεκριμένες οικίες των Μαρασίων και της παλιάς (κάτω) Σαγήνης Ορεστιάδας.

Παράλληλα, θα υπάρχει υψηλή επιφυλακή και ετοιμότητα για ενδεχόμενη εκκένωση των χωριών Πύθιο και Πραγγί. Τα παραπάνω αποφασίστηκαν μετά από έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, που έγινε απόψε στο Διασυνοριακό Κτηνιατρικό Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων νομού Έβρου στην Ορεστιάδα.

Στην ενδεχόμενη εκκένωση αποφασίστηκε να συμμετέχουν οχήματα των δήμων, του στρατού και της αστυνομίας, ενώ στις περιοχές αυτές θα υπάρχει και έντονη παρουσία του στρατού και της ΕΜΑΚ-Πυροσβεστικής, καθώς και ομάδων διάσωσης εθελοντών για συνδρομή.

Εξάλλου, λόγω των νέων χιονοπτώσεων, που σημειώθηκαν τις πρώτες πρωϊνές ώρες στα ορεινά της Βόρειας Ελλάδας, με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων σ΄ ολόκληρο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού Φλώρινας (εκτός από το τμήμα της νέας εθνικής οδού Φλώρινας - Κοζάνης από το 29ο χιλιόμετρο, έως τα όρια των νομών), από την πόλη των Γρεβενών προς και από Βασιλίτσα, Περιβόλι, Σαμαρίνα και στους επαρχιακούς δρόμους Καστοριάς - Φλώρινας, μέσω Βιτσίου και Βίγλας.

Στο μεταξύ, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων σε επαρχιακούς δρόμους του νομού Κιλκίς, όπου το πρωί είχε σχηματιστεί παγετός στο οδόστρωμα, εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών.

Στο Αμύνταιο της Φλώρινας, ο δείκτης του θερμομέτρου στις 5 το απόγευμα κυμαινόταν στους -3 βαθμούς, ενώ 1 βαθμό είχαν τα Γρεβενά και τα Γιάννινα, 3 η Καστοριά και η Βέροια, 10 η Θεσσαλονίκη και 14 ο Βόλος.

ΤΡΙΤΗ Συνεχίζεται η κακοκαιρία με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα ανατολικά και βόρεια κυρίως στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Χιόνια θα πέσουν στα βόρειο ορεινά αλλά και χαμηλά από 200 με 300 μέτρα υψόμετρο και πάνω στη δυτική Μακεδονία, την Ηπειρο και τη Θεσσαλία. Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν δυτικοί - βορειοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ, στο βόρειο Αιγαίο βορειοανατολικοί 7 με 9 μποφόρ, στο νότιο Αιγαίο νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -3 εως 10 με 11 βαθμούς, στα κεντρικά από -3 εως 13 με 14 βαθμούς στην Καλαμάτα και τη δυτική Πελοπόννησο, ενώ στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα από 7 εως 18 βαθμούς.

ΑΤΤΙΚΗ Περιμένουμε νεφώσεις με τοπικές βροχές, ανέμους νοτιάδες 3 με 4 και τοπικά 5 μποφόρ και θερμοκρασία από 9 εως 14 βαθμούς κελσίου.

ΤΕΤΑΡΤΗ Ο καιρός θα αρχίσει να βελτιώνεται στα βορειοδυτικά με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας στην Ηπειρο, στην Κέρκυρα μέχρι και την Αιτωλοακαρνανία. Οι βροχές θα εκδηλωθούν κυρίως στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές και οι καταιγίδες θα περιοριστούν κυρίως στα νησιά αλλά τα χιόνια θα πέσουν όχι μόνο στα ορεινά αλλά και σε πεδινές περιοχές της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας κυριως στη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα. Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι ανατολικοί - βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο θα πνέουν βοριάδες 6 με 8 και τοπικά 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -5 εως 10 βαθμούς στα βόρεια, από 2 εως 13 με 14 βαθμούς στα κεντρικά και από 7 εως 13 με 14 στην Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.

ΑΤΤΙΚΗ Περιμένουμε βροχή ή χιονόνερο, βοριάδες 3 με 4 και τοπικά 5 μποφόρ και θερμοκρασία από 4 εως 10 βαθμούς κελσίου.

 

ΠΕΜΠΤΗ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Παρόμοιος θα διατηρηθεί ο καιρός καθώς περιμένουμε βροχές ή χιονόνερο σε ολόκληρη τη χώρα και κυρίως στα ανατολικά. Καλύτερος ο καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας στη δυτική Ελλάδα από την Ηγουμεντίτσα μέχρι και την Καλαμάτα και βεβαίως στα Επτάνησα οπου εκεί θα έχουμε ανατολικούς ανέμους 3 με 5 μποφορ. Στην υπόλοιπη χώρα περιμένουμε χιόνια στα βουνά, βροχές και καταιγίδες στις παραθαλάσσιες περιοχές και τα νησιά της νότιας και ανατολικής χώρας. Οι βοριάδες στο Αιγαίο θα φτάσουν τα 6 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -7 εως 8 βαθμούς, στα κεντρικά από -3 εως 12 βαθμούς και στα νησιά από 6 εως 13 βαθμούς. Η πτώση της θερμοκρασίας είναι σημαντική και οφείλεται στους βοριάδες και στο γεγονός πως επανακάμπτουν τα χιονια και το χιονόνερο που θα πλήξουν κυρίως την ανατολική και νότια χώρα.

 

ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ Μικρή εκτόνωση θα παρουσιάσει ο καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας, με βοριάδες 4 με 5 μποφόρ και τον υδράργυρο να ανεβαίνει 2 με 3 βαθμούς.

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
6
+
1
=