ΕΛΛΑΔΑ

Πέτρος Κουναλάκης: Η συγκινητική ανάρτηση της δημοσιογράφου Ξένιας για τον πατέρα της -Γιατί δεν θα γίνει κηδεία

πέτρος-κουναλάκης-η-συγκινητική-ανάρ-831355

Με μια συγκινητική ανάρτηση στα social media, η Ξένια Κουναλάκη αποχαιρέτησε και από αυτό το δημόσιο βήμα τον πατέρα της, Πέτρο Κουναλάκη, ιστορικό στέλεχος της ανανεωτικής Αριστεράς που έφυγε την Τετάρτη από τη ζωή στα 83 του χρόνια.

Όπως γράφει η γνωστή δημοσιογράφος της “Καθημερινής”, “το τέλος ήταν δύσκολο, η κατάρρευση, αργή και βασανιστική, ένας ωραίος ζωντανός άνθρωπος να εξατμίζεται σιγά σιγά αλλά θυμάμαι κάτι που μου είχε πει πολλά χρόνια πριν κι αυτό κρατάω: “έχω ζήσει τόσο ωραία ζωή που δεν με νοιάζει να πεθάνω αύριο”.

Η ανάρτηση της Ξένιας Κουναλάκη:

“Κάπως υπερβολικό που πέθανε κατά την εθνική μας εορτή και πόσο αταίριαστο για τον Πετραν. Από την άλλη θυμάμαι πάντα πως είχε γυρίσει από την ΝΥ με την κορδέλα που του είχαν περάσει στην παρέλαση της 5ης λεωφόρου, σαν Σταρ Ελλάς κάπως και τι δούλεμα του είχα ρίξει.

Αν με ρωτήσει κάποιος τι μένει αυτό θα έλεγα: η ελαφρότητα με την οποία αντιμετώπιζε τη ζωή, η έλλειψη σοβαροφάνειας μαζί όμως με μια βαθιά ακεραιότητα και την ανιδιοτέλεια, της Αριστεράς (υπάρχει; Ξερωγω, έτσι μου μάθε) να είναι ας πουμε περήφανος που είναι ο φτωχότερος βουλευτής του κοινοβουλίου, όταν δημοσιοποιήθηκαν τα πόθεν εσχες.

Πολλές φορές με ενοχλούσε όλο αυτό, περίμενα να έρθει σπίτι να μου φτιάξει μεσημεριανό κι εκείνος κάπου είχε κολλήσει γιατί “το κόμμα, ο Λεωνιδας, η Μαρία, κλπ”( δεν θυμάμαι, κατέβαζα διακόπτη). Τα γνωστά ψεύτο-τραυματακια των παιδιών των στελεχών της Αριστεράς.

Όταν πέθανε η μαμά, βρέθηκε με ένα παιδί σε εφηβεία φουλ και τα κατάφερε, νομίζω, κάναμε μποντινγκ σοβαρό, με Κανάλι 29 στα ντουζενια του, βρώμικο 89, ματσάκια τις Κυριακές και συζητήσεις περί ΠΑΣΟΚ κλπ.
Τα ίδια και αργότερα με τη Μανου, καμία φορά έκαναν μέτωπο, συνωμοσία σε βάρος μου για να φάνε μαζί τζανκ, να ξενυχτήσουν, να πούνε καφριλικια που θα με εξοργίσουν.

Μια από τις τελευταίες φορές που συναντήθηκαν, η μικρή τον τάιζε κι εκείνος ήταν σαφώς ευτυχισμένος. Κι όποτε του έλεγα το όνομα της, γελούσε πλατιά.

Το τέλος ήταν δύσκολο, η κατάρρευση, αργή και βασανιστική, ένας ωραίος ζωντανός άνθρωπος να εξατμίζεται σιγά σιγά αλλά θυμάμαι κάτι που μου είχε πει πολλά χρόνια πριν κι αυτό κρατάω: “έχω ζήσει τόσο ωραία ζωή που δεν με νοιάζει να πεθάνω αύριο”.
Πέθανε λοιπόν σήμερα, ο Πετραν κι ο τύπος που τον πρόσεχε έκλαιγε με λυγμούς γιατί λίγο πριν γίνει αυτό τον φώναξε και του είπε “σ ευχαριστώ για όλα”. Κι αυτό είναι ταιριαστό για τον μπαμπά μου.

ΥΓ. Δεν θα γίνει κηδεία, θα γίνει αποτέφρωση γιατί είχε δώσει μάχη γι’ αυτό. Επίσης μια από τις τελευταίες ειδήσεις που του είπα (εκτός από τα σκορ της ΑΕΚ και τα εσωτερικά της “Κ”, τα οποία ψοφούσε να μαθαίνει) ήταν η καταδίκη της ηγεσίας της ΧΑ, που ήταν και μια ηθική δικαίωση για τον ίδιο.”

Ποιος ήταν ο Πέτρος Κουναλάκης

Ο Πέτρος Κουναλάκης είχε γεννηθεί στο Ηράκλειο Κρήτης, το 1937. Ήταν οικονομολόγος, και είχε σπουδάσει Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου.

Υπήρξε μέλος της προδικτατορικής ΕΔΑ και του ΚΚΕ από το 1959. Στη διάρκεια της δικτατορίας εργάσθηκε στη Γερμανία και αργότερα εγκαταστάθηκε στο Παρίσι ως υπεύθυνος του Πατριωτικού Μετώπου Δυτικής Ευρώπης.

Στη διάσπαση του 1968 εντάχθηκε στο ΚΚΕ Εσωτερικού και στην συνέχεια ήταν στέλεχος της ΕΑΡ και του Συνασπισμού, από τον οποίο παραιτήθηκε το 2003, διαφωνώντας με τις θέσεις του έναντι του ΠΑΣΟΚ και της συνεργασίας των κεντροαριστερών δυνάμεων, που ο ίδιος υποστήριζε.

Ήταν προσωπικός φίλος του Λεωνίδα Κύρκου. Διετέλεσε βουλευτής του Συνασπισμού μέχρι το 2000.

ΣΥΡΙΖΑ: “Τον χαρακτήριζαν η ανιδιοτελής μαχητικότητα, η συντροφικότητα και οι θεωρητικές αναζητήσεις”

Ανακοίνωση για τον θάνατο του Πέτρου Κουναλάκη εξέδωσε το ΣΥΡΙΖΑ στην οποία αναφέρει: “Έφυγε από τη ζωή ο Πέτρος Κουναλάκης, ένας άνθρωπος που τον χαρακτήριζαν η ανιδιοτελής μαχητικότητα, η συντροφικότητα και οι θεωρητικές αναζητήσεις. Στα νεανικά του χρόνια υπήρξε μέλος της ΕΔΑ και του ΚΚΕ και συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα ως υπεύθυνος του Πατριωτικού Μετώπου Δυτικής Ευρώπης. Ο Πέτρος Κουναλάκης υπήρξε, επίσης, στέλεχος του ΚΚΕ Εσωτερικού και βουλευτής του Συνασπισμού. Από την πρώτη στιγμή έδωσε τη μάχη για την ανανέωση της αριστεράς με τόλμη και γενναιότητα στην πολιτική του σκέψη, ενώ πίστευε στην συνεργασία και συνεννόηση των προοδευτικών δυνάμεων. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τους οικείους του”.

Κίνημα Αλλαγής: Αποχαιρετούμε με θλίψη τον Πέτρο Κουναλάκη

“Αποχαιρετούμε με θλίψη τον Πέτρο Κουναλάκη, έναν σπουδαίο πολιτικό, διανοητή, αγωνιστή του αντιδικτατορικού αγώνα, αλλά και ένθερμο υποστηρικτή της συνεργασίας της ανανεωτικής Αριστεράς με το ΠΑΣΟΚ” αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής.

Επίσης, εκφράζει ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Βουλή: Συλλυπητήρια Κων. Τασούλα για τον θάνατο του Πέτρου Κουναλάκη

“Συνδύαζε τον στοχασμό με τη δράση και την αγωνιστικότητα με τη μετριοπάθεια, αναζητώντας πάντα ευρύτερες συνεργασίες και συναινέσεις”, σημειώνει για τον Πέτρο Κουναλάκη, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας.

Ο κ. Τασούλας, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του πρώην βουλευτή του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου, Πέτρου Κουναλάκη, σημειώνει:

“Ο Πέτρος Κουναλάκης υπήρξε μια ξεχωριστή προσωπικότητα της ελληνικής ανανεωτικής Αριστεράς, με μακρά και διακριτή παρουσία στο δημόσιο βίο. Πολιτικός και διανοούμενος, συνεπής στις αρχές και τις αξίες του, συνδύαζε το στοχασμό με τη δράση και την αγωνιστικότητα με τη μετριοπάθεια, αναζητώντας πάντα ευρύτερες συνεργασίες και συναινέσεις.

Στην κόρη του Ξένια Κουναλάκη και στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου”.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου