ΕΛΛΑΔΑ

Ντοκουμέντο: Η στιγμή που το φορτηγό πλοίο μόλις έχει κόψει στα δύο το «Καλλιστώ»

ντοκουμέντο-η-στιγμή-που-το-φορτηγό-πλ-831880

Συγκλονίζουν οι εικόνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από τη σύγκρουση στον Πειραιά που σημειώθηκε νωρίτερα μεταξύ του ναρκοθηρευτικού “Καλλιστώ” και του φορτηγού πλοίου “Maersk Launceston” με αποτέλεσμα το πλοίο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού να κοπεί στα δύο.

Όπως μπορείτε να δείτε και εσείς στο φωτογραφικό ντοκουμέντο που δημοσιεύει το arxipelagos.gr λίγα δευτερόλεπτα μετά τη σύγκρουση το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων έχει εμβολίσει το “Καλλιστώ” και το έχει κάνει στην κυριολεξία δύο κομμάτια. Στα αριστερά της φωτογραφίας διακρίνεται το πλωριαίο τμήμα και στα δεξιά το πρυμναίο τμήμα του ναρκοθηρευτικού, μέρος του οποίου έχει τυλιχτεί στις φλόγες.

Από την εικόνα της σύγκρουσης γίνεται εύκολα αντιληπτό πως από καθαρή τύχη δεν σημειώθηκε κάποιος θανάσιμος τραυματισμός. Αν “μπει στο ζύγι” και το μέγεθος του φορτηγού πλοίου το οποίο φτάνει σε μήκος τα 270 μέτρα, το γεγονός πως δεν βυθίστηκε όλο το πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού αλλά μόνο το το πρυμναίο τμήμα του αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο εξέτασης. Μάλιστα στις εικόνες από drone που θα δείτε παρακάτω από το σημείο της σύγκρουσης μπορείτε να διαπιστώσετε το μέγεθος της καταστροφής στο “Καλλιστώ”.

Ο σωτήριος ελιγμός του κυβερνήτη του Καλλιστώ που έσωσε το πλήρωμα

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων από τη σύγκρουση η πρύμνη του πολεμικού πλοίου κόπηκε και δίπλωσε. Μάλιστα η ζημιά που προκλήθηκε στο ναρκοθηρευτικό ήταν μεγάλη, καθώς το “Καλλιστώ” είναι κατασκευασμένο από Πλαστικό Ενισχυμένο με Υαλονήματα (GRP) προκειμένου να ελαχιστοποιεί το μαγνητικό ίχνος. Το συγκεκριμένο υλικό είναι υψηλής αντοχής αλλά δεν είναι λαμαρίνα.

Από τη σφοδρή σύγκρουση τραυματίστηκαν ελαφρά δύο άτομα του πολεμικού πλοίου, που μετέφερε συνολικά 27 άτομα, τα οποία διακομίστηκαν προληπτικά στο νοσοκομείο. Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες ο καπετάνιος του “Καλλιστώ” φαίνεται να έκανε έναν ελιγμό της τελευταίας στιγμής, που εξασφάλισε την ασφάλεια του πληρώματος και απέτρεψε τα χειρότερα. Ο κυβερνήτης του ναρκοθηρευτικού μαζί με κάποια μέλη του πληρώματος παρέμειναν στο πλοίο και μετά την σύγκρουση.

Στο φορτηγό πλοίο δεν υπήρχε πλοηγός καθώς είχε ήδη μπει σε πορεία έξω από λιμάνι ενώ για το θέμα έχει ενημερωθεί ήδη η εισαγγελική Αρχή. Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει καμία σύλληψη ενώ εξετάζεται η ταχύτητα που είχε αναπτύξει το φορτηγό πλοίο και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το ατύχημα.

Λαβωμένο αλλά σώο στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας το “Καλλιστώ”

Στο Ναύσταθμο της Σαλαμίνας βρίσκεται από το μεσημέρι το ναρκοθηρευτικό του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο μετά από σύγκρουση με το φορτηγό πλοίο που μετέφερε κοντέινερ, παρουσίασε εισροή υδάτων και ρυμουλκήθηκε από ρυμουλκό στο συγκεκριμένο σημείο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος πλωτάρχη Νίκου Κοκκάλα για το ναυτικό ατύχημα ανοιχτά της Ψυτάλλειας ανέφερε ότι μετά τη σύγκρουση οργανώθηκε άμεσα επιχείρηση διάσωσης των μελών του πληρώματος του ναρκοθηρευτικού από τρία περιπολικά σκάφη του Λιμενικού, δύο αντιρρυπαντικά, ομάδα Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών, πλοίο και ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού και τέσσερα ρυμουλκά.

Όπως ανέφερε ο κ.Κοκκάλας τα μέλη του πληρώματος περισυνελέγησαν από περιπολικό σκάφος του Λιμενικού και πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ οι δύο τραυματίες εκ των μελών του πληρώματος του ναρκοθηρευτικού μεταφέρθηκαν στο λιμένα Πειραιά με σκάφος, παρελήφθησαν από ασθενοφόρο όχημα και μεταφέρθηκαν στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Ελεγχόμενη η θαλάσσια ρύπανση που προκλήθηκε

Στο σημείο όπου σημειώθηκε η σύγκρουση προκλήθηκε μικρή θαλάσσια ρύπανση κυρίως από τις μικρές ποσότητες συντριμμιών του πολεμικού πλοίου και μικρής ποσότητας καυσίμων που διέρρευσε.

Ιδιωτικά σκάφη αντιρρυπαντικής εταιρείας με πλωτό φράγμα πραγματοποίησαν έλξη των συγκεκριμένων υλικών και των καυσίμων προκειμένου να τα συγκεντρώσουν και να τα απομακρύνουν.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου