ΕΛΛΑΔΑ

«Βούλιαξε» η Κρήτη -Έπεσε ταβάνι στο αεροδρόμιο Ηρακλείου

βούλιαξε-η-κρήτη-έπεσε-ταβάνι-στο-αε-836449

Δύσκολη ήταν η νύχτα που πέρασε για την Κρήτη, με τους δρόμους να μετατρέπονται σε ποτάμια αλλά και σπίτια να πλημμυρίζουν. Η κίνηση γίνεται με δυσκολία σε πολλές περιοχές του Ηρακλείου, ενώ σε κάποιες άλλες παρουσιάστηκαν προβλήματα ηλεκτροδότησης.

Επί ποδός εξακολουθεί να βρίσκεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Από το βράδυ της Τρίτης έως και αυτή την ώρα η Πυροσβεστική έχει δεχτεί δεκάδες κλήσεις για απάντληση υδάτων σε υπόγεια και ισόγεια σπιτιών.

Το πρωί έχει βρει τους κατοίκους να “μετρούν” ζημιές.

Πιο αναλυτικά:

Σοβαρά προβλήματα καταγράφηκαν στην περιοχή της Ν.Αλικαρνασσού με νερά να πλημμυρίζουν κτίρια αλλά και δρόμους να μετατρέπονται σε ποτάμια. Χαρακτηριστικό της έντασης των φαινομένων και της δύσκολης κατάστασης, η οδός Νικ. Πλαστήρα στην Ν.Αλικαρνασσό που μετατράπηκε σε ορμητικό ποτάμι.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο παραλιακός δρόμος από το τελωνείο ως την κεντρική είσοδο του λιμανιού ήταν αδιάβατος, ενώ σε ποτάμι μετατράπηκε και ο δρόμος από το αεροδρόμιο προς τη Ν.Αλικαρνασσό αλλά και η Λεωφόρος Κνωσού στο ύψος της πρώην Στάνης.

Στην οδό Αρκονήσου αρκετά σπίτια πλημμύρισαν με τους κατοίκους να βρίσκονται σε απόγνωση.

Προβλήματα και στο Ρέθυμνο

Η έντονη βροχόπτωση δημιούργησε προβλήματα και στο Ρέθυμνο. Τα φρεάτια δεν μπόρεσαν να απορροφήσουν τον μεγάλο όγκο των νερών και η Πυροσβεστική δέχτηκε πληθώρα κλήσεων για άντληση υδάτων. Επίσης υπήρξε και υπερχείλιση αγωγών από την πίεση που έχει δεχτεί όλο το δίκτυο από τα όμβρια ύδατα.

Στον ΒΟΑΚ η κίνηση των οχημάτων γίνεται κανονικά με την τροχαία τμήματος ΒΟΑΚ να βρίσκεται σε εγρήγορση.

Σοβαρά προβλήματα στο Ηράκλειο, ζημιές στο αεροδρόμιο

Από την σφοδρή κακοκαιρία δεν γλίτωσε και το αεροδρόμιο του Ηρακλείου. Στο “Ν. Καζαντζάκης” έπεσε μέρος από το ταβάνι, με αποτέλεσμα μία αίθουσα να μπάζει νερά.

Σε απόγνωση οι ελαιοπαραγωγοί – Τεράστιες καταστροφές από την κακοκαιρία

Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές ιδιαίτερα σε ελαιοκαλλιέργειες λόγω της έντονης χαλαζόπτωσης με τους παραγωγούς να βρίσκονται σε απόγνωση.

Η παραγωγή καταστράφηκε ολοσχερώς και τις επόμενες μέρες αναμένονται συνεργεία του ΕΛΓΑ να κάνουν αυτοψία και να καταγράψουν το μέγεθος της καταστροφής.

Ρεκόρ κεραυνών

Στο διάστημα της κακοκαιρίας, καταγράφηκε ρεκόρ κεραυνών στην Κρήτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του meteo.gr από σύστημα ανίχνευσης ηλεκτρικών εκκενώσεων ZEUS, συνολικά καταγράφηκαν 3.800 κεραυνοί, με τον όγκο βροχής κυρίως στο Νομό Χανίων, να είναι πολύ υψηλός.

Θα συνεχιστεί η κακοκαιρία και την Πέμπτη

Μέχρι την Πέμπτη θα συνεχιστούν οι έντονες βροχοπτώσεις στην Κρήτη σύμφωνα με τους μετεωρολόγους Στρατή Βουγιούκα και Κώστα Λαγουβάρδο.
Όπως αναφέρουν, μέχρι την Πέμπτη θα επικρατήσουν χαμηλές θερμοκρασίες στα ανώτερα στρώματα της τροπόσφαιρας, οι οποίες στο χάρτη που ακολουθεί έχουν τη μορφή ψυχρής λίμνης, θα ευνοήσουν την εκδήλωση ισχυρών βροχοπτώσεων και καταιγίδων που κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, στα ανατολικά και κυρίως στα νότια ηπειρωτικά και θαλάσσια τμήματα της χώρας.

Επισημαίνεται ότι στην Κρήτη θα πέσουν μεγάλες ποσότητες βροχής – ικανές να δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα – ως αποτέλεσμα του συνδυασμού της ψυχρής λίμνης, με το βόρειο ρεύμα στο Αιγαίο και την τοπογραφία του νησιού. Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί αποτυπώνονται τα εκτιμώμενα αθροιστικά ύψη βροχόπτωσης έως τις μεσημεριανές ώρες της Πέμπτης 22/10.

Πηγή: thetoc.gr, Cretalive.gr Cretapost.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου