ΕΛΛΑΔΑ

Ενημέρωση για τον κορονοϊό από τους Χαρδαλιά & Μαγιορκίνη

ενημέρωση-για-τον-κορονοϊό-από-τους-χα-836931

Η ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας με τον Νίκο Χαρδαλιά και τον Γκίκα Μαγιορκίνη για το νέο κορονοϊό, την πορεία της νόσου CoViD-19 και τα μέτρα για τον έλεγχο της πανδημίας.

Γκ. Μαγιορκίνης: Έκκληση στην ηλικιακή ομάδα 18-40 ετών για τήρηση των μέτρων

Με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για 667 νέα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας και οκτώ ακόμα θανάτους άρχισε την Τρίτη την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής, το κρίσιμο σημείο του συστήματος υγείας παραμένει σε σχετικά υψηλά επίπεδα, καθώς οι διασωληνωμένοι ανέρχονται συνολικά σε 87.

Ο κ. Μαγιορκίνης επεσήμανε πως τις τελευταίες ημέρες, το πρώτο χαρακτηριστικό είναι ότι επιδημιολογική αύξηση καθοδηγείται από την ηλικιακή ομάδα 18-39 ετών σε ποσοστό 60-70% περισσότερο από το αναμενόμενο.

Η ηλικιακή ομάδα αυτή φαίνεται να είναι ενισχυμένη κατά περίπου 10-20% τις τελευταίες ημέρες ως προς τη συμμετοχή της στην επιδημία.

Το δεύτερο χαρακτηριστικό των τελευταίων ημερών είναι ότι υπάρχουν αρκετές εστίες μετάδοσης εκτός Αττικής που αφορούν αρκετά περισσότερο από το 50% των λοιμώξεων που καταγράφονται.

Από τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες, επίσης αυξημένη συμμετοχή στην επιδημική δυναμική φαίνεται να έχει τους τελευταίους δύο μήνες η ομάδα των 40-64 ετών με ποσοστό μέχρι και 30% μεγαλύτερο από το αναμενόμενο.

Παρ’ όλα αυτά, την τελευταία εβδομάδα φαίνεται να μειώνεται το ποσοστό της συμμετοχής της στην επιδημία, υπέρ της ηλικιακής ομάδας των 18-39 ετών.

Η ηλικιακή ομάδα 1-18 ετών παραμένει σε ποσοστό 40-50% χαμηλότερο από το αναμενόμενο και η ομάδα άνω των 65 ετών να βρίσκεται μεσοσταθμικά σε 40% χαμηλότερη συμμετοχή από την αναμενόμενη.

Με βάση την επιδημιολογική εικόνα της χώρας απευθύνουμε ειδική έκκληση στα άτομα 18-40 ετών να προσέχουν ιδιαίτερα, να χρησιμοποιούν τη μάσκα και να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό με όσους δεν ανήκουν στον στενό κύκλο τους, υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Αναφερόμενος στα όσα λέγονται για την ομάδα αίματος 0, τόνισε ότι οι άνθρωποι που έχουν αυτή την ομάδα αίματος δεν είναι άτρωτοι στον κορονοϊό. Επιπλέον, έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στους καπνιστές, σημειώνοντας πως διατρέχουν δύο φορές υψηλότερο κίνδυνο για βαριά νόσο και τους κάλεσε να απέχουν από τη συνήθεια του καπνίσματος αυτή την περίοδο.

Ν. Χαρδαλιάς: Ας κάνουμε αυτό που πρέπει κανείς δεν θέλει lockdown

Να κάνουμε αυτό που πρέπει, να τηρήσουμε τα μέτρα γιατί κανένας δεν θέλει ένα lockdown, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς στην τακτική ενημέρωση για την πορεία της Covid-19 στην Ελλάδα.

Ο υφυπουργός απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους των Ιωαννίνων, της Θεσσαλονίκης και της Καστοριάς να είναι σε πλήρη εγρήγορση και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς παρατηρείται ιδιαίτερα αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο και πρόσθεσε ότι η κατάσταση παραμένει κρίσιμα σταθερή και στην Αττική.

Το επιδημιολογικό φορτίο στις περιοχές των Ιωαννίνων, της Θεσσαλονίκης και της Καστοριάς θα αξιολογηθεί από την ειδική επιτροπή επιδημιολόγων του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας την Τετάρτη στις 17:00.

Τέλος ο κ. Χαρδαλιάς ενημέρωσε ότι θα μεταβεί την Τετάρτη στην Καστοριά για να συμμετέχει στις 13:00 σε σύσκεψη με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, τον αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς και τους 3 δημάρχους της περιοχής, ενώ την Πέμπτη θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη όπου στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί αντίστοιχη σύσκεψη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου