ΕΛΛΑΔΑ

Υπόθεση σωματεμπορίας στη Ρόδο: «Αν πας να δραπετεύσεις, θα σε σκοτώσω»

υπόθεση-σωματεμπορίας-στη-ρόδο-αν-πα-837184

Ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Ρόδου αναβίωσαν μνήμες από τη μεγάλη υπόθεση σωματεμπορίας που εξιχνιάστηκε τον Αύγουστο του 2015 από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ρόδου, μετά από καταγγελίες μίας νεαρής 22χρονης Ρωσίδας.

Το protothema.gr αποκαλύπτει σήμερα τις άγνωστες λεπτομέρειες της υπόθεσης. Σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου ο ένας από τους κατηγορούμενους απειλούσε την καλλονή πως θα την σκοτώσει ή θα την «αφήσει φυτό» αν προσπαθούσε να δραπετεύσει ή να ειδοποιήσει τις αρχές! Οι δύο από τους πέντε εμπλεκόμενους, σύμφωνα με απόφαση του δικαστηρίου, κρίθηκαν ένοχοι.

Το χρονικό της υπόθεσης

Όλα ξεκίνησαν όταν η τότε 22χρονη Ρωσίδα κατήγγειλε την σωματεμπορία. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της τότε στην αστυνομία ένας 52χρονος την παρέλαβε όταν έφτασε στη Ρόδο και της αφαίρεσε έγγραφα και τα διαβατήριά της. Σύμφωνα με την τότε καταγγελία της την… πίεζε στο να εκδίδεται έναντι αμοιβής σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ παράλληλα φέρεται να την βίασε και δύο τουλάχιστον φορές. Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Ρόδου συνέλαβαν τότε την 52χρονη σύζυγός του, μία 32χρονη Ουκρανή η οποία είχε την ευθύνη να «προσέχει» την Ρωσίδα κατά τη διάρκεια της εργασίας της και όταν απουσίαζε από το σπίτι όπου διέμεναν ο 52χρονος, μία 21χρονη Ελληνίδα που είχε παρόμοιο ρόλο με την Ουκρανή καθώς και ένα 45χρονος ιδιοκτήτης καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος στο νησί. Το δικαστήριο κάνοντας δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς των συνηγόρων υπεράσπισης κ.κ. Δημήτρη Τσοβόλα, Μαρίας Μανώλακα, Στέφανου Καψάλη και Άκη Δημητριάδη, απάλλαξε από κάθε κατηγορία την 57χρονη σύζυγο, την 37χρονη Ουκρανή και τον 50χρονο ιδιοκτήτη καταστήματος, ενώ έκρινε ένοχους τον 57χρονο από τη Χαλκίδα στον οποίο και επέβαλε ποινή φυλάκισης 3 ετών με τριετή αναστολή και την 26χρονη Ελληνίδα η οποία καταδικάστηκε σε φυλάκιση έξι μηνών με τριετή αναστολή.

Το Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου

Το «protothema» δημοσιεύει σήμερα το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου, στο οποίο αναφέρονται τα εξής, βάσει της αξιολόγησης του αποδεικτικού υλικού που συγκεντρώθηκε κατά τη διάρκεια της κύριας ανάκρισης και της αυτεπάγγελτης αστυνομικής προανάκρισης: «Η … υπήκοος Ρωσίας, γεννηθείς στις 31-12-1993, χορεύτρια στο επάγγελμα, κατά την προσπάθειά της να επιτύχει μία καλύτερη επαγγελματική σταδιοδρομία και να βελτιώσει τους όρους ζωής της αναζήτησε την φίλη της ονόματι … που είχε φύγει από τη Ρωσία για τον ίδιο λόγο. Εκείνη με τη σειρά της την έφερε σε επαφή με τον πρώτο κατηγορούμενο, γνωστό στις αρχές ως διακινητή αλλοδαπών γυναικών σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, με σκοπό τη γενετήσια εκμετάλλευσή τους. Ο πρώτος κατηγορούμενος, παρέπεμψε την παθούσα σε κάποιον συνεργάτη του, ονόματι … Ρωσοπόντιο και κάτοικο της Ρωσίας, ώστε ο τελευταίος να την εφοδιάσει με έξοδα του … με τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα και τη VISA».

Στο Βούλευμα επισημαίνεται ακόμη πως «κατά την άφιξή της στην Ρόδο την υποδέχτηκαν και την παρέλαβαν από το αεροδρόμιο. Μετά από μία σύντομη στάση και ξενάγηση της εγκαλούσας στο πολυτελές διαμέρισμα που μίσθωνε ο …, την οδήγησαν στο παρακάτω κατάστημα με σκοπό να της γνωστοποιήσουν τον πραγματικό λόγο άφιξής της και εκεί ο πέμπτος κατηγορούμενος δέχτηκε να την απασχολεί μόνο υπό τον όρο όχι μόνο να κάνει κονσομασιόν ενδεδυμένη προκλητικά και κάνοντας παρέα σε πελάτες αυξάνοντας την κατανάλωση του καταστήματος, αλλά οπωσδήποτε να ενδίδει στις σεξουαλικές ορέξεις έναντι αμοιβών». Σύμφωνα με την καταγγελία ο πρώτος κατηγορούμενος «είχε δημιουργήσει ένα τέτοιο τρομοκρατικό καθεστώς στο περιβάλλον που διαβιούσε που ακόμη και η σκέψη να δραπετεύσει δεν μπορούσε να διαπεράσει από το μυαλό της, καθώς ο … της είχε υφαρπάξει και παρακρατούσε όλα της τα ταξιδιωτικά έγγραφα και έγγραφα ταυτότητας».

Τονίζεται ακόμη πως «την απειλούσε ότι αν τολμήσει να φύγει ή να ειδοποιήσει τον οποιονδήποτε θα τη σκότωνε ή θα έμενε φυτό όπως και άλλες κοπέλες που στο παρελθόν δεν είχαν υπακούσει στον πρώτο κατηγορούμενο».

Η απολογία του ενός εκ των κατηγορουμένων

Όταν οι ανακριτικές αρχές ρώτησαν τον κατηγορούμενο ως εγκέφαλο της υπόθεσης πώς γνώρισε την καταγγέλλουσα Ρωσίδα εκείνος είπε αρχικά: «Την γνώρισα μέσω ενός φιλικού κοινού ζευγαριού που μένει στη Μόσχα. Με πήραν τηλέφωνο και μου είπαν πως μία φίλης της γυναίκας που δούλευαν παλιά στην Ταϊλάνδη κάνοντας κονσομασιόν και στριπτιζ είχε πρόβλημα στη Ρωσία. Ρωτώντας τι πρόβλημα έχει μου είπαν ότι έχει πρόβλημα γιατί χρωστά στις Τράπεζες. Εγώ δέχτηκα να την φιλοξενήσω. Έβγαλε μόνη της βίζα και όλες τις διατυπώσεις για να έλθει στην Ελλάδα. Η φίλη της έστειλε μία φωτογραφία της για να την αναγνωρίσω». Ο κατηγορούμενος, ο οποίος ανέφερε πως ήταν αθώος και πως δεν αποδεχόταν τις κατηγορίες είπε ακόμη πως: «Μου ανέφερε δε πως όλο της το κορμί είναι γεμάτο τατουάζ και θα την αναγνωρίσω εύκολα. Μιλούσε με κάποιον στην Αθήνα και με παρακάλεσε να της βρω δουλειά και της είπα πως χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα και ασφάλιση στο ΙΚΑ κανείς δεν θα σε προσλάβει. Την πήγα να της δείξω κάποια μαγαζιά που ενδιαφερόταν να δουλέψει ως χορεύτρια και τα οποία μαγαζιά εγώ γνώριζα αλλά με τους μαγαζάτορες δεν είχαμε κάποια επαγγελματική σχέση. Η Ρόδος είναι μικρή και τους γνώριζα. Θα χόρευε και θα έκανε κονσομασιόν από ότι μου είπε η ίδια. Δεν γνώριζα κάτι για ερωτική συνεύρεση με πελάτες». Ο ίδιος παράλληλα τότε στον ανακριτή αρνήθηκε πως είχε οποιαδήποτε ερωτική επαφή μαζί της, εκούσια ή ακούσια.

[protothema.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου