ΕΛΛΑΔΑ

Λοβέρδος: Ο έλεγχος θα γίνεται κάθε μήνα!

λοβέρδος-ο-έλεγχος-θα-γίνεται-κάθε-μήν-384275

«Κλείδωσε» ο προϋπολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης: τα ασφαλιστικά ταμεία θα διαθέσουν το έτος 2012 για φάρμακα το ποσό των 2,9 δισ. ευρώ. «Δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ παραπάνω. Ό,τι είναι παραπάνω από αυτό το ποσό είναι κακοδιοίκηση», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος, κατά την ανακοίνωση του προϋπολογισμού για τα φάρμακα, που έγινε από κοινού με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, η φαρμακευτική δαπάνη των ταμείων δεν μπορεί να υπερβαίνει μηνιαίως τα 240 εκατ. ευρώ. «Ο προϋπολογισμός θα ελέγχεται κάθε μήνα. Με τον τρόπο αυτό δεν θα υπάρχει προκλητή ζήτηση και υπερ-συνταγογράφηση», εξήγησε ο υπουργός Υγείας, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι το υπουργείο Υγείας δεν μελετά τη λήψη επιπλέον μέτρων για τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης, όπως είναι π.χ. η μεγαλύτερη συμμετοχή των ασφαλισμένων.

Εξαίροντας την καθοριστική, όπως την χαρακτήρισε, συμβολή του υπουργείου Υγείας στο δημοσιονομικό αγώνα που δίνει η χώρα, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι το αίτημα της Τρόικας ήταν η φαρμακευτική δαπάνη να μην υπερβαίνει το 1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ). Με βάση το ποσοστό αυτό, δηλαδή η δαπάνη έπρεπε να είναι 2,2 δισ. ευρώ, ποσό σχεδόν υποδιπλάσιο της φαρμακευτικής δαπάνης για το έτος 2011, που διατέθηκαν για φάρμακα 3,9 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους υπουργούς Οικονομικών και Υγείας, η Τρόικα ζήτησε επίσης να γίνεται συνταγογράφηση φαρμάκων με βάση τη δραστική τους ουσία και όχι την εμπορική ονομασία τους, προκειμένου έτσι να μειωθεί ο όγκος της συνταγογράφησης. Ωστόσο, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αντιπρότεινε το μέτρο της καθιέρωσης έκπτωσης (rebate) φαρμακοποιών, φαρμακαποθηκών και φαρμακευτικών εταιριών προς τα ασφαλιστικά ταμεία ανά τρίμηνο ώστε να ελέγχεται σε τακτά διαστήματα η κατάσταση στη φαρμακευτική αγορά.

www.protothema.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου