ΕΛΛΑΔΑ

Διάβημα στην Τουρκία για το “καψόνι“ στον Δένδια- Φταίει ένας υπάλληλος… απαντά η Άγκυρα

διάβημα-στην-τουρκία-για-το-καψόνι-σ-840248

Τα όσα συνέβησαν χθες Τετάρτη με το κυβερνητικό αεροσκάφος που μετέφερε τον Νίκο Δένδια στην Αθήνα και το “καψόνι” της Τουρκίας, οδήγησαν την ελληνική κυβέρνηση να κάνει διάβημα στην Αγκυρα. Σημειώνεται ότι οι Τούρκοι αρνήθηκαν επί 20 λεπτά στο αεροσκάφος που μετέφερε τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών άδεια να πετάξει πάνω από την Τουρκία, με αποτέλεσμα το αεροσκάφος να κόβει βόλτες για 20 λεπτά μέχρι να δεήσουν οι Τούρκοι να δώσουν το πράσινο φώς.

Η Αθήνα ζήτησε εξηγήσεις και έκανε διάβημα στην Τουρκία αλλά οι εξηγήσεις που δόθηκαν ήταν παιδαριώδεις. Για όλα φταίει η γραφειοκρατία και ένας αμελής υπάλληλος απάντησε με υποκρισία το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η εντολή να καταθέσει διάβημα διαμαρτυρίας δόθηκε στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα και κατατέθηκε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται πως το αεροσκάφος μετέφερε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια από τη Βαγδάτη στην Αθήνα.

Όμως, σύμφωνα πάντα με διπλωματικές πηγές, η τουρκική πλευρά, με πρωτοβουλία της, παρείχε εξηγήσεις στην πρεσβεία μας στην Άγκυρα, πριν το διάβημα, αποδίδοντας το περιστατικό σε τεχνικό λάθος της αρμόδιας τουρκικής υπηρεσίας.

Η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα θα επανέλθει, προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν θα επαναληφθεί ανάλογο περιστατικό.

Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί βλάβη στο κυβερνητικό αεροσκάφος, εξαιτίας της οποίας αναβλήθηκε η επίσκεψη στο Ερμπίλ του ιρακινού Κουρδιστάν.

Το πρωτόγνωρο περιστατικό έγινε γνωστό από την ΕΡΤ την Πέμπτη το πρωί. Όπως μετέδωσε δημοσιογράφος της δημόσιας τηλεόρασης, οι Τούρκοι κράτησαν το βράδυ της Τετάρτης για 20 λεπτά στον αέρα το κυβερνητικό αεροσκάφος της Ελλάδας πάνω από τα σύνορα Τουρκίας-Ιράκ, καθώς αρνούνταν να χορηγήσουν άδεια υπερπτήσης στο σκάφος.

Το αεροπλάνο είχε απογειωθεί από το Ιράκ, όπου ο Νίκος Δένδιας και η ελληνική αντιπροσωπεία πραγματοποίησαν επίσκεψη. Στο αεροπλάνο βρισκόταν και ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης.

Δείτε τους κύκλους που έκανε το κυβερνητικό αεροσκάφος:

Η Τουρκία αρνήθηκε να δώσει άδεια υπερπτήσης

Ειδικότερα, το σκάφος “Νεφέλη” είχε αναχωρήσει από το Ιράκ μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην περιοχή. Οι τουρκικές αρχές ειδοποιήθηκαν για τη VIP πτήση και έδωσαν έγκριση την οποία ωστόσο απέσυραν καθώς προσέγγιζε στα σύνορα. Ξεκίνησε έντονη διπλωματική επικοινωνία και το αεροσκάφος υποχρεώθηκε να χαμηλώσει ύψος και να κάνει κύκλους μέχρι να διευθετηθεί το θέμα.

Μετά απο έντονη επικοινωνία οι τουρκικές αρχές έδωσαν αδεια και το αεροσκάφος έφθασε στο στρατιωτικό αεροδρομιο της Ελευσίνας με σημαντική καθυστέρηση.

Την ώρα που το κυβερνητικό αεροσκάφος βρισκόταν πάνω από τη Μοσούλη -στα σύνορα Τουρκίας και Ιράκ- αρνήθηκαν να δώσουν την άδεια υπερπτήσης.

Η κίνηση αυτή από τις τουρκικές Αρχές ανάγκασε το κυβερνητικό αεροσκάφος να κάνει κύκλους για 20 λεπτά. Τελικά, έδωσαν άδεια προκειμένου να συνεχίσει το κυβερνητικό αεροσκάφος, περνώντας πάνω από το Ντιγιάρμπακιρ.

Σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά από την ελληνική πλευρά, τα καύσιμα δεν επαρκούσαν για να φτάσει το αεροπλάνο στην Αθήνα, εάν συνεχιζόταν αυτό το θρίλερ.

Δένδιας: Κάθε κρίση στην περιοχή έχει έναν κοινό παρονομαστή, την Τουρκία

Νωρίτερα, ο κ. Δένδιας, στον προσωπικό λογαρισμό του στο twitter, έκανε γνωστό ότι η τουρκική προκλητικότητα ήταν εντός της ατζέντας των συνομιλιών που είχε στο Ιρακ:

Είναι περισσότερο από ποτέ εμφανές ότι η Τουρκία ενεργεί ως παράγοντας διατάραξης της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Ουσιαστικά, κάθε κρίση, κάθε προβληματική κατάσταση στην περιοχή, έχει έναν κοινό παρονομαστή: την Τουρκία“, ανέφερε σε ένα από το tweet του, σημειώνοντας παράλληλα ότι ενημέρωσε για τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, καθώς και για την απόφασή της να ανοίξει το παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων στο κατεχόμενο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η ενόχληση της Άγκυρας λόγω της επίσκεψης Δένδια στο Ιράκ

Η Άγκυρα φέρεται να έχει ενοχληθεί πολύ από την επίσκεψη Δένδια στο Ιράκ και αυτό έχει αποτυπωθεί από την έκτακτη πρόσκληση του Ιρακινού σιίτη πρωθυπουργού στην Άγκυρα από τον Τούρκο πρέσβη στη Βαγδάτη, λίγο πριν την επίσκεψη του κ. Δένδια.

Το θέμα θα τεθεί και από την ελληνική αντιπροσωπεία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ αναμένεται να γίνει και διάβημα.

Διστάζει η Ευρώπη για κυρώσεις στην Τουρκία, η Αθήνα πιέζει

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα και αναπτύσσονται συνεχώς στην ανατολική Μεσόγειο με στόχο να μην επιτρέψουν την διέλευση των τουρκικών πλοίων εντός της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης, δηλαδή εντός των 6 ναυτικών μιλίων. “Θα κάνουμε ότι χρειαστεί” απαντά η κυβέρνηση.

Ωαστόσο, ουδείς ξεχνά πως πέρασαν μόλις δύο εβδομάδες από την προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής και τις αυστηρές προειδοποιήσεις στην Τουρκία. Οι “27” επιστρέφουν σήμερα στις Βρυξέλλες με την εικόνα να είναι σαφώς χειρότερη σε σχέση με εκείνη που ήταν πριν από δεκαπέντε ημέρες.

Το “Oruc Reis” επέστρεψε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, το πλωτό γεωτρύπανο “Kanuni” οδεύει προς την Μεσόγειο, το Μπαρμπαρός κάνει έρευνες εντός κυπριακής ΑΟΖ ενώ ο Ταγίπ Ερνογάν ανακοίνωσε το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής στα Βαρώσια, τορπιλίζοντας για μία ακόμη φορά τις προσπάθειες διαλόγου με την Αθήνα.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου