ΕΛΛΑΔΑ

“Ασυλία” με άνωθεν παρέμβαση

ασυλία-με-άνωθεν-παρέμβαση-384729

Μια πολύ περίεργη ιστορία η οποία χρήζει απαντήσεων και ενδυναμώνει την άποψη που κυριαρχεί στην κοινή γνώμη, ότι δηλαδή οι Οικονομικές Αρχές προχωρούν σε συλλήψεις οφειλετών του Δημοσίου οι οποίοι βρίσκονται σε… αδύναμη θέση, αφήνοντας στο απυρόβλητο τους ισχυρούς άνδρες του συστήματος που μπορεί να οφείλουν ακόμη μεγαλύτερα ποσά, αποκαλύπτει σήμερα η zougla.gr.

Πρωταγωνιστής είναι ο πρώην πανίσχυρος μιντιάρχης και διευθύνων σύμβουλος του Άλτερ, Κώστας Γιαννίκος, ο οποίος, από έγγραφα-ντοκουμέντα τα οποία παρουσιάζουμε, αποκαλύπτεται ότι έχαιρε «ασυλίας» από τις εισαγγελικές Αρχές την περίοδο που ο πολύπαθος τηλεοπτικός σταθμός ήταν σε λειτουργία.

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011: Στο κανάλι του Μπουρναζίου οι εργαζόμενοι πίνουν την τελευταία πικρή σταγόνα της κοροϊδίας των κ.κ. Γιαννίκου και Κουρή. Εξακολουθούν και βγάζουν -όμως- κανονικά το πρόγραμμα με την προσδοκία ότι η εργοδοσία θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και ότι θα καταβάλλει ένα μέρος των δεδουλευμένων. Επικρατεί αναβρασμός…

Λίγα χιλιόμετρα μακριά στην «έδρα» του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) επικρατεί ένας άλλου είδους αναβρασμός. Οι άνδρες του Σώματος έχουν συλλέξει όλα τα στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι ο ένας εκ των ισχυρών ανδρών του Άλτερ, Κώστας Γιαννίκος, δεν έχει υποβάλλει ΦΠΑ προς το ελληνικό Δημόσιο το οποίο (μόνο για το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2011) φθάνει το 1.286.010 ευρώ. Το αδίκημα που έχει διαπραχθεί είναι κακουργηματικού χαρακτήρα, καθώς η οφειλή ξεπερνάει τα 75.000 ευρώ. Ετοιμάζεται επιχείρηση σύλληψης του εκδότη με επικεφαλής εισαγγελικό λειτουργό.

Το έγγραφο Πεπόνη που «μπλόκαρε» τη διαδικασία

Την επόμενη ημέρα, Παρασκευή 4 Νοεμβρίου, τα πάντα είναι έτοιμα για την μεγάλη σύλληψη. Ένα έγγραφο όμως, «παγώνει» τις εξελίξεις. Αποστέλλεται από τον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, κ. Γρηγόρη Πεπόνη και έχει ως αποδέκτες τους άνδρες του ΣΔΟΕ. Τα όσα αναφέρονται στη δεύτερη παράγραφο του προκαλούν δυσθυμία στους συμμετέχοντες της επιχείρησης, όπως τουλάχιστον επισημαίνουν άνθρωποι που ήταν παρόντες.

Ο οικονομικός εισαγγελέας λέει: «Το θιγόμενο με το ως άνω σχετικό ζήτημα, χρήζει ειδικοτέρου νομικού προβληματισμού, εκ παραλλήλου και εν συσχετισμώ με τη διάταξη του άρθρου 12 του Νόμου 4013/2011 και του άρθρου 106 παρ 3 περί του πτωχευτικού κώδικα».

Δείτε το έγγραφο (κάτω στις φωτογραφίες)

Για όσους, λοιπόν, δεν είναι γνώστες της νομικής επιστήμης ο εισαγγελικός λειτουργός εμφανίζεται να προβληματίζεται σχετικά από το αν η εταιρεία και ο διευθύνων σύμβουλός της προστατεύονται ή όχι από τη στιγμή που έχουν κάνει αίτηση για υπαγωγή στο περιβόητο άρθρο 99! Αυτός ήταν άλλωστε και ο βασικός υπερασπιστικός ισχυρισμός του κατηγορούμενου Γιαννίκου, λίγο καιρό αργότερα, όταν συνελήφθη. Υπενθυμίζουμε ότι και ο μόδιστρος Λάκης Γαβαλάς ο οποίος συνελήφθη τρις και τελικά κατέληξε στη φυλακή έχει ζητήσει ένταξη των εταιρειών του στο άρθρο 99. Τι λοιπόν συνέβη με την περίπτωση του Κώστα Γιαννίκου; Για ποιο λόγο μπλόκαραν οι διαδικασίες; Πριν ξετυλίξουμε το ρεπορτάζ, ας σταθούμε σε μια άλλη περίπτωση: Εκείνη του Θέμου Αναστασιάδη.

Άλλη μία περαιτέρω διερεύνηση

Όπως έχει αποκαλύψει η zougla.gr η υπόθεση με τα 5.5 εκ. ευρώ του εκδότη του «Πρώτου Θέματος» έχει περαιωθεί από τις εισαγγελικές Αρχές από το περασμένο καλοκαίρι. Διαβιβάσθηκε από την εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών στον αναπληρωτή Οικονομικό Εισαγγελέα, κ. Σπύρο Μουζακίτη. Έχρηζε και εκείνη περαιτέρω διερεύνησης καθώς ο εισαγγελικός λειτουργός θεώρησε σκόπιμο να ληφθούν επί μέρους μαρτυρικές καταθέσεις και δη από την πρωταγωνίστρια του σκανδάλου Ζαχόπουλου, Ευδοκία Τσέκου. Έτσι λοιπόν επέστρεψε πίσω το φάκελο στους εισαγγελείς του πρώτου βαθμού. Τι κοινό μπορεί να έχουν οι δυο υποθέσεις; «Μα τα πρόσωπα τα οποία θίγονταν μπορούσαν να εκφέρουν δημόσιο λόγο», σχολιάζει ένας έμπειρος παρατηρητής. Μπορούν όμως οι Οικονομικές Αρχές να κρίνουν (εάν αυτό φυσικά συνέβη) βάσει της «δύναμης» κάποιου; Προφανώς και όχι.

Σύλληψη εκ των υστέρων

Από την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου οι εργαζόμενοι στον τηλεοπτικό σταθμό Άλτερ προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας. Λίγο καιρό αργότερα ο διευθύνων σύμβουλος του σταθμού συνελήφθη. Για την ακρίβεια 17 ημέρες αργότερα. Η κατηγορία ήταν η ίδια ακριβώς και αφορούσε την μη καταβολή ΦΠΑ. Είχε προηγηθεί μηνυτήρια αναφορά του προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. Μεγάλων Επιχειρήσεων εναντίον του Κώστα Γιαννίκου και της «Ελεύθερης Τηλεόρασης Α.Ε.» στην εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ στη συνέχεια η δικογραφία διαβιβάσθηκε στον Οικονομικό Εισαγγελέα, κ. Γρηγόρη Πεπόνη. Στο μεσοδιάστημα οι αρμόδιες Αρχές είχαν καταφέρει να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι ουδείς έχει «ασυλία» επειδή έχει κάνει απλά και μόνο μια αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99. Το Άλτερ, βέβαια τότε, είχε ήδη κλείσει…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου