ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζει τα «παιχνίδια» με το Oruc Reis η Άγκυρα

συνεχίζει-τα-παιχνίδια-με-το-oruc-reis-η-άγκ-840864

Στο ίδιο έργο θεατές βρισκόμαστε για άλλη μια φορά – την τέταρτη τους τελευταίους επτά μήνες, με την τουρκική κυβέρνηση να επιβεβαιώνει ότι η όποια αποκλιμάκωση και τα περί διαλόγου ήταν προσχηματικά.

Η Άγκυρα, συνεχίζει τα επικίνδυνα παιχνίδια στην Ανατολική Μεσόγειο, με αναλυτές να θεωρούν, πιο απειλητική από ποτέ, την αποστολή του Oruc Reis για έρευνες νοτίως του Καστελλόριζου.

Την ίδια ώρα, κι ενώ το τουρκικό ερευνητικό πλοίο συνεχίζει να περιπλανιέται στην Μεσόγειο, ανοιγοκλείνοντας το ραντάρ του, η Τουρκία με non paper 6 σημείων, επιχειρεί να αποπροσανατολίσει και να μεταθέσει στην Αθήνα, τις ευθύνες για το διαφαινόμενο ναυάγιο των διερευνητικών επαφών.

Η στάση αυτή της ηγεσίας τη γείτονος επιβεβαιώνει ότι, όχι μόνο αποτελεί επιδίωξη και επιλογή του Ερντογάν, η αντιπαράθεση με την Ελλάδα, αλλά πρακτικά αδιαφορεί για την Ευρώπη, ενθαρρυμμένος από την απροθυμία της Γερμανίας να προχωρήσει το θέμα των κυρώσεων.

Περιπλανάται το Oruc Reis

Το Oruc Reis, συνεχίζει την περιπλάνησή του στην ανατολική Μεσόγειο, ανοιγοκλείνοντας το ραντάρ του.

Το απόγευμα της Τρίτης, όπως μετέδωσαν τουρκικά ΜΜΕ στο πλαίσιο του προπαγανδιστικού μηχανισμού, το τουρκικό ερευνητικό έπλεε στα 22-25 ναυτικά μίλια από το Καστελλόριζο, εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία.

Μάλιστα, τα ίδια μέσα μετέδωσαν πως έχει ξεκινήσει τη διαδικασία πόντισης καλωδίων με σκοπό να προχωρήσει σε έρευνες, με την Αθήνα πάντως να διαψεύδει τις πληροφορίες.

Πάντως, από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστός ο προορισμός του Oruc Reis στην περιοχή, σήμανε συναγερμός με ελληνικά πλοία και υποβρύχια να το παρακολουθούν διακριτικά, ενώ ταυτόχρονα σε ετοιμότητα βρίσκονται και οι δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στην περιοχή υπάρχει σημαντική συγκέντρωση πλοίων από τους στόλους των δυο χωρών.

Σκοπός του πενταγώνου είναι να υπάρχει το τακτικό πλεονέκτημα, αλλά και το στρατηγικό.

Το κρίσιμο ζήτημα είναι μέχρι πού θα φτάσει το Oruc Reis και αν τελικά θα παραβιάσει τα 6-12 ναυτικά μίλια του Καστελλορίζου, όπου είναι η «κόκκινη» γραμμή για την Αθήνα.

Η Άγκυρα επιχειρεί να δημιουργήσει μια τετελεσμένη κατάσταση, βάσει της οποίας δεν θα επιτρέπεται στην Αθήνα να ασκεί τα νόμιμα δικαιώματά της είτε με την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια είτε με το να εκμηδενίσει την ελληνική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Στην ουσία, αν η Τουρκία πραγματοποιήσει έρευνες στα 6,5 ναυτικά μίλια από το Καστελλόριζο -σχέδιο που περιλαμβάνεται στην παράνομη NAVTEX- αυτό σημαίνει μηδενισμός της δυνατότητας της Ελλάδας να έχει υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ πέραν των 6 μιλίων, κάτι που αποτελεί επίσημη τουρκική θέση.

Επιχείρηση μετάθεσης ευθυνών

Την ίδια ώρα η Αγκυρα, επιχειρεί να μεταθέσει τις ευθύνες για το διαφαινόμενο ναυάγιο των διερευνητικών επαφών, στην Αθήνα, αλλά και να «απλώσει» την ατζέντα του διαλόγου στα θέματα που η ίδια θέλει.

Σε non paper που διακινήθηκε χθες βράδυ από το τουρκικό ΥΠΕΞ με τίτλο «Τα βήματα κλιμάκωσης της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος από τις 12 Σεπτεμβρίου», η Τουρκία δίνει τη δική της εξήγηση για τους λόγους κλιμάκωσης, επιχειρώντας να «δικαιολογήσει» τη νέα έξοδο του σεισμογραφικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis. Παράλληλα περιγράφει, τα θέματα που η ίδια θεωρεί πως πρέπει να μπουν στις διερευνητικές επαφές και γενικότερα στο διμερή διάλογο.

Συγκεκριμένα, αφού κατηγορεί την Ελλάδα ότι είναι αυτή που οδηγεί στην στην κλιμάκωση, την εγκαλεί διότι, μεταξύ άλλων, προχώρησε σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στη Θράκη, όπου – όπως υποστηρίζει – ζει η τουρκική μειονότητα. Επίσης, διότι εξέδωσε Navtex για ασκήσεις στη Χίο και τη Λήμνο, με την Τουρκία να θεωρεί τα δύο αυτά νησιά ως αποστρατιωτικοποιημένες ζώνες. Αλλά και διότι η ελληνική πλευρά προχώρησε σε ΝΟΤΑΜ που καλύπτει την περιοχή δραστηριοτήτων του Oruc Reis και φέρεται να προμηθεύεται ισραηλινά UAV για χρήση στην περιοχή.

Τι θα κάνει η Αθήνα

Μετά και τις νέες τουρκικές προκλήσεις, η Αθήνα βάζει τέλος στην προοπτική της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών και ζητά την ενεργοποίηση των κυρώσεων από την ΕΕ. Κάτι που τόνισε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον γερμανό ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα.

«Δεν θα προχωρήσουμε σε συζητήσεις υπό αυτές τις συνθήκες, με ένα πλοίο να βρίσκεται εν πλω» διαμήνυσε ο κ. Μητσοτάκης, υπενθυμίζοντας πως η διαμεσολάβηση της Γερμανίας οδήγησε – και μάλιστα δις – στην προοπτική επανέναρξης των διερευνητικών επαφών. Παράλληλα υπογράμμισε ότι αναμένει πως το ζήτημα θα συζητηθεί εκ νέου στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 15 και 16 του μήνα.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Τουρκία έχει μπροστά της μια καθαρή επιλογή: είτε να ανανεώσει τις σχέσεις της με την Ευρώπη είτε ν’ αντιμετωπίσει τις συνέπειες, εφόσον συνεχίσει την επιθετική της συμπεριφορά. Πρόσθεσε με νόημα πως η Άγκυρα φαίνεται να έχει επιλέξει το δεύτερο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε την παράγραφο 21 του κειμένου συμπερασμάτων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, το οποίο αναφέρει ότι η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της σε βάρος της Άγκυρας.

Παρόλα αυτά, ο κ. Μάας στις δικές του δηλώσεις, αν και εμφανίστηκε ενοχλημένος από τις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας και εξέφρασε την κατανόηση του ακόμα και για τον θυμό που όπως είπε μπορεί να επικρατεί στην Αθήνα, δήλωσε πως προτιμά το διάλογο από αυτή την προοπτική ( των κυρώσεων).

Η ελληνική πλευρά απάντησε πάντως, ότι η Αθήνα επιδιώκει το διάλογο, αλλά όχι σε καθεστώς εκβιασμών και απειλών, όπως πράττει επαναλαμβανόμενα η Τουρκία.

[in.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου