ΕΛΛΑΔΑ

Αγωνία και επιφυλάξεις για το κούρεμα

αγωνία-και-επιφυλάξεις-για-το-κούρεμα-390504

Αγωνία και επιφυλάξεις για το κούρεμα του ελληνικού χρέους, αλλά και ανάμεικτα σχόλια για τις λίστες των μεγαλοοφειλετών διαβάζουμε σήμερα στον γερμανικό τύπο.

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο γόρδιος δεσμός» επιγράφεται το ρεπορτάζ της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine, που επισημαίνει: «Οι διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση χρέους της Ελλάδας είναι σκληρές και δείχνουν πόσες παγίδες εμπεριέχει η ανταλλαγή των παλαιών με νέα ομόλογα. Οι πιστωτές, δηλαδή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι χώρες που συμμετέχουν στη διάσωση, έχουν συμφέρον να δοθούν τα νέα ομόλογα με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής και όσο το δυνατόν χαμηλότερο επιτόκιο, προκειμένου να μην ξοδευτεί το μεγαλύτερο μέρος από το μελλοντικό, δεύτερο πακέτο για την Ελλάδα μόνο και μόνο για την αποπληρωμή ομολόγων».

Για τον σχολιαστή της εφημερίδας DIE WELT του Βερολίνου Jörg Eigendorf, η μόνη ρεαλιστική λύση είναι η χρεοκοπία.

Ένα απόσπασμα: «Τίθεται το ερώτημα γιατί αυτό το σενάριο είναι τόσο άσχημο. Σε αντίθεση με τον Μάϊο του 2010, σήμερα κανείς στις αγορές δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα θα αποδειχθεί τελικά φερέγγυα. Τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες έχουν ήδη περάσει στα βιβλία τους τις σχετικές απώλειες και όποιος μπαίνει τώρα στην αγορά το κάνει μόνο και μόνο για να τζογάρει με τα χρήματα των φορολογουμένων. Επιπλέον η διασύνδεση της (ελληνικής) οικονομίας με την υπόλοιπη Ευρώπη είναι σχετικά περιορισμένη, καθώς οι γερμανικές επιχειρήσεις προτιμούν να κάνουν δουλειές στη Νότια Αμερική, παρά σε αυτή τη μικρή χώρα της Μεσογείου» υποστηρίζει ο Γερμανός σχολιαστής.

Οι παγίδες του ελληνικού χρέους

«Η ελληνική παγίδα» επιγράφεται το ρεπορτάζ της Süddeutsche Zeitung με άφθονη κριτική όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τη Γερμανία. «Η συμμετοχή ιδιωτών στο κόστος διάσωσης αποδείχθηκε μεγάλο λάθος» τονίζει ο αρθρογράφος. «Αλλά τουλάχιστον έχει διορθωθεί το μεγαλύτερο λάθος, τα υψηλά επιτόκια. Μέχρι τον Μάϊο του 2010 η γερμανική κυβέρνηση ήθελε να κερδίσει και χρήματα από τη βοήθεια προς την Ελλάδα και η καγκελάριος ‘Ανγκελα Μέρκελ διεκήρυττε στις Βρυξέλλες ότι ‘τζάμπα βοήθεια δεν υπάρχει’. Οι Έλληνες αναγκάστηκαν να πληρώσουν για τα δάνεια τους συνήθεις τόκους της αγοράς και κάτι παραπάνω, ωσάν η καγκελάριος να ήθελε να τους τιμωρήσει. (…) Ένα χρόνο αργότερα, το Βερολίνο αναγκάστηκε να συνειδητοποιήσει, ότι οι τόκοι από τους οποίους θα κέρδιζε χρήματα, σπρώχνουν την Ελλάδα ακόμα πιο κοντά στην καταστροφή».

Η Frankfurter Allgemeine κάνει ιδιαίτερη αναφορά και σε ένα άλλο «σημείο των καιρών», τις επιθέσεις εναντίον πολιτικών: «Συνήθως επιστρατεύονται γιαούρτια και αυγά, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις, όπως σε μία επίθεση εναντίον του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Μαγκούφη στα Τρίκαλα, χρησιμοποιούνται ακόμη και λεμόνια» γράφει ο ανταποκριτής της εφημερίδας και συμπληρώνει: «Κάποιες επιθέσεις φαίνονται προετοιμασμένες εκ των προτέρων. Όταν τον περασμένο Οκτώβριο ο τότε υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης τόλμησε να πάει στον κινηματογράφο στη Θεσσαλονίκη, μία ομάδα φοιτητών του έριξε γιαούρτια. Δεδομένου ότι οι Έλληνες φοιτητές δεν συνηθίζουν να κυκλοφορούν με γιαούρτια ανά πάσα στιγμή, είναι προφανές ότι κάποιος τους είχε ενημερώσει για την έξοδο του υπουργού».

«Έχει δίκιο ο Ευάγγελος Βενιζέλος»

Επιτέλους δύο καλές κουβέντες για την Ελλάδα από την εφημερίδα BILD: «Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος υλοποίησε την εξαγγελία του και δημοσιοποίησε τα ονόματα 4.152 μεγαλοοφειλετών, που χρωστούν συνολικά δεκαπέντε δισεκατομμύρια». «Ο υπουργός Οικονομικών τη χαρακτηρίζει λίστα της ντροπής και έχει δίκιο» τονίζει ο σχολιογράφος της BILD, αλλά δεν παραλείπει να σημειώσει και το εξής: «Η λίστα της ντροπής είναι το μικρότερο μέρος του προβλήματος. Όσο η δημόσια διοίκηση στην Ελλάδα παραμένει στα επίπεδα αναπτυσσόμενης χώρας, δεν υπάρχει σωτηρία».

Επιφυλάξεις και από την εφημερίδα DIE WELT: «Για πρώτη φορά ο υπουργός Οικονομικών είχε δημοσιεύσει ονόματα φοροφυγάδων τον Μάϊο του 2010: Τότε είχαν δημοσιοποιηθεί τα ονόματα 57 γιατρών στο Κολωνάκι, οι οποίοι δήλωναν ετήσιο εισόδημα ακόμα και τριακοσίων ευρώ, αλλά είχαν εκατομμύρια ευρώ στην τράπεζα. Πολλοί κλήθηκαν να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη, αλλά ελάχιστες από αυτές της υποθέσεις έχουν ήδη εκδικαστεί».

Η εφημερίδα TAGESSPIEGEL του Βερολίνου κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην περίπτωση του Τόλη Βοσκόπουλου: «Επί δεκαετίες ο σταρ του πενταγράμμου δεν έκανε καν φορολογική δήλωση. Από το 1993 τα χρέη του μαζί με πρόστιμα και επιβαρύνσεις ανήλθαν στα πεντέμιση εκατομμύρια ευρώ. Στο μεταξύ το κράτος έχει κατασχέσει και πωλήσει σε πλειστηριασμούς μερικές από τις βίλες του, οπότε το χρέος έπεσε στα 515.000 ευρώ. Η περίπτωση Βοσκόπουλου είναι χαρακτηριστική για το τη θρασύτητα πολλών φοροφυγάδων, αλλά και για την έλλειψη ικανότητας ή αποφασιστικότητας του κράτους».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου