ΕΛΛΑΔΑ

Αποκαλύψεις για την τραγωδία στην Εύβοια: «Δεν θα μπορούσε να αποτραπεί… ο θάνατος»

αποκαλύψεις-για-την-τραγωδία-στην-εύβ-751875

«Ποτέ δεν έχει χρησιμοποιηθεί, διεθνώς, ο αριθμός «112» έκτακτης ανάγκης για ειδοποίηση πληθυσμού για πλημμυρικά φαινόμενα. Ολες οι προβλέψεις και οι προειδοποιήσεις που είχαμε από μετεωρολόγους, το Αστεροσκοπείο Αθηνών, για τα έντονα καιρικά φαινόμενα στην Εύβοια και σε άλλες περιοχές της κεντρικής Ελλάδος, ήταν για βροχή περίπου 60-80 χιλιοστά σε 24 ώρες, ενώ η βροχή έφτασε τα 350 χιλιοστά μέσα σε έξι ώρες. Ο,τι λέγεται εκ των υστέρων και με ασάφεια, ότι είχαμε ακριβή πρόβλεψη είναι εκ του πονηρού.

»Εμείς είμαστε σε σχετική επιφυλακή για τη συγκεκριμένη περιοχή της Χαλκίδας γιατί γνωρίζαμε το ιστορικό της και ότι είχε ορισμένα πολεοδομικά ζητήματα. Υπήρχε σχετική ενημέρωση των πολιτών από τις τοπικές αρχές. Στις 5 η ώρα το πρωί μελετήσαμε βάσει πρωτοκόλλου να στείλουμε SMS από το 112 για να ανέβουν οι κάτοικοι της περιοχής σε ψηλότερους ορόφους ή στο ψηλότερο σημείο της περιοχής.

»Ομως εκτιμήσαμε ότι τέτοιο σημείο δεν υπήρχε καθώς κι ότι αν… άνοιγαν την πόρτα για να μετακινηθούν σε άλλο σημείο, στο ίδιο κτίριο, θα εισέρχονταν τα νερά, με δραματικά αποτελέσματα. Συνεκτιμήσαμε ακόμη ότι υπήρχε διακοπή ρεύματος κι ένα αιφνιδιαστικό μήνυμα SMS στα σκοτεινά θα δημιουργούσε περαιτέρω πανικό. Φοβόμαστε ότι ο θάνατος μερικών ανθρώπων λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων δεν θα μπορούσε ν’ αποτραπεί…».

Σε αυτή την αναφορά προχώρησε υψηλόβαθμη πηγή του υφυπουργείου Πολιτικής Προστασίας για την έντονη κριτική που ασκήθηκε σχετικά με το ζήτημα της ειδοποίησης των κατοίκων της κεντρικής Εύβοιας από την θεομηνία που έπληξε την περιοχή τα ξημερώματα της Κυριακής με δραματικό απολογισμό οκτώ νεκρούς, σημαντικές ζημιές σε 2.500 σπίτια και εκτεταμένες καταστροφές σε επιχειρήσεις και καλλιέργειες.

Τον Ιούλιο του 2019, έπειτα από το μπουρίνι που χτύπησε εκείνο το καλοκαίρι τη Χαλκιδική και σκότωσε επτά ανθρώπους (ανάμεσά τους και δύο παιδιά) κυβερνητικά στελέχη είχαν τονίσει ότι η ενεργοποίηση του «112» αποτελεί προτεραιότητα γιατί θα ήταν σωτήρια.

Ωστόσο στελέχη της Πολιτικής Προστασίας επεσήμαναν ότι «τότε στη Χαλκιδική υπήρχαν προβλέψεις για βροχοπτώσεις τουλάχιστον των 150 χιλιοστών (σσ. τα φαινόμενα ήταν πιο έντονα με ανεμοστρόβιλους) και θα είχε άλλο νόημα η έγκαιρη ειδοποίηση».

Σημειώνεται τέλος ότι σχετικά με τη αναφορά του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη για «άστοχες δηλώσεις» στελεχών του υφυπουργείου Πολιτικής Προστασίας είπαν ότι «αυτές αφορούν την άμεση δήλωση του κ. Χαρδαλιά για εκατόμβη θυμάτων αν στελνόταν μήνυμα μέσω 112, ενώ δεν υπήρχε πρώτα έκφραση θλίψης για τα θύματα κι άλλη διατύπωση».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου